Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Mπορεί η Tέχνη να συμβαδίσει με την πίστη; Επισκεφτείτε το Bυζαντινό Mουσείο και θα το διαπιστώσετε!


Εδώ και πολλούς αιώνες, η Ανάσταση του Ιησού Χριστού, έχει αποτυπωθεί από αναρίθμητους αγιογράφους και ζωγράφους, οι οποίοι με τα έργα τους ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας το πιο σπουδαίο γεγονός στην ιστορία της ανθρωπότητας. Έτσι λοιπόν κι’ εγώ ένιωσα το θρησκευτικό συναίσθημα να με κατακλύζει όταν αντίκρισα, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, την έκθεση "Η Ανάσταση του Ιησού", με συνολικά 63 ζωγραφικούς πίνακες.   
Έως την Κυριακή 22 Ιουλίου, το μουσείο φιλοξενεί πίνακες που απεικονίζουν την Ανάσταση του Θεανθρώπου μέσα από διαφορετικές τεχνοτροπίες, χρώματα και από διαφορετικές χώρες, έχοντας όμως ένα κοινό σημείο: την βαθιά πίστη των ζωγράφων στον Σωτήρα Χριστό, που φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από τα συγκλονιστικά και μνημειώδη έργα τους.

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 





 Βλέποντας αυτούς τους πίνακες, ένιωσα πραγματικά να είμαι μέσα σε μια όαση πνευματικότητας και πίστης στον Κύριο Ιησού Χριστό, μέσα στην έρημο της απρόσωπης και πνιγηρής τσιμεντούπολης. Παράλληλα, συνειδητοποίησα ότι η χριστιανική πίστη μπορεί να συμβαδίσει με την ζωγραφική και να αναδειχθεί από αυτή την υψηλή τέχνη.  

Μέσα από τους πίνακες διαφαίνεται ο πόθος, η χαρά και η λαμπρότητα με την οποία εκατομμύρια Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν, κάθε Πάσχα, την Ανάσταση του Χριστού, αυτό το θεμελιώδες γεγονός της χριστιανικής πίστης και ζωής.
Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η απεικόνιση της Ανάστασης από Ρώσους και Αιγυπτίους ζωγράφους, αλλά και από Έλληνες και Ελληνίδες δημιουργούς, έντονα επηρεασμένους από την βυζαντινή ορθόδοξη τεχνοτροπία.   


Ξεχωριστές είναι επίσης οι ζωγραφικές αναπαραστάσεις της Ανάστασης από δημιουργούς σε Σερβία, Κύπρο, Βουλγαρία, Αρμενία, Ουκρανία, Ρουμανία, Γεωργία, ΠΓΔΜ, Λετονία, Πολωνία, ακόμα και από τις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Αυστραλία! 

Τα 63 έργα παρουσιάζονται στο πλαίσιο του ετήσιου διαγωνισμού αγιογραφίας που διοργάνωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), ενώ οι πίνακες επιλέχθηκαν από διεθνή επιτροπή ειδικών του εν λόγω διαγωνισμού. 
Στον διαγωνισμό αναζητήθηκαν και αναδείχθηκαν νέες εικαστικές εκφράσεις και αποτυπώσεις του θέματος της Ανάστασης του Χριστού στην χριστιανική Ανατολή, εκφράσεις που είναι όμως βασισμένες στους καθιερωμένους τύπους της αξεπέραστης βυζαντινής εικονογραφίας. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η εικαστική απεικόνιση του κοσμοϊστορικού γεγονότος της Ανάστασης κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στην ιστορία της χριστιανικής εικονογραφικής τέχνης. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, που συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια από την ίδρυσή της, είναι οργάνωση στην οποία συμμετέχουν επίσημες κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες 25 χωρών, καθώς επίσης και πέντε ομάδες βουλευτών από άλλα κοινοβούλια. 
Με την δράση της και τις πρωτοβουλίες της, η Συνέλευση συμβάλλει στη διαμόρφωση του σύγχρονου γίγνεσθαι μέσα από την εμπειρία της Χριστιανικής και δη της Ορθόδοξης παράδοσης. 

Εν κατακλείδι, όλοι οι ζωγράφοι που παρουσιάζουν τα έργα τους στην έκθεση αποτυπώνουν την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση χωρίς να αποκλίνουν καθόλου από το δογματικό πλαίσιο της χριστιανικής εικονογραφίας, όπως αυτό καθορίστηκε από την Ζ' Οικουμενική Σύνοδο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου