Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Σε «τροχιά» αποκατάστασης το γεφύρι της Τσαγκαράδας

 


Κινητοποίηση έχει σημειωθεί για τις διαδικασίες αποκατάστασης και συντήρησης του πέτρινου μονότοξου γεφυριού της Τσαγκαράδας. Το ξεχωριστό αυτό μνημείο «καλωσορίζει» τους επισκέπτες καθώς κοσμεί την αρχή του χωριού, καθώς από εκεί αρχίζει το φαράγγι του Μυλοποτάμου και  είναι φημισμένο ως παλαιότερο γεφύρι του Πηλίου.

Το μοναδικής ομορφιάς τοξωτό γεφύρι του Πηλίου κατέρρευσε, καθώς έπεσε επάνω του ένας πλάτανος εξαιτίας ισχυρών ανέμων και το κατέστρεψε. Κάτοικοι της περιοχής ζητούν την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, αφού πρόκειται για ένα μνημείο της πολιτισμικής και αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.



Για το θέμα συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργο Διδασκάλου, ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, Παν. Κουτσάφτης.  Ο δήμαρχος τόνισε την σημασία  του μνημείουγια το τόπο,  το ιστορικό του γεφυριού και ανέφερε τις ζημιές που προκλήθηκαν. Φαίνεται πως υπήρξε ενδιαφέρον από την πλευρά του κ. Διδασκάλου, και λόγω της ιδιότητας του πολιτικού μηχανικού,  έδειξενα αντιλαμβάνεται τα χρονοδιαγράμματα για την αποκατάστασή του, όπως μετέφερε ο δημοτικός άρχων. Αίτημα μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού να επισπευστούν οι διαδικασίες σύνταξης μελέτης για την αποκατάσταση του πέτρινου γεφυριού στην περιοχή της Τσαγκαράδας. Ο δήμαρχος παρουσίασε λεπτομερή τεχνική έκθεση



 

Το τεκμήριο πολιτιστικής κληρονομιάς

 

Στη μνήμη του επισκέπτη αποτυπώνεται εξαιτίας του χαρακτηριστικού οξυκόρυφου τόξου, με άνοιγμα 12μ. και ύψος 6μ. ενώ το συνολικό μήκος του γεφυριού είναι 18μ.

Σημειώνεται ότι το μνημείο χτίστηκε το 1728 ενώνοντας το φαράγγι του Μυλοποτάμου που βρίσκεται ανάμεσα στην Τσαγκαράδα και το Ξουρίχτι. Ο επισκέπτης το συναντά ακολουθώντας το μονοπάτι που αρχίζει από τις Μηλιές και διασχίζοντας το βουνό καταλήγει στην Τσαγκαράδα.



 Τα σημερινά πέτρινα γεφύρια ήταν αρχικά ξύλινα και στη συνέχεια μετατρέπονταν σε πέτρινα. Το υλικό ήταν ανθεκτικό, ομοιόμορφο, συμπαγές, χωρίς ρωγμές και με αντοχή στη διάβρωση. Πρώτα στηνόταν ο ξυλότυπος και στη συνέχεια, η κατασκευή προχωρούσε παράλληλα σχηματίζοντας το τόξο. Τα πέτρινα γεφύρια χαρακτηρίζονται από την καλαισθησία τους, την τολμηρότητα της κατασκευής τους, την απλότητά τους, την εναρμόνισή τους με το φυσικό περιβάλλον.  Η ύπαρξη της μαρτυρά την άριστη τεχνική που κατείχαν οι Ηπειρώτες πρωτομάστορες.

Όπως τόνισε και ο δήμαρχος στο Υπουργείο το ιστορικό γεφύρι  έχει ιδιαίτερη σημασία  γιατί βρίσκεται σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και αποτελούσε μνημείο της πολιτισμικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και σημείο τουριστικής αναφοράς.

 

Πολύτιμη καταγραφή

Άξιο αναφοράς είναι ότι στην διάσωση του πολιτιστικού αποτυπώματος θα συμβάλει το εγχείρημα  «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεων Δημητριάδος & Αλμυρού. Πρόκειται για  πρόγραμμα καταγραφής των πέτρινων γεφυριών του Πηλίου και της Όθρυος μέσω τρισδιάστατων μοντέλων αξιοποιώντας την τεχνολογία laser scanner και drone.



Αναγνωρίζοντας την ιστορική αξία (18ος και 19oς αιώνας) των γεφυριών αλλά και το γεγονός ότι αποτελούν αξιόλογα έργα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, εκτιμάται πως η τρισδιάστατη απόδοση, η δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων,  δηλαδή ενός πιστού αντίγραφο με ακρίβεια της τάξης των 4 χιλιοστών,  θα μπορούν να δημιουργηθούν όψεις, κατόψεις και τομές.

Τέτοια αρχεία θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε ανάλογη ανάγκη από μερική ή ολική καταστροφή κάποιου παραδοσιακού γεφυριού με σκοπό τη συντήρηση ή τη πλήρη ανακαίνισή τους. Χάρη σε ένα αρχείο με διαστάσεις, συντεταγμένες, εικόνες για να μπορούν άμεσα να ανακατασκευάσουν το συγκεκριμένο γεφύρι, όπως ακριβώς ήταν και προηγουμένως.

 

 

 

 

Πηγή: http://www.tsagarada.gr/,

 https://www.epoli.gr/

https://magnesia.tv/

https://magnesianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου