Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Η ενεργειακή κρίση "χτυπά" χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς- 9 στους 10 ανησυχούν για το μέλλον



Σήμα κινδύνου εκπέμπουν πολιτιστικοί Οργανισμοί στη Μεγάλη Βρετανία για ις οικονομικές αντίξοες συνθήκες που εμποδίζουν την βιωσιμότητα και το έργο τους. Το φαινόμενο όμως είναι γενικό και χτυπά την πόρτα και των πολιτιστικών οργανισμών και στην χώρα μας. Ενδεικτικό είναι ότι 9 στους 10 χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς ανησυχούν για το μέλλον τους λόγω της κρίσης του κόστους ζωής και τέσσερις στους πέντε δηλώνουν ότι πρέπει να μειώσουν δραστικά τα έξοδα για να παραμείνουν στη ζωή, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ασφαλιστικής εταιρείας πολιτιστικής κληρονομιάς Ecclesiastical.

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που ελήφθησαν από 500 βασικούς παράγοντες των οργανισμών πολιτιστικής κληρονομιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και ανακοινώθηκαν από την Ένωση Μουσείων έδειξαν επίσης ότι επτά στους δέκα (72%) πιστεύουν ότι πολλοί οργανισμοί πολιτιστικής κληρονομιάς θα κινδυνεύσουν να κλείσουν ως αποτέλεσμα της κρίσης, εάν η αύξηση του κόστους δεν επιβραδυνθεί. Παρόμοιος αριθμός (73%) δήλωσε ότι οι χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να μειώσουν τις τιμές τους για να διατηρήσουν τον απαραίτητο αριθμό επισκεπτών.

 

Ορισμένοι χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως το Μουσείο North Mill του Strutt τον Σεπτέμβριο του 2022, αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους εν μέρει λόγω απρόβλεπτων αυξήσεων του κόστους λειτουργίας. Άνθρωποι του χώρου εκφράζουν ανησυχίες  για την βιωσιμότητά των πολιτιστικών οργανισμών καθώς έχουν ταλανιστεί από την πανδημία και τώρα η κρίση του κόστους διαβίωσης  αποτελεί ανάχωμα για την πρόσβαση του κοινού σε αυτά. Μια μεγάλη πλειονότητα των ίδιων των κτιρίων που τους φιλοξενούν δεν είναι αποδοτικά στην θέρμανση λόγω παλαιότητας  καθώς η εκτίναξη των τιμών ενέργειας σε συνδυασμό με τη μείωση των εσόδων των επισκεπτών και της κοινότητας είναι πιθανό να απειλήσουν την συνέχιση λειτουργίας για χιλιάδες μικρά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι πολιτιστικοί οργανισμοί έχουν ανάγκη για ένα πιο ανθεκτικό μέλλον  και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει η προσαρμογή και εγκατάστασης κατάλληλων ανανεώσιμων πηγών, εκεί που είναι δυνατή. Σαφώς πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός και επένδυση πόρων για την ενεργειακή απόδοση και  τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

 

 Ενδεικτικό είναι ότι για την διαχείριση του κόστος, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 45% των οργανισμών πολιτιστικής κληρονομιάς επαναδιαπραγματεύονται τις επαφές με τους υφιστάμενους προμηθευτές, το 44% προβαίνουν σε απολύσεις και το 42% μειώνουν τον αριθμό των χώρων που θερμαίνονται και είναι ανοικτοί στο κοινό.

Λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο (39%) των οργανισμών μειώνουν επίσης τις ώρες λειτουργίας τους, ανοίγουν λιγότερες ημέρες και μειώνουν τις ώρες απασχόλησης του προσωπικού.Η Faith Kitchen, διευθύντρια τμήματος πελατών στην Ecclesiastical Insurance, δήλωσε στην Museums Journal ότι οι χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς αναζητούν φθηνότερους τρόπους λειτουργίας, όπως κεριά, ανοιχτές φωτιές και φορητές θερμάστρες. Ένα ενδεχόμενο λουκέτο μεταφράζεται σε απώλεια πολιτιστικής αξίας για τη χώρα.

Άξιο αναφοράς είναι ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ελάφρυνση των λογαριασμών ενέργειας και για τα μουσεία και τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Πηγή: https://www.museumsassociation.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου