Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Κι όμως οι πέτρες μιλούν... για την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία!


 Υπέροχες φωνές, όμορφες παρουσίες σαν οπτασίες, προβάλλουν στο αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ) που μοιάζει με ξέφωτο. Ντυμένες στα λευκά ως άλλες ιέρειες ερμηνεύουν  είτε  τραγουδούν πολύτιμα κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας με τις αγγελικές φωνές του, στο πλαίσιο του δρώμενου «Οι πέτρες μιλούν». 

Το υπέροχο αττικό φώς πέφτει σαν «χάδι» στα δέντρα, στις αρχαιότητες αλλά και στα πρόσωπα των νεαρών ηθοποιών, ένα φως που θα ζήλευε κάθε διευθυντής φωτογραφίας.

Οι νεαρές, σαν καρυάτιδες, αποδίδουν τα  επιλεγμένα κείμενα, ενώ ο νεαρός κούρος τις πλησιάζει. Ο απαλός ήχος της κιθάρας μιας νεαράς μου φέρνει στο μυαλό τους ραψωδούς με την λύρα τους

Οι επισκέπτες του μουσείου κάθε εθνότητας  και  διαφορετικών ηλικιών δείχνουν τον ενθουσιασμό τους με τα κινητά ανά χείρας τραβούν βίντεο και φωτογραφίες. Με προσήλωση παρακολουθούν την παράλληλη ερμηνεία σε τρεις γλώσσες, δηλαδή εκτός από τα ελληνικά σε αγγλικά και γαλλικά!

Της Μαρίας Αλιμπέρτη

Με πάθος οι πρωτοετείς φοιτητές της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Δήλος» της κας Δήμητρας Χατούπη, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Εφης Θεοδώρου μας  παρασέρνουν σε ένα άλλο σύμπαν, αυτό της υπεροχής ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας. 
Οι μεστές ερμηνείες τους υπηρετούν τα αιώνια μηνύματα και την σοβαρότητα της  των κειμένων της Αρχαίας Γραμματείας, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία για τα πολλά υποσχόμενα αυτά ταλέντα.
Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο γιατί τα υπέροχα αυτά νιάτα με την φρεσκάδα τους προσεγγίζουν κάτι τόσο παλιό και διαχρονικό  όπως είναι ο Ομηρικός Ύμνος στην Αφροδίτη (μετάφραση Δ. Π. Παπαδίτσας, Ε. Λαδιά), η  Αντιγόνη του Σοφοκλή, (μετάφραση Ν. Παναγιωτόπουλος),   η Ρητορική του Αριστοτέλους,  (μετάφραση Δ. Λυπουρλής),  το  Συμπόσιο  τουΠλάτωνος,  (μετάφραση Σ. Τσιτσιρίδης),  Ο Επιτάφιος λόγος του Περικλή,  του Θουκυδίδη,  (μετάφραση Γ. Λιγνάδης),   η  Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, (μετάφραση Δ. Δημητριάδης) και   Ομήρου Οδύσσεια (μετάφραση Δ. Ν. Μαρωνίτης).

Ως μια ευκαιρία να ανακαλυφθούν εκ νέου τα κείμενα της Αρχαίας Γραμματείας αλλά και να προσληφθούν τα νοήματά της όπως στην Ρητορική του Αριστοτέλη, αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση η σκηνοθέτης κα Θεοδώρου.   Δεν είναι τυχαίο ότι σαν κατακλείδα  αυτής της performance έχει επιλεγεί ένα απόσπασμα από τα τέσσερα κουαρτέτα του Έλιοτ  που μιλά για το χρόνο το παρελθόν ο παρόν και τα μέλλον, γεγονός που υπογραμμίζει  την φιλοσοφία του εγχειρήματος, όπως εξηγεί η σκηνοθέτης με την επιλογή των νέων ηθοποιών να ερμηνεύσουν κάτι τόσο παλιό και κλασικό.


Με παλμό χτυπά ο νεαρός το καχόν,  καθώς η μουσική γίνεται γέφυρα για να δεθούν τα κείμενα, με  τα πρωτότυπα μελοποιημένα μέρη από τον Νίκο Πλάτανο. «Η μουσική λειτουργεί πολλές φορές υπόγεια με ένα μουρμουρητό» θα μου τονίσει ο ίδιος στην συνομιλία μας.

Μια επιτυχημένη διοργάνωση

Για δεύτερη χρονιά «Οι πέτρες μιλούν»,  που αποτελεί πρωτοβουλία της  Ένωσης Ξενοδόχων  Αθηνών, Αττικής  καιΑργοσαρωνικού  με στόχο την «μύηση» των  επισκεπτών της Αθήνας  στον Ελληνικό Πολιτισμό, μέσα στις κοιτίδες του,  αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.  Την επιλογή των κειμένων αλλά και την διοργάνωση  πραγματοποίησαν οι δημοσιογράφοι Μαρία Θερμού και Λουίζα Αρκουμανέα.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το δρώμενο θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι τέλος Ιουλίου. Το δρώμενο πραγματοποιείται  11π.μ. έως 1μ.μ Με εξαίρεση κατά τον Αύγουστο,  την Πανσέληνο της 26ης Αυγούστου,  «Οι πέτρες μιλούν» θα παρουσιαστούν τη νύχτα, ενώ ακολουθούν ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης του Αδριανού (Σεπτέμβριος) και η Αρχαία Αγορά (Οκτώβριος).


Τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας αποδίδουν μοναδικά οι: Νέδη Αγαπίου, Γεωργία Ζάχου, Δημήτρης Νάστος, Σταύρια Νικολάου, Σύνθια Ροδοπούλου, Ναρόντ Σαχινιάν, Κωνσταντίνος Σιώζος.
Είσοδος ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου