Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Ελληνική Αναγέννηση: H αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν στο ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Μια ευτυχή σύμπτωση σημειώνεται αυτές τις ημέρες στην πόλη μας : η Αθήνα συμπληρώνει 180 χρόνια ως πρωτεύουσα ενώ  το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει την έκθεση «Ελληνική Αναγέννηση: H αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν»,  ο οποίος στιγμάτισε αρχιτεκτονικά την πόλη κατά τον 19ο αιώνα,  καθώς αποτελεί τον κύριο δημιουργό του Αθηναϊκού Νεοκλασσικισμού.


 Τη υπογραφή του φέρουν τα πιο ζηλευτά μνημεία της χώρας καθώς το 1859 συνέλαβε, με αφετηρία το κτήριο του Πανεπιστημίου, έργο του αδελφού του Χριστιανού, την λεγόμενη «Αθηναϊκή Τριλογία» -το συγκρότημα των κτηρίων του Πανεπιστημίου, της Ακαδημίας και της Βιβλιοθήκης- που αποτελεί το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό σύνολο της χώρας μετά την Ακρόπολη. Σχεδίασε επίσης, το Αστεροσκοπείο, το Ζάππειο και αριθμό ανεκτέλεστων έργων. Παράλληλα, διέπρεψε στη Βιέννη, όπου σχεδίασε σειρά κτηρίων, όπως το Κοινοβούλιο, την Ακαδημία Καλών Τεχνών, την Ελληνική Εκκλησία, το Μέγαρο των Φίλων της Μουσικής κ.ά. Στο έργο του Θ. Χάνσεν παρατηρείται ένα αρχιτεκτονικό ιδίωμα με «αναδρομικά» χαρακτηριστικά, που ο ίδιος ονόμασε «Hellenische Renaissance» (Ελληνική Αναγέννηση).
 Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 180 πρωτότυπα σχέδια (υδατογραφίες, μολύβια κ.ά.), προερχόμενα ως επί το πλείστον από Αυστριακά και Δανέζικα μουσεία και αρχεία, κατά μεγάλο ποσοστό αδημοσίευτα. Περιλαμβάνει, επίσης, αριθμό επίπλων, αντικειμένων από επιχρυσωμένο μπρούντζο, καθώς και αριθμό φωτογραφιών του 19ου αιώνα.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Ακαδημίας Εικαστικών Τεχνών της Βιέννης και της Εθνικής Βιβλιοθήκης Τέχνης της Δανίας, υπό την αιγίδα της Αυστριακής και της Δανικής Πρεσβείας, με μέγα δωρητή το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχο. Η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου ανήκει στον Γεώργιο Α. Πανέτσο, καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών, και την Μαριλένα Κασιμάτη, δρα ιστορικό της τέχνης,
επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης. Η έκθεση συνοδεύεται από τον κατάλογο «Ελληνική Αναγέννηση: H αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν» με κείμενα των Γεωργίου Α. Πανέτσου, Ειρήνης (Ρένας) Φατσέα, Μανώλη Κορρέ, Robert Stalla, Rainald Franz, Andreas Zeese, Maren Groning, Villads Villadsen και Μαριλένας Ζ. Κασιμάτη.
Έως  18 Ιανουαρίου 2015
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00. Πέμπτη: 10:00-20:00 (Ιούλιος-Αύγουστος: 10.00-18.00)
Ξεναγήσεις για το κοινό διοργανώνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 13.00 από την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου. 
Ξεναγήσεις σε συλλόγους πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου