Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Ανάδειξη φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Αρχαίας Ολυμπίας




Την προβολή του περιβάλλοντος φυσικού και πολιτιστικού έχει η δημιουργία δικτύου μονοπατιών στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Το φυσικό κάλλος που θα είναι δυνατόν να ανακαλύψει ο περιπατητής διανύοντας διαδρομή περίπου 130 χιλιομέτρων αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο για την αύξηση των επισκεπτών.

Σε μια σύγχρονη προσέγγιση της πολιτιστικής διαχείρισης το φυσικό τοπίο πρέπει να αντιμετωπίζεσαι όπως ένα έργο τέχνης, ένα μνημείο, ως τεκμήριο της πολιτιστικής ταυτότητας. Άλλωστε, πολιτιστικά τεκμήρια και φυσικές μορφές  βρίσκονται σε αλληλεπίδραση και σε εξάρτηση. Σήμερα μιλάμε για υλικό πολιτισμό δηλώνοντας το φυσικό περιβάλλον όπως το έχει κατεργαστεί ο ανθρώπινος παράγοντας, αναδεικνύοντας την  πολιτιστική διάσταση του περιβάλλοντος, ως παρακαταθήκη του Braudel, o οποίος στον όρο Πολιτισμό περιέλαβε γεωγραφικές περιοχές, βουνά, κλίμα, βλάστηση, ζώα, αλλά και δραστηριότητες όπως είναι η καλλιέργεια της γης, τη κτηνοτροφία κ.ά.

 

Μονοπάτια

 

Ο «μίτος» της διαδρομής θα ξετυλίγεται από την Αρχαία Ολυμπία, θα συνεχίζει στα ποτάμια Αλφειό, Κλαδέο, Λευκυανία (παραπόταμο του Αλφειού), Ερύμανθο, τους καταρράκτες της Νεμούτας και από εκεί το δρυοδάσος της Φολόης και το φαράγγι του Αντρωνίου. Ανάμεσα σε θεόρατες πλατύφυλλες βελανιδιές που σχεδόν «χαϊδεύουν» τον ουρανό στο δυρόδασος της Φολόης, οι διαβάτες μπορούν να περιπλανηθούν προς το φαράγγι θαυμάζοντας από κοντά τοξωτά γεφύρια και νερόμυλους.  Πέρα από την επαφή με την φύση οι περιπατητές θα έρθουν σε επαφή με μύθους όπως είναι αυτός των Κενταύρων. Μέσα από την διαδρομή οι επισκέπτες θα μπορούν να ανακαλύψουν και άλλους πολιτιστικούς θησαυρούς όπως τις βυζαντινές εκκλησίες, τα μοναστήρια της περιοχής αλλά και τα γραφικά χωριά. Πολλαπλές εμπειρίες θα μπορεί να «συλλέξει» ο επισκέπτης ερχόμενος σε επαφή με τις τοπικές παραδόσεις και απολαμβάνοντας ευκαιρίες αναψυχής, χαλαρώνοντας από όλα αυτά που προκαλούν την «σκόνη» της καθημερινότητας.

 Το έργο 

Μελέτη πραγματοποιήθηκε για να γίνουν εργασίες σήμανσης και τοποθέτησης πληροφοριακών πινακίδων, εργασίες καθαρισμού των υφιστάμενων μονοπατιών, κατασκευή λιθόστρωτων σε τμήματα αυτών, κατασκευή πέτρινων σκαλοπατιών, τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, κατασκευή και τοποθέτηση ξύλινων κιγκλιδωμάτων, πέτρινων τραπεζόπαγκων, πέτρινων παγκακίων, ξύλινων κιοσκιών και τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων.Το έργο έχει ενταχθεί στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας, μετά τη σχετική πρόταση του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου φθάνει τα 607.732 ευρώ, όπως ανακοινώθηκε από τη δημοτική αρχή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Με το έργο αναμένεται να δοθεί πνοή στα χωριά της ορεινής περιοχής, ενώ προγραμματίζονται παρεμβάσεις εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε όλο το δήμο, με την δημιουργία θέσεων θέασης, αναψυχής και παρατήρησης της χλωρίδας και της πανίδας.

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου