Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Ίδρυμα Β.& Ελ. Γουλανδρή: Ειδικά σχεδιασμένες δράσεις για ηλικιωμένους και ατόμα με ήπια γνωστική διαταραχή



Ηλικιωμένους  και ατόμα με ήπια γνωστική διαταραχή στηρίζει το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, με αφορμή τον Παγκόσμιο Μήνα για την Άνοια, παρέχοντας ένα ανανεωμένο πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένων δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό προσφέρεται εφαρμογή που προωθεί την νοητική υγεία και «Παιχνίδι για Μεγάλους», καθώς και μια μουσειοσκευή με την συλλογή του μουσείου  «ταξιδεύει» σε γηροκομεία σε όλη τη χώρα. Τα προγράμματα απευθύνονται σε  άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή. Οι δράσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το πρόγραμμα θάλλω της εταιρείας seveneleven  και με την πολύτιμη υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ.

«Museum Adventure»

Μέσω μιας εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα το «Museum Adventure»  υποβάλλει τους συμμετέχοντες σε μορφή quiz,  για να ενισχύσει τη συναισθηματική και νοητική υγεία. Οι  συμμετέχοντες μπορούν να περιηγηθούν σε εμβληματικά έργα της Συλλογής του Ιδρύματος μέσα από ηχητικές ξεναγήσεις με πρωτότυπα ηχοτοπία και να απαντήσουν στις διασκεδαστικές ερωτήσεις. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη:

App Store - iOS

https:
//apps.apple.com/gr/app/museum-adventure/id1636715383?l=el

Play store - Android

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sevenElevenDev.adventure_in_the_museum

 

«Στο Μουσείο με άλλα… γυαλιά»

Χάρη στη
τεχνολογία, η Συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή παρουσιάζεται σε γηροκομεία σε  διαφορετικά σημεία της Ελλάδας με στόχο να έχουν πρόσβαση σε αυτή  άτομα τρίτης ηλικίας που δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης. Κάθε  μουσειοσκευή, στο πλαίσιο του πρόγραμματος «Στο Μουσείο με άλλα… γυαλιά», περιλαμβάνει γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR headset) με τα οποία πραγματοποιείται η εικονική περιήγηση, καθώς και τρισδιάστατα αντίγραφα (3D prints) και τρισδιάστατα μοντέλα επιλεγμένων έργων τέχνης της Συλλογής, που προσφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη επαφή με τα έργα.

 

«Τέχνη και 5 Αισθήσεις»

Στο «Παιχνίδι για Μεγάλους», με τίτλο «Τέχνη και 5 Αισθήσεις»  διανοίγεται ένας δημιουργικός διάλογος ανάμεσα στις ανθρώπινες αισθήσεις και στα έργα της Συλλογής του Ιδρύματος, ανακαλώντας διαφορετικές μνήμες. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να μυρίσουν τη μυρωδιά της κανέλας, να ακούσουν μουσικές από εξωτικά νησιά και  να αισθανθούν το παγωμένο μέταλλο να εναλλάσσεται με αυτήν του ζεστού ξύλου και του μεταξιού. Στο πρόγραμμα μπορούν να λάβουν μέρος από τις 14 Οκτωβρίου κάθε Παρασκευή άτομα άνω των 60 ετών και άτομα με Ήπια Γνωστική Διαταραχή, με ελεύθερη συμμετοχή  αλλά με προεγγραφή, (τηλεφωνικά στο 210 72 52 895, στην υποδοχή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: goulandris.gr/events/art-senses ).

 

 


«Χρώμα και Τέχνη»

Για ακόμη μια χρονιά θα παρουσιάζεται η πρωτότυπη διαδικτυακή δράση «Ψηφιακό Παιχνίδι για Μεγάλους», μια σειρά διαδικτυακών ξεναγήσεων ειδικά για άτομα άνω των 65 ετών. Στο πρόγραμμα «Χρώμα και Τέχνη», που πραγματοποιείται μέσω Zoom προσφέρεται η ευκαιρία σε άτομα άνω των 65 που βρίσκονται σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό να γνωρίσουν τη Συλλογή του Ιδρύματος, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τη σημασία και τον συμβολισμό του χρώματος στην τέχνη μέσα από ένα πρωτότυπο παιχνίδι.



Το ψηφιακό πρόγραμμα «Χρώμα και Τέχνη» προσφέρεται δωρεάν κάθε δεύτερη εβδομάδα στο διαδίκτυο και μπορούν να το παρακολουθήσουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο, από τις 13 Οκτωβρίου, κάθε δεύτερη Πέμπτη | 18.00-19.00
Η δράση πραγματοποιείται διαδικτυακά, μέσω Zoom.

Ελεύθερη συμμετοχή με προεγγραφή, τηλεφωνικά στο 210 72 52 895, στην υποδοχή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: goulandris.gr/events/art-colours

Η προεγγραφή για την δράση της εβδομάδας ανοίγει κάθε Δευτέρα και ολοκληρώνεται κάθε Πέμπτη στις 17.00.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου