Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Open Air Museum στη Λήμνο προς τιμήν των ANZAC

 



Μνήμες από το εκστρατευτικό σώμα Αυστραλών και Νεοζηλαδών  που συμμετείχαν κατά τον Α' Π.Π. στην εκστρατεία της Καλλίπολης θα ξυπνήσει στη Λήμνο με την υλοποίηση του προγράμματος Open Air Museum. Το νησί αποτέλεσε  βάση για την εκστρατεία, την στρατοπέδευση, τον εφοδιασμό, την ιατρική περίθαλψη και την ανάπαυση των στρατευμάτων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδία.


Το θέμα αναδείχθηκε κατά την επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού  στην Αυστραλία. Η μνήμη των στρατιωτών της ANZAC εορτάζεται και στιιις δυο χώρες την 25η Απριλίου.

Το πρόγραμμα του Ανοιχτού Μοιυσείου περιλαμβάνει την ανέγερση μνημείου προς τιμήν των ANZAC και της προσφοράς τους στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη δημιουργία διαδρομών, ειδικών σημάνσεων και σημείων πληροφόρησης στον ιστορικό τόπο της Λήμνου, όπου και βρίσκονται τα συμμαχικά νεκροταφεία. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση του υπουργείου Βετεράνων της αυστραλιανής κυβέρνησης, στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί με το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεδομένου ότι η περιοχή είναι κηρυγμένη ως ιστορικός τόπος, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνεργάζεται στο πρόγραμμα, καθώς έχει άμεση αρμοδιότητα.

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης πραγματοποιούνται σήμερα στη Λήμνο,  για τους πεσόντες στη μάχη της Καλλίπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου