Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2025

BioMuse στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής: Ταξίδι στη ζωή των ανθρώπων από το 10.000 π.Χ. έως τα βυζαντινά χρόνια

Μια έκθεση που φέρνει τους επισκέπτες πρόσωπο με πρόσωπο με ανθρώπους του παρελθόντος φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής. Η έκθεση «BioMuse: Από τα θραύσματα των οστών στις ιστορίες των ανθρώπων» θα φιλοξενείται στο μουσείο έως τις 15 Νοεμβρίου, προσφέροντας μια πρωτοποριακή εμπειρία που συνδυάζει την αρχαιολογία με τη βιολογική ανθρωπολογία και την τεχνολογία αιχμής.

Αφήγηση βιογραφιών μέσα από την επιστήμη του αρχαίου DNA

Η έκθεση αποτελεί καρπό της συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης με το Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την ομάδα Παλαιογενετικής του Πανεπιστημίου του Mainz. Μέσα από τη μελέτη σκελετικών καταλοίπων, παρουσιάζονται οι «ατομικές βιογραφίες» δέκα ανθρώπων που έζησαν στον ελλαδικό χώρο από τη μεσολιθική εποχή έως τους βυζαντινούς χρόνους. Η καθηγήτρια Βιολογικής Ανθρωπολογίας του ΔΠΘ και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος, Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου, εξήγησε πως η έκθεση αποκαλύπτει πτυχές της καθημερινής ζωής, της διατροφής, της υγείας και της γενετικής ιστορίας αυτών των ανθρώπων, μέσα από τεχνικές όπως η 3D ψηφιοποίηση, η ανάλυση DNA και η χρήση σταθερών ισοτόπων.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της μουσειακής εμπειρίας

Η έκθεση αξιοποιεί σύγχρονα φυσικά και ψηφιακά μέσα, όπως οπτικοακουστικές παραγωγές και εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας, δημιουργώντας ένα ψηφιακό περιβάλλον όπου τα αρχαιολογικά αντικείμενα και οι ανθρώπινες ιστορίες συνυπάρχουν. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν αναπαραστάσεις προσώπων, να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της διατροφής και να κατανοήσουν πώς η τεχνολογία αποκαλύπτει πληροφορίες για τη ζωή, από τη βρεφική ηλικία έως τα τελευταία χρόνια ενός ανθρώπου.

Μια έκθεση λίγο πριν την ανακαίνιση του μουσείου

Η φιλοξενία της έκθεσης BioMuse εντάσσεται σε μια σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης ενόψει της επικείμενης ανακαίνισης και επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής. Όπως ανέφερε η αρχαιολόγος Μαρίνα Τασακλάκη, η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί σε μουσεία της Θεσσαλονίκης, της Κορίνθου και των Αβδήρων, και τώρα φτάνει στην Κομοτηνή με στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον των κατοίκων και των σχολείων της περιοχής.

Η έκθεση BioMuse δεν είναι απλώς μια επιστημονική παρουσίαση. Είναι ένα παράθυρο στη ζωή, μια γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, που μας καλεί να αναστοχαστούμε τη διαχρονική πορεία του ανθρώπου μέσα από την επιστήμη, την ιστορία και την τεχνολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου