Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Ποιό ήταν το καλλιτεχνικό κέντρο της Πελοποννήσου κατά την αρχαιότητα;


Πολλοί ιστορικοί και αρχαιολόγοι την συγκρίνουν σε αίγλη με την Επίδαυρο και την Αθήνα! Η "άγνωστη" Αρχαία Σικυώνα, πατρίδα του περίφημου γλύπτη Λύσιππου, ήταν το σημαντικότερο καλλιτεχνικό και πνευματικό κέντρο της Πελοποννήσου, καθώς είχε αναπτύξει την αρχιτεκτονική, την ζωγραφική, την ποίηση και την γλυπτική, ενώ διέθετε ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαίας Ελλάδας! Στις μέρες μας, ο αρχαιολογικός χώρος της Σικυώνας και το μουσείο της, που βρίσκονται στο χωριό Βασιλικό, κοντά στο Κιάτο, είναι ένας αξιοζήλευτος προορισμός για όποιον θέλει να ζήσει το ένδοξο παρελθόν της αρχαίας πόλης.  

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 
Η Σικυώνα κατακτήθηκε από Δωριείς προερχόμενους από το Άργος στα μέσα του 11ου αιώνα π.Χ. και στη συνέχεια αποτέλεσε ένα από τα τρία Δωρικά κράτη της Κορινθίας, την Σικυωνία. Κατά την παράδοση πρώτοι κάτοικοί της ήταν Πελασγοί αυτόχθονες και, σύμφωνα με τον Παυσανία, πρώτος βασιλιάς της ήταν ο Αιγιαλέας. 
Το όνομα Σικυών προήλθε ίσως από το όνομα του πρώτου οικιστή της πόλης, είτε κατ΄ άλλη εκδοχή, πιθανότερη, από την αρχαία λέξη "σικυός", ένα είδος κολοκυθιάς σε σχήμα αγγουριού, το οποίο καλλιεργούσαν στην περιοχή σε μεγάλες ποσότητες.  
Μετά την πτώση της δυναστείας των τυράννων Ορθαγοριδών, η Σικυώνα προσκολλήθηκε στη Σπάρτη, εντάχθηκε στην Πελοποννησιακή συμμαχία και συμμετείχε στους Περσικούς Πολέμους. Την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η πόλη διοικήθηκε από Μακεδόνες τοποτηρητές, ενώ το 303 π.Χ., ο Δημήτριος ο Πολιορκητής κατέλαβε την Σικυώνα και την μετέφερε μακριά από την θάλασσα, δίδοντας της το όνομα Δημητριάς. 
Όταν ο σπουδαίος στρατηγός Άρατος κατέλαβε την πόλη το 251 π.Χ., η Σικυώνα εντάχθηκε στην Αχαική Συμπολιτεία. Μετά τον θάνατό του Άρατου, η πόλη άρχισε να παρακμάζει και το 146 π.Χ καταστράφηκε από τους Ρωμαίους, ενώ το 87 π.Χ. λεηλατήθηκε από τον Ρωμαίο στρατηγό Σύλλα. 
Μήτρα καλλιτεχνών
Από την Σικυώνα κατάγονταν οι γλύπτες Λύσσιπος, Λυσίστρατος,  Ευτυχίδης, Κάναχος και Πολύκλειτος, καθώς και οι ζωγράφοι Εύπομπος, Αιγηνήτης, Απελλής, Νεοκλής και Παυσίας. Σημαντικότερους απ' όλους, ο Λύσιππος βρίσκεται, κατά τις αρχαίες πηγές, στο ίδιο επίπεδο με τον Φειδία και τον Πραξιτέλη, ενώ ήταν ένας από τους επίσημους καλλιτέχνες της Αυλής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 
Από την ίδια πόλη κατάγονταν επίσης ο ονομαστός, τρεις φορές ολυμπιονίκης, παλαιστής Σώστρατος, η ποιήτρια Πράξα, ο κωμωδιογράφος Αξιόπιστος, ο γεωγράφος Αρίσταρχος, ο συγγραφέας Ξενοκράτης και πολλοί άλλοι.  Ονομαστοί ήταν επίσης οι θησαυροί των Σικυωνίων στους Δελφούς και την Ολυμπία. 
Σήμερα, στον αρχαιολογικό χώρο της Σικυώνας, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν το επιβλητικό θέατρο, το γυμνάσιο της ελληνιστικής και ρωμαικής εποχής, το στάδιο, το βουλευτήριο που χρονολογείται τον 4ο αιώνα π.Χ., αλλά και τον ναό του 6ου αι. π.Χ., που κατά τους χριστιανικούς χρόνους μετατράπηκε σε βασιλική. 
Εντυπωσιακά είναι επίσης τα ρωμαϊκά λουτρά (Βαλανείο) που στεγάζουν, από το 1935, το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο αρχαιολογικός χώρος απλώνεται σε ένα πλάτωμα λόφου του χωριού Βασιλικό, το οποίο απέχει 9 χιλιόμετρα από το Κιάτο. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέατρο, που κτίστηκε στο τέλος του 4ου αιώνος π.Χ., έχει περίπου όμοιες διαστάσεις ορχήστρας με την Επίδαυρο και η χωρητικότητά του ενδέχεται να ξεπερνά αυτήν του θεάτρου της Επιδαύρου, που εκτιμάται στις 13.000 θέσεις.  Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα δείγματα θεατρικής αρχιτεκτονικής σε όλη την Ελλάδα, ενώ είναι το μοναδικό θέατρο στον ελλαδικό χώρο που χρησιμοποιούσε θολωτές διόδους για την είσοδο θεατών στο κοίλον. Σύμφωνα με τον Πολύβιο, χρησιμοποιείτο και για πολιτικές συγκεντρώσεις. 



Ωράριο Λειτουργίας: Τρίτη- Κυριακή, 08.00 – 15.00. 

Από 01.04.2018 έως 31.10.2018 | Γενική είσοδος: 4 € / Μειωμένο 2 €
Από 01.11.2018 έως 31.04.2019 | Γενική είσοδος: 2 € 
Το εισιτήριο περιλαμβάνει το Μουσείο και τον Αρχαιολογικό Χώρο. 

Ελεύθερη είσοδος: Από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα, καθώς επίσης την 28η Οκτωβρίου, 6η Μαρτίου, 18η Απριλίου, 18η Μαΐου, και το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες: τηλ.: 27420 28900



ΠΗΓΕΣ 

Δήμος Σικυωνίων 


Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού


Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου 


Wikipedia 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου