Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

“Μείνατε ευαίσθητοι” κραυγάζει η “Γκάμπυ” στο Θέατρο Κιβωτός



Γράφει η Βίκυ Καλοφωτιά

“Γαβριέλα είναι το όνομά μου. Έτσι γράφει η ταυτότητά μου, αλλά για κάποιον λόγο οι περισσότεροι με φωνάζουν “Γκάμπυ”. Η φιγούρα εκείνη, που χαρίζει κάθε εκατοστό του σώματός της σε χάδια ανδρών, που διψούν για έρωτα, ηδονή χωρίς ενοχές, περιπέτεια, έξοδο από την βαρετή μονοτονία μιας στερημένης καθημερινότητας δίπλα σε συζύγους που αγωνιούν για το αν το καλό τραπεζομάντηλο είναι άψογα σιδερωμένο και αν το ασημένιο σερβίτσιο –δώρο από την εποχή του γάμου τους– είναι αρκετά γυαλισμένο για να υποδεχτούν άλλα έγγαμα ζευγάρια και να αρχίσουν να κοκορεύονται εναλλάξ για το ποιος από όλους έχει την πιο…αψεγάδιαστη βιτρίνα ζωής. Στην πραγματικότητα, είμαι μια γυναίκα, μέσα στο σώμα της οποίας κάθε κύτταρο φωνάζει, κραυγάζει, ικετεύει σιωπηλά για παραμύθι, έρωτα, ζωή με πάθος και πάθος που γεννά τη ζωή. Σε κανέναν δεν μπορώ να αρνηθώ το χάδι, όταν στέκεται έξω από την πόρτα μου και αδημονεί για μια στάλα καλοπέρασης στα κλεφτά, κάτω από τα τσαλακωμένα από τον ιδρώτα, σεντόνια…”.

Κάπως έτσι θα μιλούσε ίσως και η ίδια, αν ήταν αυτή τη στιγμή εδώ, καθισμένη σε μια από τις βελούδινες θέσεις αυτού του ασφυκτικά γεμάτου από κόσμο θεάτρου, να παρακολουθεί μια παράσταση αφιερωμένη σε εκείνη. “Γκάμπυ”. Βράδυ Δευτέρας, η κίνηση στην οδό Πειραιώς θυμίζει μελισσολόι, και το όνομά της κάπου εκεί ψηλά, να φιγουράρει περήφανα, λουσμένο από το τεχνητό φως των προβολέων. 

Το τρίτο καμπανάκι δηλώνει πεισματικά ότι οι ηθοποιοί βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τη σκηνή, όπου θα αποτίσουν φόρο τιμής στη γυναίκα που λάτρεψαν οι άνδρες της εποχής και στην οποία χρωστούσαν τη διάσωσή τους αρκετά μέλη της Αντίστασης –καθώς κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής εκείνη φρόντιζε να εκμεταλλεύεται τις επαφές της με τις ναζιστικές αρχές και να αποκαλύπτει μυστικά στους συμπατριώτες της. Σακούλες με κονσέρβες, γάλα  και είδη πρώτης ανάγκης αφήνονταν από τα χέρια της έξω από την πόρτα των σπιτιών των απόρων γειτόνων της, ενώ δεν παρέλειπε να καλύπτει και τα ιατρικά τους έξοδα για να κάνει τη ζωή τους πιο υποφερτή. Πιο ανθρώπινη. 

 
Η φωλιά του διαμερίσματός της στέγαζε παράνομους έρωτες της μιας βραδιάς, πνιγμένα φιλιά που μόνο τότε έβρισκαν το θάρρος να ακουστούν, απωθημένα που ξεσπούσαν άλλοτε μανιασμένα και άλλοτε απαλά, ήρεμα και γεμάτα πρωτόγνωρη στοργή. Ό,τι είχε ο καθένας τους ανάγκη. Εκείνη ήταν εκεί, βράχος, να προσφέρει, να ανέχεται, να κατανοεί και ξανά από την αρχή. Κύκλος συναισθημάτων, κύκλος αντοχής. Όπως κύκλο έκανε και η ζωή της που έκλεισε βίαια, όταν μια νύχτα βρέθηκε στο διαμέρισμά της δολοφονημένη. Εκεί, στο σπίτι στους πρόποδες του Λυκαβηττού. Αν είχε αφήσει ένα σημείωμα, πριν φύγει, αυτό θα έλεγε: “Μείνατε ευαίσθητοι”. Όπως ευαίσθητη ήταν και η ίδια και ας το έκρυβε καλά πίσω από τα τεχνάσματα που πλάνευαν τους άνδρες, και πίσω από την τάση της να κοστολογεί τον έρωτα. Τον έρωτα που όσο κι αν τον θεωρούσε ουτοπία, ποτέ δεν έπαψε να τον αναζητά. Και μετά, τέλος. Έξοδος προς το φως…

…και στο μάτι της κουζίνας ψήνεται στο μπρίκι, καφές ελληνικός, αχνιστός και μυρωδάτος. Και στο ραδιόφωνο ακούγονται οι στίχοι του Κώστα Καλδάρα, που γράφτηκαν για εκείνη. Την ιέρεια του έρωτα, με την πονόψυχη καρδιά…

“Πού πήγε η Γαβριέλα με την αλογοουρά,

τα ξενύχτια μες στου δρόμου τα στενά…”.

*Στοιχεία παράστασης:

Στην παράσταση, σε σκηνοθεσία της Κίρκης Καραλή, η κεντρική ηρωίδα, χωρίζεται σε τρεις ηθοποιούς: τη Λίλα Μπακλέση, τη Γωγώ Μπρέμπου και τον Χρήστο Σιμαρδάνη. Οι τρεις τους διατυπώνουν σκηνικά τις διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα της ηρωίδας. Τη φιλοδοξία και το τσαγανό της νεαρής Γκάμπυ, μια λιγότερο γήινη και περισσότερο αλλόκοτη πλευρά της, και τη μορφή της ως σύμβολο μιας διαχρονικής θηλυκότητας. Το έργο είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο της Γαβριέλλας Ουσάκοβα “Η ζωή μου”, των εκδόσεων Κάκτος και από ήρωες των χρονογραφημάτων του Νίκου Τσιφόρου.

Πρωταγωνιστούν: Γωγώ Μπρέμπου, Λίλα Μπακλέση, Χρήστος Σιμαρδάνης

Μαζί τους οι ηθοποιοί: Βαγγέλης Αμπατζής, Μανώλης Κλωνάρης, Νίκος Λεκάκης, Γιώργος Σαββίδης, Άλεξ Τριανταφύλλου

Δραματουργία: Αναστασία Τζέλλου – Κίρκη Καραλή
Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Κίρκη Καραλή
Κίνηση: Τατιάννα Μύρκου
Σκηνικά: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα – Ράνια Υφαντίδου
Κοστούμια: Ηλέκτρα Λαμπριανίδου
Μουσική διδασκαλία - Πρωτότυπη μουσική σύνθεση - Ενορχήστρωση: Ελένη Ευθυμίου
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βίντεο: Ειρήνη Στείρου
Φωτογραφίες: Μαριλένα Βαϊνανίδη
Γραφιστικά: Κωνσταντίνα Ευαγγέλου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Αναστασία Τζέλλου, Γιάννης Σοφολόγης
Βοηθός ενδυματολόγου: Πένυ Σπανού
Μακιγιάζ: Md Professionel - Λαμπρινή Αγορού
Κομμώσεις: Lemon Poppy Seed – Κωνσταντίνα Μέλλιου
Έκδοση προγράμματος: Κάπα Εκδοτική
Προβολή – Επικοινωνία: BrainCo S.A.

  
Παραστάσεις μέχρι τις 12 Απριλίου 2016

H παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους κάτω των 16 ετών.

Ημέρες - Ώρες: Δευτέρα στις 20:00 & Τρίτη στις 21:00
Θέατρο Κιβωτός: Πειραιώς 115, Γκάζι
Τηλ.: 2103427426

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου