Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Πίνακας προ-αναγεννησιακού ζωγράφου βρέθηκε σε κουζίνα στη Compiègne και θα εκτεθεί στο Λούβρο


 


Από μια κουζίνα στις αίθουσες του Μουσείου του Λούβρου  θα βρεθεί το έργο «Ο χλευασμός του Χριστού» από τον Cimabu προ-αναγεννησιακού φλωρεντινού δασκάλου (1240-1302). Ο ξύλινος πίνακας που βρέθηκε κρεμασμένος στην κουζίνα μιας μη ηλικιωμένης γυναίκας το 2019, αλλά πλέοννν αποφασίστηκε ότι θα συντηρηθεί από το μεγάλο μουσείο του Παρισιού και θα είναι έκθεμα σε μια έκθεση  που έχει προγραμματιστεί για το 2025.

 

Πολύτιμο έργο 


Ο μικρός ξύλινος πίνακας ζωγραφικής βρέθηκε στην κουζίνα μιας μη ηλικιωμένης γυναίκας, στην
Compiègne και προοριζόταν για τα σκουπίδια προτού εξεταστεί, επειδή λανθασμένα θεωρήθηκε ότι δεν είχε μεγάλη αξία. Τελικά εξετάστηκε από τον Éric Turquin, τον ειδικό για τον διάσημο και εξειδικευμένο στον Caravaggio. Κατά τη διάρκεια της απογραφής της περιουσίας, οι εμπειρογνώμονες του κ.Turquin συνειδητοποίησε ότι επρόκειτο για τον πίνακα «Η χλεύη του Χριστού» ενός σεβαστού φλωρεντινού δασκάλου που θεωρείται από τους ιστορικούς τέχνης ως η σημαντικότερη μορφή της ιταλικής προ-αναγέννησης. Περίπου πέντε χρόνια αργότερα, μετά από μια σειρά από ανατροπές, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης σε δημοπρασία σε ιδιώτη συλλέκτη έναντι 24 εκατομμυρίων ευρώ, το  Μουσείο του Λούβρου ανακοίνωσε ότι απέκτησε αυτό το εξαιρετικά σπάνιο έργο. Πρόκειται για το παλαιότερο της συλλογής που είναι αφιερωμένη στην προ-αναγεννησιακή περίοδο. Για τους επιμελητές,  αποτελεί για ένα ουσιαστικό ορόσημο στην κατανόηση της εξέλιξης της δυτικής ζωγραφικής.

 

 Κρίσιμο ορόσημο στην ιστορία της τέχνης

Η Laurence des Cars, πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου, είναι ενθουσιασμένη με την απόκτηση του La Dérision du Christ, γνωστού και ως Le Christ moqué, σχολιάζοντας ότι «Με μεγάλη χαρά ανακοινώνω την απόκτηση αυτών των δύο εξαιρετικών έργων. Πρώτον, επειδή το έργο του Cimabue Η διαπόμπευση του Χριστού αποτελεί ένα κρίσιμο ορόσημο στην ιστορία της τέχνης, σηματοδοτώντας τη συναρπαστική μετάβαση από την εικόνα στη ζωγραφική. Σύντομα θα παρουσιαστεί μαζί με τη Maestà, ένα άλλο αριστούργημα του Cimabue στις συλλογές του Λούβρου, το οποίο επί του παρόντος υποβάλλεται σε αποκατάσταση. Μαζί, οι δύο πίνακες θα αποτελέσουν το αντικείμενο μιας μεγάλης έκθεσης την άνοιξη του 2025».

 

 Μέρος δίπτυχου

Σημμειώνεται πως ο εν λόγω πίνακας του Cimabue είναι ο τρίτος ενός  χαμένου κρίκου και ένας από τους οκτώ πίνακες ενός μεγάλου δίπτυχου που ζωγραφίστηκε γύρω στο 1280. Η αυθεντικότητα του La Dérision du Christ εκτιμήθηκε αρχικά μεταξύ 4 και 6 εκατομμυρίων ευρώ. Στη συνέχεια, ο πίνακας αποκτήθηκε  σε δημοπρασία για το ποσό ρεκόρ των 24 εκατομμυρίων ευρώ από ιδιώτη αγοραστή και κατέστη «ο 8ος ακριβότερος παλιός πίνακας που πωλήθηκε στον κόσμο».

 

Δεδομένης της καλλιτεχνικής και κυρίως, της ιστορικής σημασίας αυτής της μαρτυρίας για τις απαρχές της Αναγέννησης, στα τέλη του 2019 το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να χαρακτηρίσει το έργο ως εθνικό θησαυρό για τριάντα μήνες. Σήμερα, με την είσοδό του στο Λούβρο, ακολουθούμενη από την έκθεσή του το 2025, αυτό το έργο διαφύλαξης έχει αποδώσει καρπούς. Οι επισκέπτες του Λούβρου θα μπορούν να το θαυμάσουν σε λίγους μήνες και να κατανοήσουν πώς ο Cimabue άνοιξε το δρόμο για τον Giotto και τους οπαδούς του.

 

Πηγή: Lefigaro.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου