Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Αφιέρωμα στο δικό μας Λαύριο από το Μουσείο της πόλεως των Αθηνών

Τα εκθέματα λουσμένα σε ατμοσφαιρικό φως, κόσμος έχει πλημυρίσει κάθε γωνιά του μουσείου και  καλωσορίσματα ακούγονται από τους οικοδεσπότες.
Οι επισκέπτες στέκονται υπομονετικά κάτω από τον υπέρογο πίνακα του Γύζη.
Είναι φίλοι του μουσείου,  κάτοικοι και φίλοι του Λαυρίου, άνθρωποι που διψούν για γνώση και ποιοτική ψυχαγωγία. 
Μια  εκδήλωση- αφιέρωμα του Μουσείου της πόλεως των Αθηνών στο δικό μας Λαύριο (της Αθήνας) ετοιμάζεται να αρχίσει...


της Μαρίας Αλιμπέρτη

Η Αθήνα δεν "εννοούντο" χωρίς το Λάυριο από την αρχαία εποχή, η Αθήνα δεν "νοείται" χωρίς το Λάυριο, τόνισε ο πρόεδρος του Μουσείου της πόλες των Αθηνών  κ. Αντώνιος Βογιατζής, στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 150 ετών απο της δημιουργίας του νεώτερου βιομηχανικού Λαυρίου. Μάλιστα το μουσείο συμπεριέλαβε φωτογραφίες του Λαυρίου στην συμμετοχή της στην έκθεση του αδελφού Μουσείου της πόλεως του Ντίσελντοφ
Η βραδιά αυτή ήταν οι πρώτη εκ των εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν  σε εορταστική διαρκή συνεργασία του μουσέιου με το δήμο Λαυρίου. Μάλιστα ο  κ.Βογιατζής αποκάλεσε το Βιοτεχνικό-Βιομηχανικό Μουσείο Λαυρίου ως αποκάλυψη για την Λαυρεωτική και επαίνεσαι την διευθύντριά του Σοφία Ρωκ-Μελά η οποία έχει επιμεληθεί την έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο της πόλεως των Αθηνών.  Επίσης, ως φιλόξενος οικοδεσπότης προσφώνησε και αποκάλυψε το πλούσιο βιογραφικό του φιλοξενούμενου ομιλητή αρχιμανδρίτη, πατέρα Κωνσατντίνου Συρίγου.
 

Για τους δεσμούς της Αθήνας και του Λαυρίου μίλησε και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής , Δημήτρης Λουκάς, στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της περιοχής του σε μια εποχή κρίσης. Η ελπίδα γεννιέται στο Λαύριο καθώς πολλά έργα Πολιτισμού  εγκρίθηκαν από το περιφεριακό συμβούλιο, ενώ άλλα προγραμματίζονται: συγκεκριμένα για τον αρχαιολογικού χώρου του Θωρικού και το αρχαίο θέατρο του, η αναστήλωση της Γαλλικής Σκάλας, το Μουσείο Μεταλείας και Μεταλουργείας , το Μουσείο Βαλσαμάκη μέσω της ΑΚΕΛ κ.α. Η ένταξη του προαστιακού στο ΕΣΠΑ και τα σχέδια ώστε το Λαύριο να αναδειχθεί στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, συνδιάζοντας ήπιο τουρισμό, σύμφωνα με το δήμαρχο φέρνει προοπτικές ανάπτυξης και άνθισης του τόπου.

Παρουσία του Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και νήσων κ. κ.Επιφάνιου,(στην φωτό: δίπλα στον εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο, το δήμαρχο Λαευρεωτικής Δημήτη Λουκά και τον αρχιμανδρίτη Κωνσταντίνο Συρίγο),  ο πατέρας Κωνσταντίνος  ξετύλιξε το κουβάρι της ιστορίας του τόπου  από την αρχαιότητα έως το πρόσφατο παρελθόν. Μάλιιστα τόνισε οτι το όνομά της περιοχής εντοπίζεται στον Ηρόδοτο και προέρχεται από το λαύρα-λαύρι που σημαίνει στενό δρόμο , πέρασμα και συνδέεται με τις υπόγειες στοές που προσδίδουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην ταυτότητα του Λαυρίου.
Η εξόρυξη και η επεξεργασία των κοιτασμάτων του αργυρού και του μόλυβου  αποτέλεσε το βιομηχναικό κρηπίδωμα της Αθήνας, τονίζοντας ότι ιστορικά έχει τεκμηριωθεί ότι ο Χρυσός αιώνας του Περικλέους ήταν ο αργυρός αιώνας για το Λαύριο, υπογραμμίζοντας την συμβολή του Λαυρίου στην ηγεμονική υπεροχή της Αθήνας. Την ομιλία ακολούθησε η προβολή ενός βίντεο για τις ομορφιές και την ιστορία του Λαυρίου που συγκίνησε τους παριστάμενους.

Την εκδήλωση χαιρέτιση και η κα Ρωκ-Μελά, επιμελήτρια της έκθεσης που θα φιλοξεντείται στο Μουσείο της πόλεως των Αθηνών έως τις 14 Οκτωβρίου και δεν πρέπει να χάσει κανένας Αθηναίος.









Μουσικά έντυσαν την εκδήλωση η "Ανδρική Χορωδία του Λαυρίου” με τις αγγελικές φωνές της υπό την διεύθυνση του μαέστρου Θεόδωρου Λεμπέρη. Μάλιστα, η χορωδία και ο μαέστρος δέχθηκαν τα εύσημσα του συνθέτη Γιώργου Ανδρέου για την α καπέλα ερμηνεία τους. 

 
Η όμορφη βραδιά έκλεισε με τον κόσμο να απολαμβάνει εκλεκτό κρασί στον υπέροχο κήπο του μουσείου, παρά το γεγονός ότι έπεφταν οι πρώτες ψιχάλες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου