Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2026 και το φετινό θέμα «Τα μουσεία ενώνουν τον κόσμο», η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει ένα πενθήμερο εκδηλώσεων που προάγει τον διάλογο, την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη. Από τις 16 έως τις 20 Μαΐου, το κοινό έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε απτικές ξεναγήσεις, θεματικές περιηγήσεις και ένα εικαστικό εργαστήρι στο Ναύπλιο.
Στις 18 Μαΐου, στο Κεντρικό Κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης, πραγματοποιείται μια ειδικά σχεδιασμένη απτική ξενάγηση αποκλειστικά για άτομα με αναπηρία όρασης. Οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με απτικά αντίγραφα έργων της Μόνιμης Συλλογής, συνοδευόμενα από ακουστική περιγραφή και ενημέρωση για τα υλικά και τις τεχνικές συντήρησης. Η δράση υλοποιείται από στελέχη της Πινακοθήκης με τη συμβολή μουσειολόγου – συμβούλου προσβασιμότητας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν με δήλωση συμμετοχής.
Την ίδια ημέρα, στην Εθνική Γλυπτοθήκη στο Γουδή, πραγματοποιείται απτική ξενάγηση σε επιλεγμένα γλυπτά της Συλλογής. Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τη Νεοελληνική Γλυπτική μέσα από την αφή, την ακουστική περιγραφή και την ανάλυση των υλικών και των τεχνικών. Η δράση στοχεύει στη γνωριμία με τις μορφές, τις φόρμες και τις διαδικασίες συντήρησης των γλυπτών. Η συμμετοχή είναι δωρεάν με δήλωση συμμετοχής.
Περιήγηση στη μόνιμη έκθεση της Γλυπτοθήκης
Στις 20 Μαΐου, η Εθνική Γλυπτοθήκη προσφέρει μια θεματική περιήγηση αφιερωμένη στα υλικά, τις τεχνικές και τις προκλήσεις συντήρησης των γλυπτών. Οι επισκέπτες ανακαλύπτουν πώς το περιβάλλον επηρεάζει τα έργα και πώς οι συντηρητές εξασφαλίζουν την αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών υλικών στον χρόνο. Η είσοδος είναι ελεύθερη χωρίς κράτηση.
Παρουσίαση βιβλίου και εικαστικό εργαστήρι στο Ναύπλιο
Στο Παράρτημα Ναυπλίου, στις 16 και 17 Μαΐου, παρουσιάζεται το βιβλίο της Φρύνης Καρζή «Φούστα – Νέλλα: Μνήμες από ύφασμα», εμπνευσμένο από τη φουστανέλα ως πολιτισμικό σύμβολο. Ακολουθεί εικαστικό εργαστήρι με την Ελένη Παυλοπούλου, βασισμένο στο έργο της «Καραϊσκάκης / Τα Μάτια του Δάσους». Η δράση αναδεικνύει τη φουστανέλα ως φορέα μνήμης, ταυτότητας και ιστορικής συνέχειας. Απαιτείται δήλωση συμμετοχής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου