Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Πού βρίσκεται η αρχαία Λαοδίκεια και ποια η σχέση της με την Αποκάλυψη του Ιωάννη;



Η Λαοδίκεια ήταν αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας ευρισκόμενη στο νοτιοδυτικό άκρο της Φρυγίας, κτισμένη στο σημείο που ο ποταμός Λύκος ενώνεται με τον ποταμό Μαίανδρο. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται κοντά στη πόλη Ντενιζλί της σημερινής Τουρκίας, ενώ το 2013 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας
Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Επίσης, η Λαοδίκεια είναι από τις πρώτες μεγάλες χριστιανικές πόλεις και αποτελεί μία από τις Επτά Εκκλησίες της Ασίας που αναφέρονται στην Αποκάλυψη του Αγίου Ευαγγελιστή Ιωάννη.  

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 
Σύμφωνα με τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους, η πόλη κατοικήθηκε συνεχώς από την Εποχή του Χαλκού (5500 π.Χ.) μέχρι και τον 7ο αιώνα μ.Χ.! Αρχικώς ονομαζόταν Διόσπολις (πόλη του Διός) και Λαοδίκεια ονομάσθηκε την περίοδο 261 - 253 π.Χ. από τον Αντίοχο Β΄, ηγεμόνα του Ελληνιστικού Βασιλείου των Σελευκιδών, προς τιμή της συζύγου του, Λαοδίκης. Το 188 π.Χ. πέρασε στον έλεγχο του Βασιλείου της Περγάμου και μετά από το 133 π.Χ. κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. 
Στην αρχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορικής περιόδου, η πόλη, εξαιτίας της στρατηγικής για το εμπόριο θέσης της, κατέστη ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά κέντρα της Μικράς Ασίας. Παράλληλα, η πόλη συνεισέφερε στην εξέλιξη των επιστημών, της φιλοσοφίας και της ιατρικής, καθώς στη Λαοδίκεια υπήρχε μεγάλη ιατρική σχολή. 
Καθ' όλη την διάρκεια της ιστορίας της, η Λαοδίκεια υπέστη μεγάλες ζημιές από σεισμούς και ανοικοδομήθηκε πολλές φορές. Χαρακτηριστικά, η πόλη καταστράφηκε από σεισμό το 66 π.Χ. και την ανοικοδόμησε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος, ενώ άλλος σεισμός την ισοπέδωσε την περίοδο 602-610 μ.Χ. 
Η Λαοδίκεια, πολλοί κάτοικοι της οποίας ήταν Εβραίοι, έκοβε και τα δικά της νομίσματα, στις επιγραφές των οποίων φαίνεται ότι υπήρχε θρησκευτική λατρεία του Δία, του Απόλλωνα και των Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Εξάλλου, η Λαοδίκεια έλαβε από τη Ρώμη τον τίτλο της ελεύθερης πόλης. 
Η Λαοδίκεια υπήρξε επίσης μία από τις πρώτες πόλεις που ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό. Προς τους Χριστιανούς κατοίκους της, έγραψε μία από τις περίφημες επιστολές του ο Απόστολος Παύλος. Εξάλλου, η πόλη ήταν μία από τις επτά πρώτες χριστιανικές κοινότητες στην Μικρά Ασία, στις οποίες στάλθηκε από τον Άγιο Ευαγγελιστή Ιωάννη η «Αποκάλυψη». Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, η πανάρχαια πόλη αποτέλεσε έδρα επισκόπου. 
Οι Βυζαντινοί συγγραφείς αναφέρουν συχνά την Λαοδίκεια, ιδίως κατά την εποχή των Κομνηνών. Το 1119, ο Αυτοκράτορας Ιωάννης Β΄ Κομνηνός κατέλαβε την πόλη, νικώντας τους Σελτζούκους Τούρκους, στη πρώτη μεγάλη στρατιωτική νίκη που πέτυχε κατά την διάρκεια της βασιλείας του. 
Η πόλη οχυρώθηκε αργότερα από τον Αυτοκράτορα Μανουήλ Α΄ Κομνηνό, ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς από τις εισβολές των Οθωμανών Τούρκων και των Μογγόλων. 
Ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος της Λαοδίκειας καταδεικνύει το παλαιό μεγαλείο της. Τα ερείπια που σώζονται κοντά στη πόλη Ντενιζλί είναι πολύ καλά διατηρημένα και πολλά από αυτά έχουν αναστηλωθεί από το 2012 και μετά. 
Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν: το μεγαλύτερο αρχαίο στάδιο της Μικράς Ασίας, δύο θέατρα, τέσσερα λουτρά, πέντε Αγορές, πέντε κρήνες (Νυμφαίο, Ανατολική Βυζαντινή κρήνη, κρήνη Καρακάλλα, κρήνη Σεπτίμου Σεβήρου και δυτική κρήνη). Επίσης δύο μνημειώδεις πύλες (Εφέσου και Συρίας), το κτίριο της Συγκλήτου, σπίτια με περιστύλια, αρχαίους ναούς και χριστιανικές εκκλησίες.  
Βόρεια της αρχαίας πόλης, κοντά στον ποταμό Λύκο, υπάρχουν πολλές σαρκοφάγοι, ενώ σώζονται επίσης μνημειώδεις οδοί με κίονες (οδοί Συρίας, Εφέσου και Σταδίου). Η πόλη περιβάλλεται ακόμη από νεκροταφεία (νεκροπόλεις) και στις τέσσερις πλευρές της. 
Επιπλέον, ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα απομεινάρια αρδευτικού καναλιού, το οποίο ξεκινά αρκετά χιλιόμετρα μακρύτερα, στην πηγή Μπασπινάρ, στα προάστια του Ντενιζλί. 


Πηγές 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου