Σάββατο 5 Ιουλίου 2025

Ανάβλοχος: Η αυγή της πόλης στην αρχαϊκή Κρήτη ζωντανεύει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

 



Σε μια απόκρημνη κορυφογραμμή της Κρήτης, εκεί όπου ο άνεμος διασώζει ψιθύρους από μια εποχή που η πόλη δεν ήταν ακόμη λέξη αλλά ανάγκη, ο Ανάβλοχος Βραχασίου αποκαλύπτει τα μυστικά του. Και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου μάς προσκαλεί να τα ακούσουμε, μέσα από μια διάλεξη που ενώνει την επιστήμη με τη φαντασία, την ανασκαφή με τη μνήμη.



Διάλεξη στο πλαίσιο της έκθεσης «ΕΚΑΤΟΜΠΟΛΙΣ: Ο Κόσμος της Αρχαϊκής Κρήτης» θα πραργματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (αίθουσα διαλέξεων) την προσεχή Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025 (Ώρα: 19:00), η είσοδος είναι  ελεύθερη καιν θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του καναλιού του Μουσείου στο YouTube.

Με  Θέμα: «Σφυρηλατώντας την πόλη: πρόσφατες ανακαλύψεις στον Ανάβλοχο Βραχασίου, η διάλεξη εντάσσεται στην περιοδική έκθεση ΕΚΑΤΟΜΠΟΛΙΣ και εστιάζει στις νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στον Ανάβλοχο, μια ορεινή θέση ανάμεσα στη Μίλατο και τη Δρήρο, που αποκαλύπτει τα ίχνη μιας κοινότητας της ύστερης εποχής του Χαλκού και της αρχαϊκής περιόδου (1200–650 π.Χ.).

Η ομιλήτρια, καθηγήτρια Florence Gaignerot-Driessen, από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati και διευθύντρια της ανασκαφικής έρευνας στον Ανάβλοχο, θα παρουσιάσει τα εντυπωσιακά ευρήματα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής:

- Μνημειακοί τύμβοι που θυμίζουν τα έπη του Ομήρου

- Λατρευτικοί χώροι και ιερά

- Ένα μεταλλουργικό εργαστήριο που μαρτυρά την τεχνολογική πρόοδο της εποχής

Η διάλεξη θα δοθεί στα ελληνικά.



Η σημασία του Ανάβλοχου στην ιστορία της Κρήτης

Ο Ανάβλοχος αποτελεί ένα σπάνιο παράδειγμα ορεινής εγκατάστασης που άνθισε κατά τη μετάβαση από τα μυκηναϊκά ανάκτορα στις πρώτες πόλεις των ιστορικών χρόνων. Η έρευνα φωτίζει πτυχές της κοινωνικής οργάνωσης, της ταφικής πρακτικής και της θρησκευτικής ζωής, προσφέροντας πολύτιμα δεδομένα για τη διαμόρφωση της αστικής ταυτότητας στην αρχαϊκή Κρήτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου