Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας: Τι μήνυμα στέλνει το ιστορικό Μουσείο House of European History

 





Το ιστορικό Μουσείο House of European History γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας με αυτό το poster της Μαύρης Παναγίας της Częstochowa, της «Παναγίας του Ουράνιου Τόξου». Πρόκειται για την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη αφίσα της καλλιτέχνιδας, Elzbieta Podlesn που παραπέφθηκε σε δίκη για τη δημιουργία της στην Πολωνία, το 2019. Στο έργο απεικονίζεται  με φωτοστέφανα ζωγραφισμένα στα χρώματα του ουράνιου τόξου - ένα σύμβολο για την κοινότητα LQBTQIA στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η καλλιτέχνης και άλλοι που κατηγορήθηκαν για προσβολή θρησκευτικών αισθημάτων αθωώθηκαν από το δικαστήριο δύο χρόνια μετά τη σύλληψή τους. Τη  ''Rainbow Madonna'' μπορεί να δει κανείς στην έκθεσή αφίισας του μουσείου ''When Walls Talk! Έως τις 23 Νοεμβρίο. Η έκθεση αφορά την πιο εμπορευματοποιημένη μορφή  Τένχης, αλλά είναι φορέας αντικρουόμενων πολιτικών ιδεολογιώνν. Οι αφίσες είναι εφήμερες, παράγονται για μια συγκεκριμένη στιγμή, ωστόσο πολλά στοιχεία ανακυκλώνονται και αντηχούν στην πολιτιστική μνήμη σήμερα. Από την προπαγάνδα των Παγκόσμιων Πολέμων  κ.ά.


Γιατί όμως εξακολουθεί στις μέρες μας να σκανδαλίζει μια τέτοια εικόνα; Είναι η σύνδεση με τη θρησκεία; 

H εικόνα των γκέι στη Τέχνη έχει απασχολήσει τους ιστορικούς. Σε σημερινό της άρθρο το dailyartmagazine.com αναφέρεται στην αποτύπωση του Αγίου Σεβαστιανού του Andrea Mantegna, περ. 1457-1459,  που σήμερα φιλοξενείται στη Kunsthistorisches Museum της Βιέννης. Η στάση του σώματός του όπως αποτυπώνεται από τους αναγεννησιακούς καλλιτέχνες,  εκτιμάται ότι ενέχει ένα νωχελικό ερωτισμό τους,  ενώ γίνεται υπόμνιση στον πόνο

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στο έργο του Schiele το αυτοπορτραίτο ως Άγιος Στέφανος αλλά και στο έργο του Luigi Ontani, «San Sebastian in Calvenzano forest (daprès Guido Reni)», 1970, Museo Ontani, Vergato, Italy.


Μια άλλη ματιά στην Αθήνα

Σε μια προσπάθεια καλλιέργειας της αποδοχής της διαφορετικότητας πραγματοποιείται το The Queer Archive Festival #3, με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Η έκθεση Femme4Femme4ever, στην γκαλερί Haus N Athen με τη συμμετοχή 11 queer καλλιτεχνών. Στόχος του είναι να προβάλει τη διαρκώς αναπτυσσόμενη queer καλλιτεχνική σκηνή, η οποία αντανακλά τη σύγχρονη queer κουλτούρα, υμνεί τη διαφορετικότητα και προωθεί τη συμπεριληπτικότητα. Στο πλαίσιο της έκθεσης προβάλλονται βίντεο, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες και installations. Η έκθεση Femme4Femme4ever στην Haus N Athen (Καΐρη 6) θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουνίου. Η Βασιλεία Καγκά επιμελείται την πολυμεσική έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου