Στη Λευκάδα, το φως συναντά το νερό και η εικόνα μετατρέπεται σε αφήγηση...Η Ευγενία Αραβαντινού παρουσιάζει μια νέα φωτογραφική ενότητα που μοιάζει με εσωτερικό ταξίδι. Η έκθεση «Τυχαία Πλεύση – Random Nautica» ανοίγει ένα παράθυρο σε κόσμους συμβολικούς, σχεδόν μυθολογικούς, όπου η μνήμη και η ταυτότητα αποκτούν οπτική υπόσταση.
Η έκθεση στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2026
Η ατομική έκθεση της Αραβαντινού εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2026 του Δήμου Λευκάδας και των «Γιορτών Λόγου και Τέχνης». Φιλοξενείται στην Αίθουσα Τέχνης «Θεόδωρος Στάμος», έναν χώρο που έχει συνδεθεί με σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις και δημιουργικούς διαλόγους.
Μια νέα κατεύθυνση στο έργο της δημιουργού
Η «Τυχαία Πλεύση» αποτελεί μια στροφή από την άμεση ανθρώπινη προσωπογραφία προς μια πιο εσωτερική, αφαιρετική και συμβολική φωτογραφική γλώσσα. Η Αραβαντινού διερευνά τα όρια ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό, δημιουργώντας εικόνες που λειτουργούν ως θραύσματα μνήμης και ως οπτικές μεταφορές της ανθρώπινης εμπειρίας.
Η ενότητα εστιάζει σε θέματα όπως η ταυτότητα, το βλέμμα, η προσωπική διαδρομή και η σχέση του ανθρώπου με τον χρόνο. Οι φωτογραφίες μοιάζουν με μικρές αφηγήσεις που δεν αποτυπώνουν απλώς ένα στιγμιότυπο, αλλά μια εσωτερική κατάσταση, μια ψυχική πλεύση.
Η φωτογραφία ως πράξη δημιουργίας τη στιγμή της λήψης
Οι εικόνες της έκθεσης δημιουργούνται αποκλειστικά τη στιγμή της λήψης, χωρίς ψηφιακή επεξεργασία. Η επιλογή αυτή ενισχύει την αμεσότητα και την αυθεντικότητα του έργου, αναδεικνύοντας τη φωτογραφία ως χειρονομία που καταγράφει όχι μόνο το ορατό αλλά και το άρρητο.
Η Αραβαντινού αξιοποιεί το φυσικό φως, τις αντανακλάσεις, τις υφές και τις απρόβλεπτες κινήσεις του περιβάλλοντος για να συνθέσει εικόνες που μοιάζουν με ονειρικά τοπία. Η «τυχαία πλεύση» γίνεται έτσι μια συνειδητή καλλιτεχνική επιλογή: μια πορεία που δεν καθορίζεται από το αποτέλεσμα, αλλά από την εμπειρία της δημιουργίας.
Ένα ταξίδι στις προσωπικές και συλλογικές μνήμες
Η έκθεση λειτουργεί ως μια χαρτογράφηση της εσωτερικής διαδρομής της δημιουργού, αλλά και ως μια πρόσκληση προς τον θεατή να αναγνωρίσει στις εικόνες δικά του βιώματα. Η «Τυχαία Πλεύση» δεν αφορά μόνο την προσωπική αφήγηση της Αραβαντινού αφορά την κοινή ανθρώπινη ανάγκη για αναζήτηση, για επιστροφή στις ρίζες, για κατανόηση του εαυτού μέσα από το φως και τη σκιά.Η Λευκάδα, με το ιδιαίτερο φυσικό της τοπίο, λειτουργεί ως ιδανικό περιβάλλον για την παρουσίαση μιας έκθεσης που συνδέει το υγρό στοιχείο με την εσωτερική περιπλάνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου