Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Τελλόγλειο Ίδρυμα: Ξεναγήσεις και μουσεία-παιδαγωγικά προγράμματα στη Νοηματική Γλώσσα

 
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα αρχίζει να υλοποιεί ξεναγήσεις και ποικίλα μουσεία-παιδαγωγικά προγράμματα με παράλληλη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, από τον Μάιο του 2022.Την Κυριακή 29 Μαΐου στις 12:30, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση κοινού στις εκθέσεις «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν» και «Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου: στα ίχνη του Γιανούλη», με παράλληλη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.


Στον «μεγάλο μοντέρνο» είναι αφιερωμένη η έκθεση  με τίτλο «Γιανούλης Χαλεπάς: Δούναι και Λαβείν»,  που παρουσιάζεται σε μια συμπαραγωγή με το Onassis Culture. Μέσα από την έκθεση «ξεδιπλώνεται» του έργο του με μια παράλληλη διείσδυση στον τρόπο σκέψης του κάτω από το περίβλημα του μύθου που έχει δημιουργήσει η τραγική του μοίρα, η μυθιστορηματική ζωή του. Από την Τήνο, το εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής του πατέρα του, το σχολείο των Τεχνών στην Αθήνα, την Ακαδημία του Μονάχου, την τεράστια φήμη της κοιμωμένης, το ψυχιατρείο της Κέρκυρας, μετά από τα βασανιστικά μοναχικά χρόνια στην Τήνο, την επάνοδο στη δημιουργία και την καθολική αναγνώριση και παραγωγή των τελευταίων χρόνων της ζωής του, ο Χαλεπάς αποκαλύπτεται: διαχρονικά θα αποτελεί σύμβολο ανόδου, πτώσης και αναγέννησης στον χώρο της δημιουργίας. Δούναι και Λαβείν - δάνειο όρων από τα κατάστιχα της πατρικής επιχείρησης, εκφράζει το αμφίδρομο δίνω - παίρνω της εικαστικής του πορείας, αναφορές, δάνεια, επιδράσεις από την παράδοση, από σύγχρονούς του καλλιτέχνες, από την αρχαιότητα, εμμονικές αναζητήσεις σε ζητήματα και αρχές γλυπτικής, νέες δημιουργίες, κτλ.

 

«Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου: στα ίχνη του Γιανούλη», μια συνεργασία με το Onassis Culture

Η Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου, γλύπτρια, μικροανεψιά του Γιανούλη, επέλεξε και τόλμησε να ακολουθήσει τη γλυπτική, παρά το βάρος του μεγάλου προγόνου της. Μια γλύπτρια που, όπως ήταν φυσικό, επηρεάστηκε από το έργο του θείου της, έζησε κοντά του έως τα 13 της και δημιούργησε ένα δυνατό έργο με γλυπτά μεγάλων διαστάσεων σε μάρμαρο, σε χαλκό, μνημειακές συνθέσεις σε δημόσιους χώρους της Ελλάδος και της Μακεδονίας ιδιαίτερα (μνημείο Νάουσας 1822, μνημείο Μικρασιάτισσας μάνας 1922 στη Μυτιλήνη κ.α.)., όσο καμιά άλλη γυναίκα στον χώρο της νεοελληνικής γλυπτικής. Η γλυπτική της παραμένει στο γενικό παραστατική, ρεαλιστική με κεντρικό θέμα τον άνθρωπο. Επιλέγει να εκφραστεί μέσα από τη μεγάλη χειρονομία, που αποτυπώνεται σε μεγάλες επικές συνθέσεις. Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό περισσότερα από 70 έργα, γλυπτά, σχέδια και σπάνια τεκμήρια για τον Χαλεπά και όλη την οικογένεια.

 

Εισιτήριο εισόδου: 5€ (γενικό), 2,5€ (μειωμένο).

Στις οργανωμένες ξεναγήσεις δεν ισχύει η πλήρης ατέλεια (https://bit.ly/3yHj2TV).

 

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310247111 (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σαββατοκύριακο 10:00-18:00) ή η δήλωση συμμετοχής μέσω email στο eduteloglion@gmail.com.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Ιδρύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου