Τουριστική εκμετάλλευση και κλιματική αλλαγή απειλούν ενδεχομένως για τα ερείπια ενός μινωικού λιμανιο. Η υπερβολική επίσκεψη στις παραλίες των Μαλίων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν τα λείψανα μιας πόλης της εποχής του χαλκού. Ο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος των Μαλίων περιλαμβάνει το Μινωικό Ανάκτορο και τα ανεσκαμμένα τμήματα της αρχαίας πόλης που το περιβάλλουν.
Πριν 15 χρόνια στα Μάλια μια έντονη καταιγίδα είχε αποκαλύψει έναν θησαυρό, τους όγκους ενός κτιρίου που ήταν βυθισμένο για χιλιάδες χρόνια. Τότε τα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν χαρά στους ερευνητές που εργάζονταν στον αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων. Ωστόσο, σήμερα, αργά ή γρήγορα, η θάλασσα θα καταβροχθίσει τα ερείπια αυτής της πόλης, η οποία έχει ήδη βυθιστεί εν μέρει. Ήδη η τουριστική ανάπτυξη με μπαρ, ταβέρνες και μαρίνες έχει καταλάβει τηνακτογραμμή που σιγά σιγά κατατρώγεται από τη θαλάσσια διάβρωση. Καθώς αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα και κυκλώνες, εκτιμάται πως θα υποβαθμίσουν τις παράκτιες θαλάσσιες περιοχές, δημιουργώντας μεγάλα κύματα θα απειλήσουν τον αρχαιολογικό χώρο.
Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο του 2022 ο τεράστιος όγκος βροχής επέφερε μεγάλες πλημμύρες στις αγροτικές εκτάσεις που περιβάλλουν τον αρχαιολογικό χώρο. Με λίμνη έμοιαζε η αγροτική έκταση ανατολικά του χώρου στάθμευσης πλημμύρισε και δεν την έσωσε ο υπόγειος αγωγός παροχέτευσης των ομβρίων.
Τότε το υπουργείο Πολιτισμού υποστήριξε ότι είχε δημιουργήσει δεύτερος αγωγός, αλλά η βροχή είιχε διάρκεια και έπνιξε τη περίφραξη και εισήλθαν στον αρχαιολογικό χώρο με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η συνοικία των εργαστηρίων, που είναι υπόσκαφη. Ακραία καιρικά φαινόμενα άρχισαν να παρατηρούνται από το 2019, όταν οι έντονες πλημμύρες που έπληξαν το νησί, οδήγησαν σε κατολισθήσεις και καταστροφές.
Το υπουργείο Πολιτισμού είχε διαθέσει πόρους 24.000.000 ευρώ για έργα, αντλούμενους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε αυτά περιλαμβάνοντας και τα αντιπλημμυρικά έργα στο Μινωικό Ανάκτορο στα Μάλια, συνολικής αξίας 3.360.000 ευρώ Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή εκτεταμένου αποστραγγιστικού δικτύου και την αντικατάσταση των κατεστραμμένων από τη χαλαζόπτωση πολυκαρβονικών φύλλων κάλυψης των στεγάστρων με νέα υψηλής ανθεκτικότητας.
Ο κώδωνας του κινδύνου έχει χτυπήσει και
για τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και
συγκεκριμένα με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Η δημόσια γαλλική τηλεόραση έχει εκπέμπψει sos για την διάβρωση του προστατευόμενου νησιού από την UNESCO.
Πηγή: Lefigaro.fr,ekriti.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου