Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Θα ακολουθήσεις την Αγία Οικογένεια στην Αίγυπτο; Αρχαιολογικοί χώροι της διαδρομής στη λίστα της UNESCO


Θρησκευτικά ή οικονομικά τα κίνητρα, το γεγονός είναι ένα : Τη «Φυγήν εις Αίγυπτον» της Αγίας Οικογένειας, που έγινε με τη γέννηση του Θείου Βρέφους και την απειλή από τον Ηρώδη -αναγκάζοντας τον Ιωσήφ, την Παρθένο Μαρία και τον μικρό Ιησού- να περάσουν τρία χρόνια στη Χώρα του Νείλου, θέλει να εντάξει στους επίσημους καταλόγους της UNESCO, το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Η πρόθεση υπήρχε μετά τη τελευταία επίσκεψη του πάπα στην Αίγυπτο τον Απρίλιο του 2017, όταν ήδη πολλά μνημεία άρχισαν να συντηρούνται και να αναδεικνύονται. Βέβαια, το εγχείρημα προχώρησε από τις αρχές της Αιγύπτου παρά την μουλσουμανική πλειονότητα των πολιτών της,  σε συνεργασία με την Εκκλησία των Κοπτών,  φυσικά με το σκεπτικό των οικονομικών πλεονεκτημάτων για το τόπο μετά την ανάδειξή του σε νέο προσκυνηματικό προορισμό των Χριστιανών.

του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου

Σε περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα της Αιγύπτου, τότε θα ενταχθούν 25 σημεία, αρχαιολογικοί χώροι και εκκλησίες στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς του ΟΗΕ για τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό της UNESCO.
Μεταξύ αυτών θα είναι η εκκλησία στι Grotto στο παλιό Κάιρο , η εκκλησία της Παναγίας στο Maadi, τρία μοναστήρια στι Wadi ElNatrun, το μοναστήρι  Minya και δυο ακόμη που βρίσκονται στη μεσαιωνική Αίγυπτο, άλλες κόπτικες εκκλησίες, μοναστήρια, βουνά και λόφους κ.ά..
Σύμφωνα με τον υπουργό Αρχαιοτήτων, Χάλιντ Ελ Ανάνι, μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού και Πολιτικής Αεροπορίας του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, ήδη δημιουργήθηκε μια επιτροπή για να προσθέσει 25 αρχαιολογικούς χώρους και εκκλησίες, που είναι μέρος του ταξιδιού της Αγίας Οικογένειας, στη λίστα της UNESCO.
Με στόχο την αναβάθμιση και αναζωογόνηση του τουρισμού της Χώρας του Νείλου και την ανάδειξή του σε παγκόσμιο θρησκευτικό πόλο, σύμφωνα με τις αρχές της Αιγύπτου, ήδη έχουν ληφθεί μέτρα για την ασφάλεια του κοινού που θα επισκεφθεί τους εν λόγω χώρους. Όλος ο σχεδιασμός προχώρησε κατόπιν συνεννόησης με τον πάπα καθώς αναμένεται ότι πλήθος καθολικών πιστών θα συρρεύσει στην Αίγυπτο. Μάλιστα προτείνεται από αρχαιολόγους και ιστορικούς στους επισκέπτες να κάνουν στάσεις εκεί που η Αγία Οικογένεια στάθηκε για να ξεκουραστεί από την μεγάλη δραπέτευση της Αγλιας Οικογένειας.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των τριών ετών όπου η Αγία Οικογένεια έζησε στη Χώρα του Νείλου, πέρασε και από τον χώρο όπου τώρα είναι κτισμένο το επιβλητικό ελληνορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο, μονή που θεωρείται ως η Ροτόντα της Ανατολής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου