Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Αρχέγονες Όψεις του Γενέθλιου Τόπου μετά μουσικής: Μια ιδιαίτερη βραδιά στη Zivasart Gallery

 



Ποιητική διάθεση, δωρική απεικόνιση, έντονα χρώματα και φως… Αυτές οι εκφράσεις θα μπορούσαν να περιγράψουν τη Τέχνη του Κώστα Νταή, αλλά καλύτερα από τα λόγια περιέγραψε τα έργα του η μουσική από  κουαρτέτο σε μια μαγική βραδιά στην Zivasart Gallery.

 Η συνομιλία ζωγραφικής και μουσικής ήρθε σαν βάλσαμο στις τρομαγμένες καρδιές μας που δυο χρόνια πανδημίας συνήθισαν στις αποστάσεις…

της Μαρίας Αλιμπέρτη



Με τη μουσική του κουαρτέτου του μουσικού Χάρη Λαμπράκη, με τους μουσικούς Νίκο Σιδηροκαστρίτη, Δημήτρη Τσεκούρα, Δημήτρη Θεοχάρη, φόντο οι πίνακες του κ. Νταή ζωντάνεψαν και μας προσκάλεσαν να περιπλανηθούμε στα τοπία , στην ένταση της καταιγίδας που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει αυτή του Τέρνερ. Σ ένα τοπίο που αναβλύζει παιδική αθωότητα και ατόφιο χρώμα, οι αδρές πινελιές του καλλιτέχνη  μας παρασέρνουν στη δίνη του νερού, στην καρδιά της θαλασσοταραχής  σε μια έντονη στιγμή που ο καλλιτέχνης αιχμαλωτίζει με το συναίσθημα το ένστικτο της ζωής.


Η τζάζ μουσική με την ανάμειξη έθνικ  στοιχείων με βοήθησαν να αναφερθώ  στο γλυκό θάμπος ενός ονείρου , στην  χαλαρωτική ασάφεια και στην μαγεία της ουτοπίας που ο καλλιτέχνης καταφέρει να κλείσει μέσα στον καμβά του. Κοιτάζοντας τα έργα ένιωσα την μελαγχολία του Κασπάρ Φριντριχ  με την πρόθεση του να αποδώσει το νόημα, να αποδώσει την αλήθεια  με μια μόνο  χειρονομία, μα αιχμαλωτίσει την ομορφιά του ηλιοβασιλέματος με μια μαστοριά που έχει λάβει μάλλον από την ενασχόληση του με την μαρμαροτεχνία. 





Με ένα μοναδικό χάρισμα πιάνει την κατάλληλη στιγμή όπως έκανε ο Herni Cartier Bresson στην φωτογραφία αποδίδει τον κεραυνό στο δεύτερο του δευτερολέπτου στην καταιγίδα, μπορεί να «μεταβολίσει» το δέος απέναντι στο Υψηλό , στην επικράτηση της φύσης που τόσα έντονα νιώθουμε  πια στις ημέρες μας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Παρά την λιτή γραφή του, το παιχνίδισμα με το φωτός,τη  σκιά και αναδύεται ένας λυρισμός  άντανανακλάσεων με το υγρό στοιχείο, ο γλύπτης καταδεικνύεται καταπληκτικός τοπιογράφος καθώς η θέαση των έργων του μοιάζει με το βίωμα μιας πεζοπορίας στην φύση, στους ποταμούς που σε κατακλύζει με ένα συναίσθημα φυσιολατρίας και μια αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην γη των πρωτόπλαστων !





Η έκθεση έργων ζωγραφικής του Κώστα Νταή με τίτλο "Αρχέγονες Οψεις του Γενέθλιου Τόπου" έχει λάαβει παράταση έως τις 3 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου