Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη ανεβαίνει ως όπερα από την ΕΛΣ


 Το αξεπέραστο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Η Φόνισσα"  μεταφέρεται σε όπερα ύστερα από ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον Γιώργο Κουμεντάκη. Το έργο θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση, με το ποιητικό κείμενο του Γιάννη Σβώλου, σε μουσική διεύθυνση  του Βασίλη Χριστόπουλος καθώς και σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη στις 19, 21, 23, 26 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 
Το λιμπρέτο του  Γιάννη  Σβώλου  βασίζεται  σε  ένα  από  τα  σπουδαιότερα  έργα  της ελληνικής λογοτεχνίας,  τη  Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, καθώς σ' ένα εγχείρημα στήριξης της  ελληνικής  δημιουργίας, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανέθεσε το 2011 τη σύνθεση μιας νέας όπερας στον Γιώργο Κουμεντάκη. Με προσωπικό στίγμα αλλά και με γόνιμο τρόπο αξιοποίησε στοιχεία της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αναγεννώντας τη Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.  Στόχος δεν είναι η  αναβίωση  εποχής,  αλλά  μια “εσωτερική αναβίωση” του ψυχογραφήματος της ίδιας της Φραγκογιαννούς.  
Σκηνική - εικαστική εγκατάσταση είναι του Πέτρου Τουλούδη, ο οποίος μαζί με την Ιωάννα Τσάμη υπογράφει και τα κοστούμια, ενώ τους φωτισμούς επιμελείται ο Βινίτσιο Κέλι.
Αίθουσα Α. Τριάντη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου