Πέμπτη 4 Ιουνίου 2026

Η Ελλάδα που εμπνέει: Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει 17 χρόνια με μια λαμπρή ελληνοϊταλική έκθεση









Δεκαεπτά χρόνια μετά το άνοιγμά του, το Μουσείο Ακρόπολης επιστρέφει στη βαθύτερη αποστολή του: να αφηγείται πώς η ελληνική τέχνη διαμόρφωσε τον κόσμο. Φέτος γιορτάζει την επέτειό του με μια έκθεση-γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, μια προσφορά πολιτισμού που φωτίζει την αδιάκοπη συνομιλία των δύο χωρών μέσα στους αιώνες.


Η διαχρονική κατάκτηση της Ρώμης από την Ελλάδα

«Graecia capta ferum victorem cepit» – «Η Ελλάδα κατεκτημένη κατέκτησε τον νικητή της». Ο Οράτιος συνοψίζει με μία φράση το παράδοξο της ιστορίας: ο ρωμαϊκός κόσμος, αν και κυρίαρχος, υποτάχθηκε πνευματικά στη λάμψη της ελληνικής τέχνης, της φιλοσοφίας, της παιδείας. Από τους Ετρούσκους και τους Λατίνους έως τις ελληνικές αποικίες της Κάτω Ιταλίας, η ελληνική παρουσία ρίζωσε βαθιά, διαμορφώνοντας τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό – θεμέλιο της δυτικής σκέψης.


Η νέα έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης, «Έμπνευση. Αρχαία Ελληνική Τέχνη στην Ιταλία» (16 Ιουνίου – 30 Αυγούστου), αναδεικνύει αυτή τη μακραίωνη σχέση μέσα από τριάντα οκτώ αριστουργήματα που ταξιδεύουν σπάνια εκτός Ιταλίας. Κεραμικά, χάλκινα και μαρμάρινα έργα, επιλεγμένα από κορυφαία ιταλικά μουσεία, συνθέτουν μια αφήγηση που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει έως τον 20ό αιώνα.


Επτά ενότητες, μία ιστορία πολιτισμικής συνάντησης

Η έκθεση οργανώνεται σε επτά θεματικές ενότητες, καθεμία από τις οποίες φωτίζει μια διαφορετική όψη της ελληνικής επιρροής:


Ενότητα I – Πριν από τη Ρώμη: Έλληνες έμποροι και Ετρουσκο-ιταλοί αριστοκράτες  

Η πρώτη επαφή, οι ανταλλαγές, τα πολύτιμα αντικείμενα που ταξίδευαν στη Μεσόγειο και διαμόρφωσαν τις ετρουσκικές ελίτ.


Ενότητα II – Καλλιτέχνες στη Μεγάλη Ελλάδα  

Η άνθηση των ελληνικών πόλεων της Κάτω Ιταλίας, όπου δημιουργοί ανέπτυξαν ιδιαίτερα εργαστήρια και τεχνοτροπίες.


Ενότητα III – Η Θάλασσα ως Αρχείο  

Ευρήματα από ναυάγια και θαλάσσιες διαδρομές που αποκαλύπτουν το εύρος των εμπορικών και καλλιτεχνικών επαφών.


Ενότητα IV – Η Ελλάδα των Ρωμαίων  

Η ρωμαϊκή οικειοποίηση της ελληνικής τέχνης: αντιγραφές, παραγγελίες, συλλογές, η λατρεία του ελληνικού ιδεώδους.


Ενότητα V – Ζώντας με τον τρόπο των Ελλήνων  

Η ελληνική αισθητική ως τρόπος ζωής: οικιακά αντικείμενα, αγάλματα, διακοσμητικά που στόλισαν ρωμαϊκές επαύλεις.


Ενότητα VI – Οι Αριστοκρατικές Συλλογές Αρχαιοτήτων στη Σύγχρονη Εποχή  

Η αναβίωση του κλασικού πνεύματος από την Αναγέννηση έως τον 19ο αιώνα, μέσα από τις μεγάλες ιταλικές συλλογές.


Ενότητα VII – Ιταλικά Βλέμματα: Canova, Savinio, de Chirico  

Η ελληνική έμπνευση στη νεότερη τέχνη: από τον νεοκλασικισμό του Κανόβα έως τον μεταφυσικό κόσμο των αδελφών ντε Κίρικο.


Μια έκθεση-γέφυρα ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς

Το Μουσείο Ακρόπολης, πρώτο σε επισκεψιμότητα στη χώρα, επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τον διεθνή του ρόλο. Η συνεργασία με την Ιταλία δεν αποτελεί μόνο μια μουσειακή σύμπραξη, αλλά μια υπενθύμιση ότι ο πολιτισμός είναι ο πιο ανθεκτικός δεσμός ανάμεσα στους λαούς. Η ελληνική τέχνη, γεννημένη πριν από χιλιετίες, εξακολουθεί να εμπνέει, να μεταμορφώνει και να ταξιδεύει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου