Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Θυμάμαι στο ‘22; Έκθεση με την συμβολή μαθητών στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

 Στον χρόνο και στον πόνο μιας ολόκληρης γενιάς Έλληνων μας γυρίζει η έκθεση προφορικών μαρτυριών «Θυμάμαι στο ‘22» στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Για την συνέχεια της μνήμης από τις νεότερες γενιές υλοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία.

Η έκθεση προέκυψε μέσα από τη συνεργασία του εκπαιδευτικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων με το Βιομηχανικό Μουσείου Φωταερίου. Το υλικό της έκθεσης αποτελεί ευγενική παραχώρηση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και του Αρχείου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης. Την ιστορική επιμέλεια έκανε ο ιστορικός Γιάννης Γκλαβίνας.

 

 

Οι επισκέπτες μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, όπως είναι  ηχητικά αρχεία προφορικών μαρτυριών των προσφύγων της Μικράς Ασίας και σχετικό φωτογραφικό υλικό. Η ιδιαίτερη αυτή έκθεση παραλληλίζει δύο ταξίδια: Το ταξίδι της προσφυγιάς και το ταξίδι του φωταερίου. Μέσα από 8 εκθεσιακές θεματικές ο επισκέπτης ανακαλύπτει δύο διαφορετικούς κόσμους και δύο διαφορετικές διαδρομές που ακολουθούν μια κοινή πορεία μέσα στις εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου φωταερίου.

Η περιπλάνηση αρχίζει με την αφήγηση να πιάνει το νήμα της ιστορίας από την εγκατάσταση των προσφύγων και το αντιμετωπίζει ως κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της πόλης. Η οπτική της έκθεσης ξεδιπλώνεται  μέσα από την ιστορία του πρώτου εργοστασίου ενέργειας στην Ελλάδα, παράλληλα με την εμπειρία του πρόσφυγα και το βίωμα του «ξεριζωμού».

Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»  τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν μαρτυρίες προσφύγων, άρθρα εφημερίδων κι άλλα τεκμήρια μεταφέροντας την εμπειρία της άφιξης και της εγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο του ‘22. Έτσι, η εμπειρία της προσφυγιάς του 1922 ζωντανεύει μέσα από τις φωνές των παιδιών.

Η καταστροφή, το ταξίδι, η εγκατάσταση, οι άνθρωποι, η εργασία, οι σχέσεις με τους γηγενείς, τα συναισθήματα και τα στερεότυπα είναι τα στάδια αυτής της κοινής πορείας. Ο επισκέπτης, ακολουθώντας τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, ανακαλύπτει κάθε φορά μια πτυχή της ζωής των προσφύγων της Μικράς Ασίας μέχρι τη μόνιμη εγκατάστασή τους στην πόλη της Αθήνας.

Το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που προέκυψε από τις ηχογραφήσεις των παιδιών. Συμμετείχαν:

Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Αθηνών, 51ο Γυμνάσιο Αθηνών, 7ο Γυμνάσιο Αθηνών, Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων, 21ο Γυμνάσιο Αθηνών, 19ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, 1ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αθηνών – Γεννάδειο, 40ό Γενικό Λύκειο Αθηνών και Λεόντειο Λύκειο Αθηνών. Συνολικά συμμετείχαν 18 μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται αναλυτικά στην έκθεση.


Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς της Αθήνας.

Έως τέλος Οκτωβρίου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου