Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026

Συνέδριο για τις γυναίκες μεταξύ Πομπηίας και Ρώμης στο Αρχαιολογικό Πάρκο



Στο επίκεντρο της επιστημονικής έρευνας μπαίνουν οι γυναικείες μορφές της αρχαιότητας μέσα από ένα διεθνές συνέδριο στην Πομπηία. Η διοργάνωση φωτίζει πρόσωπα και φωνές που συχνά απουσιάζουν από την επίσημη ιστοριογραφία, αλλά αποτυπώνονται έντονα στα αρχαιολογικά ίχνη.


Το συνέδριο με τίτλο «Πρόσωπα και φωνές γυναικών μεταξύ Πομπηίας και Ρώμης» θα πραγματοποιηθεί σήμερα  29 και  αύριο 30 Ιανουαρίου στο Αμφιθέατρο Ανασκαφών του Αρχαιολογικού Πάρκου Πομπηίας, με είσοδο από την πλατεία Piazza Esedra. Τη διοργάνωση προωθεί το Αρχαιολογικό Πάρκο Πομπηίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, συγκεντρώνοντας διακεκριμένους ερευνητές από την Ιταλία και το εξωτερικό.


Αφετηρία του επιστημονικού διαλόγου αποτελεί η ολοκλήρωση της έκθεσης «Όντας γυναίκα στην αρχαία Πομπηία», η οποία φιλοξενείται στο Γυμνάσιο των ανασκαφών έως τις 31 Ιανουαρίου 2026. Οι εισηγήσεις επικεντρώνονται στη συγκριτική μελέτη της γυναικείας παρουσίας στον αρχαίο κόσμο, αναδεικνύοντας βιώματα και κοινωνικούς ρόλους που εκτείνονται από τη δουλεία έως την εξουσία.


Στο πλαίσιο του συνεδρίου εξετάζονται οι ζωές σκλάβων, δεσποινίδων, νεαρών κοριτσιών, αυτοκρατειρισσών και γυναικών με επιχειρηματική δράση, συνθέτοντας μια πολυφωνική εικόνα της γυναικείας εμπειρίας ανάμεσα στην Πομπηία και τη Ρώμη. Στόχος είναι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτές οι μορφές διαμόρφωσαν και αντανακλούν την κοινωνία της εποχής τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου