Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2026

Α. Τάσσος: Η χαρακτική ως ιστορία – Αναδρομική έκθεση στη Νίκαια





 

Έργα του σπουδαίου χαράκτη Α. Τάσσου φιλοξενούνται στην Κοκκινιά μέσα από μια μεγάλη αναδρομική έκθεση που φωτίζει το έργο, την ιστορική μνήμη και τη βαθιά σχέση του με την πόλη. Η Δημοτική Πινακοθήκη «Ντίνος Κατσαφάνας» παρουσιάζει ένα αντιπροσωπευτικό σύνολο της δημιουργίας του.


Μια έκθεση με ιστορικό και συμβολικό βάρος

Ο Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, σε συνεργασία με την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος, διοργανώνει την έκθεση «Α. Τάσσος. Η χαρακτική ως ιστορία», με εγκαίνια την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2026, στις 19:00. Η έκθεση αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Κοκκινιά, καθώς ο Τάσσος συνδέθηκε βαθιά με την προσφυγική ιστορία και την Αντίσταση της περιοχής.


Το μνημειώδες τρίπτυχο «Λεπτομέρεια Εμφυλίου Πολέμου» («Επιτάφιος»), που δώρισε ο καλλιτέχνης στην πόλη για την επέτειο του Μπλόκου της Κοκκινιάς, αποτελεί σήμερα σύμβολο συλλογικής μνήμης. Μετά την καταστροφή του στη δικτατορία, ο Τάσσος το ξανατύπωσε και επανέλαβε τη δωρεά του, ενώ από το 2021 ένα ακόμη τύπωμα βρίσκεται στον σταθμό Μετρό Νίκαια.


Το έργο του Τάσσου ως φορέας ιστορίας και κοινωνικής συνείδησης

Η έκθεση παρουσιάζει χαρακτικά, ξυλογραφικές πλάκες, σχέδια και βιβλία, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο ο Τάσσος μετέφερε στα έργα του τις κοινωνικές και ιστορικές αναζητήσεις της εποχής του.


Ο κύριος όγκος των έργων προέρχεται από τη Συλλογή της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος, ενώ σημαντική είναι η συμβολή της Εθνικής Πινακοθήκης με την τέμπερα για το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Συλλέκτες παραχώρησαν επίσης έργα για την ολοκλήρωση της έκθεσης.


Πληροφορίες έκθεσης

Διάρκεια: 8 Οκτωβρίου – 30 Δεκεμβρίου 2026

Ώρες λειτουργίας:  

Τρ., Τετ., Πέμ., Κυρ.: 10:00–14:00

Παρ.: 17:00–21:00

24/12 & 25/12: κλειστά

Χώρος: Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη «Ντίνος Κατσαφάνας», Ραιδεστού 32

Τηλ.: 210 4913588

Email: pinakothiki.nikaia.rentis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου