Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Πως γιόρτασαν τα αρχαιολογικά μουσεία τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

 



Με πληθώρα δράσεων γιόρτασαν και εξακολουθούν να γιορτάζουν τα μουσεία της χώρας την Διεθνή Ημέρα Μουσείων.


 Εκατοντάδες μαθητές σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν την διαδικτυακή / διαδραστική περιήγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Ολυμπίας η οποία υλοποιήθηκε με επιτυχία το πρωΐ της Τετάρτης 18 Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολυμπιακή εβδομάδα στα σχολεία» (16-20/5/2022) και του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων 2022.  Την ξενάγηση έκαναν  οι αρχαιολόγοι κ.κ. Ρούλα Λεβεντούρη και  Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος από πλευράς της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η οποία φέτος έχει θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων», παρουσίασε ένα "ζωντανό" εργαστήριο τη συντήρηση των μαρμάρινων γλυπτών στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου.  Η δράση πραγματοποιήθηκε το πρωί στο αίθριο του μουσείου,  από ειδικευμένους συντηρητές, οι οποίοι μίλησαν για την σπουδαία αυτή εργασία.

Μια σειρά από δράσεις  για παιδιά υλοποίησε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης  όπως ψηφιακή δράση φτιάχνω ένα ψηφιδωτο  με καρπούς  για μαθητές Δ’ έως Στ τάξεις των δημοτικών σχολείων/. Επίσης πραγματοποιήθηκε διάλεξη και εργαστήριο για ενήλικες  από τη δρα Μαρία Παζαρλή  για την Χάρτα της Ελλάδας του Ρήγα Φεραίου.

Ακόμη προβάλεται η ταινία «Τρία μήλα πέφτουν από τον ουρανό…» με αφηγητές από διάφορες χώρες που μοιράζονται προσωπικές εμπειρίες , σκέψεις, γνώσεις.

 


 Το  Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εγκαινίασε  σήμερα τη λειτουργία της ψηφιακής εικονικής περιήγησης σε επιλεγμένες αίθουσες και εκθέματα των Συλλογών του.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για ΑμεΑ και αφορά στην προσβασιμότητα σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και πολιτιστικές υποδομές της χώρας για εμποδιζόμενα κινητικά άτομα και άτομα με προβλήματα ακοής.


Το έργο υλοποιήθηκε από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με την εταιρεία PostScriptum, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του ψηφιακού πολιτισμού, μέσω πολιτιστικής χορηγίας σε είδος. Το  link με τις περιηγήσεις σε ελληνικά και αγγλικά

Ελληνική έκδοση ψηφιακής περιήγησης:

https://my.matterport.com/show/?m=6CjtEMPa6s4

 


Το Επιγραφικό Μουσείο διοργάνωσε  δύο ξεχωριστές ξεναγήσεις: Η μία με τίτλο «Χάλκινοι ενεπίγραφοι πίνακες του Άργους»  πραγματοποιήθηκε από τον επίτιμο Διευθυντή του Επιγραφικού Μουσείου, κο Χαράλαμπο Κριτζά  και  η δεύτερη «Λίθινες Διαδρομές: Ιστορία από Πέτρα. Εβραϊκές επιγραφές στην Ελλάδα», από την αρχαιολόγο του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, κα Αναστασία Λουδάρου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου