Στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας φιλοξενείται η έκθεση «Anthea» της ζωγράφου Katja Nagel. Η έκθεση επιχειρεί μια εικαστική εμβάθυνση στον ελληνικό κόσμο και τη Μυθολογία, μετατοπίζοντας το βλέμμα από τη θαλάσσια γεωγραφία προς τη γη, την άνθηση και τη ζωτική ενέργεια της φύσης.
Η επιμέλεια και το καλλιτεχνικό σκεπτικό
Την έκθεση επιμελήθηκε ο ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς, ο οποίος ανέδειξε τον διάλογο της καλλιτέχνιδας με το ελληνικό τοπίο και τη μυθολογική παράδοση. Η Katja Nagel, γνωστή για τη βαθιά της σύνδεση με την Ύδρα, παρουσιάζει έργα που λειτουργούν ως «πράξη αντίστασης στο σκοτάδι μέσα από τη δύναμη του φωτός», όπως τόνισε η πρόεδρος των ΓΑΚ/ΙΑΜ Ύδρας, Ντίνα Αδαμοπούλου, υποδεχόμενη το κοινό. Η ίδια σημείωσε ότι η καλλιτέχνις «επιλέγει συνειδητά να στρέψει το βλέμμα της προς το όμορφο, το δυναμικό και το ελπιδοφόρο», καλώντας τον θεατή να δει τον κόσμο μέσα από μια πιο φωτεινή και λυτρωτική οπτική.
Η παρουσίαση του επιμελητή και η μουσική έκπληξη
Ο Γιώργος Μυλωνάς, κατά τα εγκαίνια παίρνοντας τον λόγο, μίλησε για τη συνεχή πολιτιστική δράση του ΙΑΜΥ και χαρακτήρισε τα έργα της Nagel «ηλιαχτίδα φωτός στην γκρίζα πραγματικότητα».
Η βραδιά εμπλουτίστηκε από μια ιδιαίτερη μουσική στιγμή: η βιολονίστα και εξάρχουσα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Κατερίνα Χατζηνικολάου, παρουσίασε πρωτότυπες μελωδίες εμπνευσμένες από συγκεκριμένα έργα της έκθεσης, μεταφέροντας το κοινό νοερά στα λιβάδια και τις θάλασσες που απεικονίζονται στους πίνακες.
Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Δήμαρχος Ύδρας Κωνσταντίνος Αναστόπουλος, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Μανώλης Καραμήτσος με τη σύζυγό του, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ύδρας Μαρία Κλαδάκη, η εικαστικός Χριστίνα Μαντζαβίνου, η σομελιέ Αννίτα Ζάχου και πολλοί ακόμη Υδραίοι και φίλοι του νησιού, Έλληνες και ξένοι.
Η έκθεση θα φιλοξενείται στο ΙΑΜΥ έως τα τέλη Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου