«Tραύμα» λέξη από
το αρχαιοελληνικό «τιτρώσκω» που σήμερα σημαίνει «πληγώνω». Ο άνθρωπος
τραυματίζεται συνήθως όταν βρίσκεται απέναντι σε πολύ στρεσογόνα γεγονότα και η
ψυχοσύνθεση του δεν είναι ατσαλωμένη
ώστε να τα διαχειριστεί συναισθηματικά. Κάπως έτσι προκύπτουν «ρήγματα» στον ψυχισμό του αλλά πιθανότατα
«βουλιάζουν» η υποβόσκουν στο υποσυνείδητό του
επιφέροντας διαταραχές και πλήγματα στην ψυχική του υγεία.
Το Alma Mater σε συνεργασία με την επιμελήτρια-εικαστικό Πόλυ Γεωργακοπούλου και με 13 εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα, Κύπρο και Ουκρανία σας προσκαλούν να επισκεφθείτε την έκθεση “H Σοφία του Τραύματος” η οποία αποτελεί το κύριο γεγονός σε μία σειρά παράλληλων δράσεων στο πλαίσιο των θεματικών εκδηλώσεων του Alma Mater με θέμα PsychoARTx. Η έκθεση λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 – Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024 στο χώρο τέχνης και πολιτισμού Alma Mater (Εμμανουήλ Μπενάκη 62, Εξάρχεια, Αθήνα).
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα διεξαχθούν τη πρώτη μέρα, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου ώρες 19:00 – 22:00. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χειροτεχνίας.
Το PsychoARTx είναι νέος θεσμός που στοχεύει, κάθε χρόνο, να ορίσει μια κεντρική θεματολογία αξιοποιώντας την καλλιτεχνική έμπνευση και δημιουργία ως ερέθισμα για έναν εσωτερικό ψυχοθεραπευτικό διάλογο. Μέσα από μια σειρά δράσεων, κατά τη διάρκεια μιας ομαδικής έκθεσης για παράδειγμα, το κοινό έρχεται σε επαφή με ειδικότητες στον τομέα της ψυχικής υγείας, τους εικαστικούς που εκθέτουν και όλοι μαζί αναζητούν αποχρώσεις συναισθημάτων που αναδύονται και αποτυπώνονται στο έργο του κάθε καλλιτέχνη.
Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια γέφυρα, μια σύνδεση ανάμεσα στην Τέχνη και την Ψυχή. Ένας θεραπευτικός δρόμος μέσω της Τέχνης.
Εμπνευστές της ιδέας και πάλι μια ομάδα ανθρώπων: Άννα Ντίζου, Έλενα Τσιτσιγιάννη, Μάνος Νέτος, Λεωνίδας Γληνός, Γιωργής Νέτος.
Οι συντελεστές της έκθεσης προσπαθούν να αναδείξουν τη σοφία του τραύματος – από το ασυνείδητο στο συνειδητό με γέφυρα την τέχνη. Η τέχνη αναδεικνύει τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος να αντιμετωπίσει και να θεραπεύσει τα τραύματα. Ατυχήματα, ασθένειες, απώλειες, βία, παραμέληση, παιδική κακοποίηση είναι κάποιες μορφές τραύματος που αφήνουν αποτύπωμα σε φυσικό, ψυχικό επίπεδο ή και στα δύο ταυτόχρονα. Μέσα από την τέχνη εκφράζονται μύχια συναισθήματα, πληγές ανεπούλωτες της ψυχής που αναζητά αγωνιωδώς να εξωτερικεύσει και να απελευθερώσει για να καθησυχαστεί και, στην καλύτερη εκδοχή, να λυτρωθεί. Πινέλα, χρώματα, σχήματα είναι τα εργαλεία που καθοδηγούν τη δημιουργικότητα η οποία κρύβει μέσα της πόνο, αγωνία, φόβο, θυμό, θλίψη, ματαίωση… στην αναγνώριση του εσωτερικού «τέρατος», κατά τον Φρόιντ. Με τα ίδια εργαλεία, επιτελείται η κατανόηση και η επίλυση του τραύματος… Η τέχνη λειτουργεί ασυνείδητα ως ψυχοθεραπευτικό εργαλείο ανάσυρσης του τραύματος προσφέροντας έκφραση, ελπίδα, δύναμη και θεραπεία μέσω της αναγνώρισης του. Η μαγική της δύναμη μετουσιώνει το τραύμα και το μετατρέπεται σε μέρος της εξελικτικής πορείας του καλλιτέχνη προς τη συνειδητοποίηση και την ψυχική ίαση.
Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Άλκηστης Κελεσίδη, Δανάη Γεωργιάδου, Μαρία Παπά, Στέλλα Παπά, Αναστασία Μποζατζή, Σπύρος Παναγόπουλος, Ναθαναήλ Λιναρδής, Έρη Παπαδοπούλου, Mary Keen, Yana Liubarska, Μαρία Αλιμπέρτη, Εύα Γρυπάρη, Σοφία Σωτηροπούλου (Me Nero).
Ώρες / Μέρες:
Παρασκευή (18/10) έως Κυριακή (27/10) 19:00 – 22:00 [Κυριακή (20/10),
Τετάρτη (23/10) και Παρασκευή (25/10) ο χώρος δέχεται μόνο κατόπιν συνεννόησης στο 6972445353, λόγω παράλληλων δράσεων στα πλαίσια της PsychoARTx]. Είσοδος ελεύθερη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου