Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Σε ποια περιοχή της Μέσης Ανατολής ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες αρχαία αντικείμενα και σφραγίδες της ελληνιστικής περιόδου;


Πολλά αρχαιοελληνικά αντικείμενα, ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην αρχαία πόλη Μαρέσα του Ισραήλ, μια πόλη που άκμασε τον 3ο και τον 2ο αιώνα π. Χ., όταν υπήρξε σημαντικό σταυροδρόμι και εμπορικό κέντρο για τον ελληνιστικό κόσμο.  
Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη Μαρέσα φανερώνουν πώς οι διαφορετικοί πολιτισμοί και εθνότητες της περιοχής αλληλοεπιδρούσαν, καθώς η πόλη κατακτήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο και πολύ αργότερα, το 107 π. Χ., από τον Μακκαβαίο και Ιουδαίο βασιλιά Ιωάννη Υρκανό Α΄.   


Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 


Η Μαρέσα είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, καθώς είναι γνωστή για τα σπήλαια της, στα οποία βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας ελληνιστικής πόλης. Αυτή η θαυμαστή και μυστηριώδης υπόγεια πόλη είναι ένας αγαπημένος προορισμός για ντόπιους και τουρίστες και οι πρόσφατες ανακαλύψεις είναι εκπληκτικές. 
Τον περασμένο μήνα, κατά την διάρκεια ανασκαφών σε μια από τις υπόγειες εγκαταστάσεις της αρχαίας πόλης, ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε ένα άνοιγμα στο τοίχωμα ενός υπόγειου χώρου, που δεν είχε αγγιχθεί για σχεδόν 2.000 χρόνια.  

Η αρχική έρευνα αποκάλυψε επτά δωμάτια με πήλινα αγγεία, πολλά εκ των οποίων χρονολογούνται στην Ελληνιστική περίοδο. Οι Ισραηλινοί αρχαιολόγοι βρήκαν σπασμένα αγγεία με πήλινες σφραγίδες στις οποίες αναπαριστώνται πρόσωπα, καθώς και κομμάτια παπύρου. 

Αν μια σφραγίδα έσπαζε, ο παραλήπτης του παπύρου ήξερε ότι το περιεχόμενο του είχε ήδη διαβαστεί. Οι άθικτες σφραγίδες είναι πολύ εύθραυστες και γι' αυτόν τον λόγο κάθε μια από αυτές συλλέχθηκε με προσοχή και  μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της Ισραηλινής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην Ιερουσαλήμ. 
Ένας από τους κορυφαίους ειδικούς σε τέτοια αρχαία αντικείμενα, ο Ισραηλινός αρχαιολόγος Δρ. Ντόναλντ Αριέλ, εξέτασε 300 από αυτές τις σφραγίδες και διαπίστωσε ότι οι μορφές που απεικονίζονται στις σφραγίδες ανήκουν σε αρχαίες ελληνικές θεότητες, στην Αθηνά, τον Απόλλωνα και την Αφροδίτη
Η αρχική εντύπωση του επιστήμονα είναι ότι οι σφραγίδες αυτές αποτελούν ένα πολύ μεγάλο ιδιωτικό αρχείο κάποιου σημαίνοντος προσώπου της αρχαίας πόλης
Τα νέα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα μπορούν πλέον να προστεθούν στα πολλά αρχαία αντικείμενα και στις εκατοντάδες επιγραφές στα ελληνικά και τα αραμαϊκά, οι οποίες ανακαλύφθηκαν στην Μαρέσα, μια πόλη που ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών διανοουμένων και επιστημόνων από όλο τον κόσμο. 
Οι Ισραηλινοί αρχαιολόγοι τονίζουν πως "η Μαρέσα είναι η πλουσιότερη πηγή μας για να καταλάβουμε τον πολυπολιτισμικό κόσμο του ελληνιστικού Ισραήλ", προσθέτοντας πως θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για την αρχειοθέτηση και την ανάλυση των νέων ευρημάτων.   
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μαρέσα ανασκάφηκε για πρώτη φορά το 1900 από τους Βρετανούς αρχαιολόγους Μπλις και Μακάλιστερ για λογαριασμό του Ερευνητικού Ιδρύματος Παλαιστίνης. Το 1988, ο Δρ. Άμος Κλόνερ, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ και του Πανεπιστημίου Μπαρ Ιλάν, επέστρεψαν για ανασκαφές στην περιοχή, δουλεύοντας εκεί μέχρι το 2000. 
Από το 2000 και μετά, επικεφαλής της ανασκαφής στη Μαρέσα είναι ο Δρ. Ίαν Στερν μαζί με τον Μπέρνι Άλπερτ, του Ινστιτούτου Αρχαιολογικών Σεμιναρίων (ASI), σε συνεργασία με την Ισραηλινή Αρχαιολογική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Πάρκων και Περιβάλλοντος του Ισραήλ.   



ΠΗΓΕΣ  

Archaeology News Network 


Wikipedia 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου