Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Μουσείο Edgar Poe: Δωρεά το ρολόι και ένα κομμάτι από το φέρετρό του συγγραφέα

 






Μια μακάβρια δωρεά ή ένα πολύτιμο δώρο; Το μουσείο αφιερωμένο στη μνήμη και το έργο του Edgar Poe, παρέλαβε το ρολόι τσέπης και τμήμα από το φέρετρο του Edgar Allan Poe, μετρ του γοτθικού τρόμου. Αυτό το ρολόι φορούσε ο διάσημος συγγραφέας που έγινε γνωστός για τα έργα του που διαπνέονται από την σαγήνη  του θανάτου, όταν έγραφε την «Καρδιά που μαρτυρά»  στην οποία ένα ρολόι που χτυπάει τρελαίνει τον αφηγητή του. Όσο για το φέρετρο... ίσως ταιριάζει ως έκθεμα για τον λογοτέχνη που φλέρταρε με το θάνατο στα έργα του.

Συγκεκριμένα, το ρολόι τσέπης που είχε στην κατοχή του ο Έντγκαρ Άλαν Πόε όταν έγραφε το διάσημο διήγημά του The Tell-Tale Heart, στο οποίο ο δολοφονικός αφηγητής συγκρίνει το χτύπημα της καρδιάς του θύματός του με το χτύπημα ενός ρολογιού, έχει δωρηθεί πλέον στο μουσείο στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια.

 

Εμπλουτίζεται η συλλογή

Η συλλέκτρια αντικειμένων λογοτεχνών, 
Susan Jaffe Tane, έκανε δωρεά το ρολόι μαζί με άλλα σχεδόν 60 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων επιστολών και σπάνιων πρώτων εκδόσεων στο μουσείο, που έχει σημειώνει ζωή ενός αιώνα. Το μουσείο δημιουργήθηκε  από έναν θαυμαστή και άλλους λάτρεις της λογοτεχνίας που προσπάθησαν να σώσουν  το κτίριο του Southern Literary Messenger. Σήμερα ο επιμελητής του μουσείου Chris Semtner δήλωσε ότι το ρολόι του Πόε ήταν «ιδιαίτερα σημαντικό» επειδή ο συγγραφέας το είχε στην κατοχή του όταν έγραφε την ιστορία. «Ίσως να είναι ακριβώς το ρολόι που οραματιζόταν ο Πόε όταν περιέγραφε τους χτύπους της καρδιάς του ηλικιωμένου ως έναν χαμηλό, θαμπό, γρήγορο ήχο, όπως κάνει ένα ρολόι όταν είναι τυλιγμένο σε βαμβάκι», δήλωσε ο κ.Semtner.

 Ο αφηγητής του Πόε μιλάει στην αστυνομία όταν ακούει τον ήχο και γρήγορα τον οδηγεί στην τρέλα - και στην ομολογία: «Ένιωσα ότι έπρεπε να ουρλιάξω ή να πεθάνω! - και τώρα - ξανά! - ακούστε! πιο δυνατά! πιο δυνατά! πιο δυνατά! πιο δυνατά! πιο δυνατά! - "Κακοποιοί! φώναξα, 'μην κρύβεστε πια! Παραδέχομαι την πράξη! - σκίστε τις σανίδες! - Εδώ, εδώ! - είναι ο χτύπος της φρικτής καρδιάς του!».

 

Εύστοχα για έναν συγγραφέα γνωστό για τις μακάβριες ιστορίες και τα ποιήματά του,  το μουσείο δέχθηκε τη δωρεά  ενός θραύσματος από το αρχικό φέρετρο στο οποίο ο Πόε θάφτηκε το 1849. Έγινε εκτάφη και μεταφέρθηκε σε όλο το νεκροταφείο το 1875, αλλά το φέρετρο έσπασε - και ο συγγραφέας έπεσε έξω. «Ο Πόε έγραψε τόσες πολλές ιστορίες για το ότι θάφτηκε ζωντανός, που μας φαίνεται σωστό να έχουμε ένα κομμάτι από το ίδιο το φέρετρο στο οποίο θάφτηκε», δήλωσε ο Σέμτνερ.

 



Ο ατυχής αρραβώνας

Άξιο αναφοράς είναι και το έκθεμα πλέον το δαχτυλίδι αρραβώνων που έδωσε ο Πόε στη Σάρα Ελμίρα Ρόιστερ Σέλτον έχει επίσης δωρηθεί στο μουσείο από τον Τζάφι Τάνε. Το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε ως έφηβοι, αλλά ο πατέρας της διέλυσε τον αρραβώνα τους. Αργότερα αρραβωνιάστηκαν για δεύτερη φορά, τους τελευταίους μήνες της ζωής του Πόε, και της έδωσε το δαχτυλίδι με χαραγμένο το όνομα Έντγκαρ. Πέθανε 10 ημέρες πριν παντρευτούν.

 

Σύμφωνα με το Μουσείο Πόε, η Σέλτον ισχυρίστηκε αργότερα ότι ο Πόε της είπε ότι εκείνη ενέπνευσε το τελευταίο του ποίημα Annabel Lee. «Ήμουν παιδί κι εκείνη ήταν παιδί, / σ' αυτό το βασίλειο δίπλα στη θάλασσα, / αλλά αγαπήσαμε με μια αγάπη που ήταν κάτι περισσότερο από αγάπη - / εγώ και η Annabel Lee μου", έγραψε ο Πόε στο ποίημα του 1849. "Ήρθαν οι υψηλοί συγγενείς της / Και την πήραν μακριά μου, / Για να την κλείσουν σε έναν τάφο / Σε αυτό το βασίλειο δίπλα στη θάλασσα». Η Encyclopaedia Britannica αναφέρει τη νεαρή σύζυγο και ξαδέλφη του Πόε, τη Βιρτζίνια -που πέθανε το 1847- ως άλλη πιθανή έμπνευση για το ποίημα. Οι δύο τους παντρεύτηκαν όταν η Βιρτζίνια ήταν 13 ετών.

πηγή: theguardian.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου