Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2025

Έκθεση ζωγραφικής στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης με αφορμή τον Γιώργο Μπουζιάνη

 



Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης φιλοξενεί την έκθεση ζωγραφικής «… με αφορμή τον Γιώργο Μπουζιάνη», στο πλαίσιο δράσεων για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κατοχή και την Αντίσταση. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης «Γεώργιος Μπουζιάνης» και τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης ΠΕ70 Νικόλαο Ευσταθίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ο Μπουζιάνης ως πηγή έμπνευσης

Ο Γιώργος Μπουζιάνης υπήρξε κορυφαίος εκπρόσωπος του γερμανικού εξπρεσιονισμού, με έντονη υποκειμενικότητα και δυναμική χρήση χρώματος. Η άνοδος του ναζισμού και ο χαρακτηρισμός του έργου του ως «εκφυλισμένη τέχνη» τον οδήγησαν στην επιστροφή του στην Ελλάδα το 1934, όπου συνέχισε να δημιουργεί με βαθιά εσωτερικότητα και κοινωνική ευαισθησία.

Έργα εμπνευσμένα από τον Μπουζιάνη

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα σύγχρονων εικαστικών που εμπνεύστηκαν από τις φωτογραφίες, τις αυτοπροσωπογραφίες και το εικαστικό ύφος του Μπουζιάνη. Τα έργα έχουν παραχωρηθεί στην πινακοθήκη του 5ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης, ενισχύοντας τον εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα της δράσης.

Καλλιτεχνική συμμετοχή και επιμέλεια

Στην έκθεση συμμετέχουν δεκαοκτώ εικαστικοί και ένας καλλιτέχνης θεάτρου σκιών, ενώ την επιμέλεια έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος Λουΐζα Καραπιδάκη. Τον συντονισμό και την οργάνωση υπογράφουν ο Νικόλαος Ευσταθίου, ο Θωμάς Κηρύκος και ο Περικλής Καπετανόπουλος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου