Τρίτη 17 Μαΐου 2022

ALPHA MISSION - ΔELOS: Μια συναυλία με Βιβάλντι και Λύρα για την κλιματική αλλαγή




Σήμα κινδύνου για τον πλανήτη μέσω της Τέχνης θα εκπέμψει η ανθρωπότητα από το νησί του Απόλλωνα, την Δήλο. Στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας «ALPHA MISSION - ΔELOS» στις 30 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί συναυλία από την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO) μαζί με Ουκρανούς και Ρώσους μουσικούς. Η μουσική εκδήλωση έχει τίτλο «Οι (αβέβαιες) τέσσερις εποχές» προκειμένου να τονίσει το  ασαφές μέλλον του πλανήτη. Στην συναυλία θα συμμετάσχουν η Diana Tishchenko (Βιολί) και ο Σωτήρης Σινόπουλος (λύρα).  Το πρόγραμμα της συναυλίας αποτελείται από τις «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι, αυτοσχεδιαστικά μέρη για Λύρα, το «Floating Autumn» της Carmen Fizzarotti από τις «[αβέβαιες] Τέσσερις Εποχές» και το «17 Strokes of the Bell for Peace and Sustainability» του Marshall Marcus. Την EUYO θα υποδεχτεί στη Δήλο με την πολίτικη λύρα του – σύγχρονη συνέχεια της λύρας του Απόλλωνα – ο Σωκράτης Σινόπουλος. Η λύρα θα δέσει αριστοτεχνικά με το έργο του Βιβάλντι και των σύγχρονων συνθετών.

 


Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ και θα προβληθεί σε γιγαντοοθόνη στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθήνας. Η συναυλία ALPHA MISSION - ΔELOS είναι μια συμπαραγωγή του World Human Forum & του ARTE σε σύμπραξη με την Europa Nostra, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος", το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Καλλιτεχνικός εταίρος της εκδήλωσης είναι η ΕΕΥΟ.

Η εκδήλωση πραγmατοποιείται παράλληλα με το «ARTEMIS MISSION» της ΝASA, τη μεταφορά της πρώτης γυναίκας στη Σελήνη μέχρι το 2025, μετά την αποστολή ΑΠΟΛΛΩΝ που μετέφερε τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι το 1969. Συμβολικά επιλέχθηκε  η Δήλος αφού είναι το νησί στο οποίο , σύμφωνα με το μύθο, γεννήθηκαν οι δίδυμοι θεοί Απόλλων και Άρτεμις και όπου γεννήθηκε το φως. Το όλο εγχείρημα συνδυάζει  τη μυθολογία με την τέχνη, την τεχνολογία και το διάστημα και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για την κλιματική κρίση και την επείγουσα ανάγκη για δράση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σκοπός είναι η καλλιέργεια της κουλτούρας σε μία νέα γενιά ανθρώπων για την διάσωση του πλανήτη, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκη όπως τόνισε στην συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της εκδήλωσης. Στην ευαισθητοποίηση του κόσμου στάθηκαν ο γνωστός Έλληνας αστροφυσικός, Σταμάτης Κριμιζής και ο ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης, με ιδιαίτερη αναφορά  στην σημασία της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή μέσα από συντονισμένες προσπάθειες της παγκόσμιας κοινότητας. Από την μεριά του ο έφορος αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης εστίασε  στο πλήγμα που δέχονται τα αρχαία μνημεία από την κλιματική κρίση και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου