Σάββατο 5 Ιουλίου 2025

Αυτοκράτορας στο Σφυρί: Η δεύτερη ζωή του Ναπολέοντα στη Sotheby’s




Κάποια αντικείμενα-έργα Τέχνης αποτελούν τεκμήρια μιας εποχής, αλλά φορείς μνήμης, εξουσίας και θρύλου. Ένα πορτρέτο, ένα θρόνος, ένα δίκοχο καπέλο — όλα φέρουν το αποτύπωμα ενός ανθρώπου που δεν έζησε απλώς την Ιστορία, αλλά τη διαμόρφωσε. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο στρατηγός που έγινε αυτοκράτορας και μύθος, επιστρέφει στο προσκήνιο όχι μέσα από πεδία μαχών, αλλά από τις αίθουσες της Sotheby’s στο Παρίσι. Εκεί, η προσωπική του συλλογή άλλαξε χέρια, γράφοντας ένα νέο κεφάλαιο στο μακρύ του ταξίδι μέσα στον χρόνο.


 Ένα πορτρέτο, ένας θρόνος και… εσώρουχα

Η συλλογή του Γάλλου εμπόρου τέχνης Pierre-Jean Chalençon, αφιερωμένη στον Ναπολέοντα, πουλήθηκε για 9,6 εκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ την αρχική εκτίμηση των 6,9 εκατ. Η δημοπρασία περιλάμβανε 112 αντικείμενα, από έπιπλα και πίνακες μέχρι προσωπικά ενδύματα του αυτοκράτορα.


Το ακριβότερο αντικείμενο ήταν ένα πορτρέτο του Ναπολέοντα από τον Jean-Baptiste Mauzaisse, που πωλήθηκε για 1 εκατομμύριο δολάρια — είκοσι φορές πάνω από την εκτίμηση! Ο επιχρυσωμένος ξύλινος θρόνος του έφτασε τις 470.510 δολάρια, ενώ η πρώτη του διαθήκη (1819) άλλαξε χέρια για 558.730 δολάρια. Ένα σετ που περιλάμβανε πουκάμισο, γραβάτα, κάλτσες και εσώρουχα του Ναπολέοντα συγκέντρωσε σχεδόν 155.000 δολάρια.


 Το δίκοχο που δεν έπεισε

Η μόνη σκιά στη βραδιά ήταν η πώληση ενός δίκοχου καπέλου του Ναπολέοντα, το οποίο πουλήθηκε για 416.000 δολάρια — αρκετά κάτω από την εκτίμηση των 700.000. Παρότι τα δίκοχα του αυτοκράτορα είναι περιζήτητα (ένα είχε πωληθεί για 2,2 εκατ. δολάρια το 2023), το συγκεκριμένο συνοδευόταν από αμφιβολίες ως προς την προέλευσή του.


 Από την Αγία Ελένη στη Sotheby’s

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Sotheby’s δημοπρατεί αντικείμενα του Ναπολέοντα. Ήδη από το 1823, μόλις δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, ο οίκος είχε οργανώσει πώληση αντικειμένων από την κατοικία του στην Αγία Ελένη. Η γοητεία του Ναπολέοντα παραμένει αμείωτη: μόλις τον περασμένο μήνα, η σπάθα του πωλήθηκε για 5,4 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία του Drouot στο Παρίσι.


 Ένας αυτοκράτορας υπό πίεση

Η παρούσα πώληση οργανώθηκε από τον Chalençon, ο οποίος αναγκάστηκε να εκποιήσει τη συλλογή του για να αποπληρώσει δάνεια ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, η επιτυχία της δημοπρασίας επιβεβαιώνει ότι ο Ναπολέων δεν είναι απλώς ιστορία — είναι brand, είναι φαντασίωση, είναι συλλεκτικό πάθος. Και όπως φαίνεται, ακόμα και δύο αιώνες μετά, ο αυτοκράτορας εξακολουθεί να κυβερνά — έστω και από τις βιτρίνες των οίκων δημοπρασιών.

πηγή: https://www.art-insider.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου