Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Διάκριση για τον μουσειογραφικό σχεδιασμό της Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου




 Τη Χρυσή διάκριση «Α' Design Award» στην Κατηγορία Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων και Εκθέσεων (Golden Α' Design Award Winner for Interior Space and Exhibition Design Category in 2022) κέρδισε η αρχιτεκτονική ομάδα Γιώργος Παρμενίδης, Κριστίν Λονγκεπέ, Ιφιγένεια Μάρη, που είχε αναλάβει τη μελέτη και επίβλεψη του μουσειογραφικού σχεδιασμού της Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου.



Την είδηση έκανε γνωστή με ανάρτησή της μέσω της σελίδας της Πινακοθήκης στα social media η Διευθύντρια της Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.
Με στόχο την ανάδειξη των μόνιμων συλλογών και την ανάπτυξη μιας έντονης εκθεσιακής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας, το Υπουργείο Πολιτισμού το 2008 προκήρυξε διαγωνισμό με απώτερο σκοπό να διασφαλιστείι η λειτουργικότητα με την αισθητική ανανέωση του κτηρίου, σύμφωνα με τις μουσειολογικές απαιτήσεις του 21ου αιώνα: Το έργο δημοπρατήθηκε το 2011. Οι εργασίες άρχισαν το 2014 και ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2021.

Η μουσειογραφική μελέτη των εκθεσιακών χώρων ανατέθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο του καθηγητή Γιώργου Παρμενίδη, της Κριστίν Λονγκεπέ και της Ιφιγένειας Μάρη. Η
μουσειολογική μελέτη της Εθνικής Πινακοθήκης φρόντισε για την ελεύθερη ροή του επισκέπτη της έκθεσης, δημιουργώντας την αίσθηση ότι η κίνηση εντός Πινακοθήκης μοιάζει με έναν περίπατο σε ανοιχτό χώρο.
Το εσωτερικό έχει σχεδιαστεί ως μια ακολουθία μεταβατικών χώρων για πληροφορίες με ξύλινες επενδύσεις, και λευκών εκθεσιακών αιθουσών με ειδικά σχεδιασμένες ψευδοροφές για κάθε εκθεσιακή λειτουργία.

Ελέγχοντας τις κατευθύνσεις του βλέμματος, τ
ο βάθος θέασης στις αίθουσες και προς την πόλη, τον γενικό φωτισμό σε σχέση με το εξωτερικό φως, και υποτάσσοντας τα υλικά και τις τεχνικές λεπτομέρειες για την ανάδειξη των έργων τέχνης, ο χώρος συμβολικά δίνει την αίσθηση της ελεύθερης κίνησης και επιλογής.


Η μουσειογραφική μελέτη δημιουργεί μια ατμόσφαιρα λιτής πολυτέλειας στους εσωτερικούς χώρους του νέου μουσείου. Τα πολύτιμα ξύλα, ο επιτυχής συνδυασμός φυσικού και τεχνητού φωτισμού, η πρωτότυπη διαχείριση των εκθεσιακών χώρων έχουν εξασφαλίσει ιδανικές συνθήκες για την παρουσίαση των έργων τέχνης. Η επέκταση των εκθεσιακών χώρων επέτρεψε την παρουσίαση περίπου χιλίων έργων. Είναι εξάλλου η πρώτη φορά που εκτίθενται σε ειδικές προθήκες σχέδια και χαρακτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου