Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Ο ιερός τόπος της Ελευσίνας φιλοξενεί το εικαστικό πρόγραμμα «Μυστήριο 19, Η Μύηση ως διαδικασία»

 




Έμπνευση από την τριβή με τον ιερό τόπο της Ελευσίνας και τους κατοίκους άντλούν έξι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες. Τα έργα θα δημιουργηθούν από την καλλιτεχνική ομάδα υπό την επιμέλεια των μεντόρων, θα προκύψουν από μια εντόπια δημιουργική διαδικασία.  Το εγχείρημα έχει τίτλο «Μυστήριο 19, Η Μύηση ως διαδικασία». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας: Visual Arts (V.A.) Initiator, από τις 18 Μαΐου έως τις 11 Ιουνίου 2022. Η παρουσίαση των έργων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Ιουνίου, στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής εκδήλωσης-περιπατητικής ξενάγησης, στα σημεία της Ελευσίνας που θα επιλεγούν από τους καλλιτέχνες.

Η διοργάνωση ανήκει στην  2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με την Delta Pi Productions & Arts Management.  Το πρόγραμμα Visual Arts (V.A.) Initiator, που πραγματοποιείται από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα για δεύτερη φορά, έρχεται να μυήσει νέους εικαστικούς στην τέχνη της in situ εγκατάστασης και της site-specific performance, υπό την εποπτεία μιας επιμελητικής ομάδας, και να τους δώσει την ευκαιρία να πειραματιστούν με έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας. Το πρόγραμμα δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες, ούτως ώστε οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες να αναπτύξουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελευσίνα, μια στενή σχέση με την πόλη, να την αφουγκραστούν, να αντιδράσουν στα ερεθίσματά της και να την ξανασυστήσουν μέσα από τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες.
 
Αυτή τη χρονιά αφετηρία αποτελεί το βαθύ παρελθόν, αναζητώντας παραλληλισμούς αλλά και νέα ανοίγματα στο παρόν και το μέλλον. Με την επιλογή της θεματικής
 «Η Μύηση ως Διαδικασία»  σκοπός τέθηκε  αφενός, ηη ενίσχυση της νέας εικαστικής δημιουργίας και τη γνωριμία της τοπικής κοινωνίας με νέους καλλιτέχνες και αφετέρου,η ενδυνάμωση της εγχώριας εικαστικής σκηνής, των δημιουργικών επαγγελματιών του πεδίου της καλλιτεχνικής φιλοξενίας και τη δημιουργία νέων δυνατοτήτων σε επίπεδο κοινών συνεργειών.

οι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα την άνοιξη του 2021 και επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 135 αιτήσεις από όλον τον κόσμο. Οι έξι καλλιτέχνες/ιδες που θα συμμετάσχουν είναι οι ακόλουθοι/ες:
 Παγώνα Ζάλη (GR), Τίμοθυ Λασκαράτος (GR), Αιμιλία Λιόντου (ΑΤ), Μαρία Νικηφοράκη (GR), Eleni Mylona (CH), Kamila Szejnoch (PL). Μάθετε περισσότερα για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες καλλιτέχνες/ιδες εδώ

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του προγράμματος διαδραματίζουν ως μέντορες τρεις διακεκριμένοι φορείς του κλάδου της καλλιτεχνικής φιλοξενίας (artistic residency). Πρόκειται για τους Yellow Brick, Eight/Το Οχτώ και Snehta Residency, που συνεισφέρουν μέσω του ανθρώπινου δυναμικού και της τεχνογνωσίας τους, με μια σειρά διαδικασιών, θεματικών, ποιητικών αποχρώσεων και μεθοδολογίας στη δημιουργική διαδικασία.
 
από τη βιωματική σχέση των συμμετεχόντων με την πόλη και τους κατοίκους της και θα παρουσιαστούν αποκλειστικά στην Ελευσίνα. Σημεία της πόλης, ιστορίες, τεκταινόμενα και δράσεις που θα μετασχηματίσουν το αυτονόητο σε καλλιτεχνικό ή αισθητικό γεγονός, θα αποτελέσουν την αφορμή για έργα μιας υλικής και άυλης παρακαταθήκης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Συντελεστές
 
Μέντορες & Συν-επιμελητές:
 Yellow Brick, Το Οχτώ/Eight, Snehta Residency
Σχεδιασμός-Διεύθυνση Παραγωγής:
 Κωνσταντίνος Σακκάς
Τεχνική Διεύθυνση:
 Βασίλης Σάλτας
Επιμέλεια περιεχομένου & Συντονισμός Επιμελητών:
 Ραλλού Αβραμίδου
Συντονισμός Καλλιτεχνών & Καλλιτεχνικών Δράσεων:
 Αναστασία Τσοπελάκη
Οργάνωση Παραγωγής:
 Άννα Βακόντιου, Κατερίνα Κάζου
Οργάνωση-Εκτέλεση Παραγωγής:
 Delta Pi
 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου