Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Το 4ο Fast Forward Festival

 Εγκαταλειμμένα ξενοδοχεία και στοές, παλιοί σιδηροδρομικοί σταθμοί,  το Σιλό και την πέτρινη αποθήκη στον Πειραιά αλλά και κρυμμένες πλατείες της Δραπετσώνας. Το 4ο Fast Forward Festival απλώνεται από το Σύνταγμα, την Ομόνοια  έωςκαι το Λιμάνι του Πειραιά, σε  περιοχές ετεροτοπικές και περιθωριοποιημένες, όπως οι ραδιενεργές ζώνες αποκλεισμού της Φουκουσίμα και του Τσερνόμπιλ, καθώς και οι προσφυγικοί καταυλισμοί στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Το φεστιβάλ που διαρκεί 13 ημέρες από τις 2 έως τις 14 Μαιου σχολιάζει έναν κόσμο που οδεύει ανεξέλεγκτα από την απρόσκοπτη μετακίνηση στην πλήρη ακινησία και την απόλυτη στρατιωτικοποίηση των

συνόρων, η συνύπαρξη διαφορετικών τόπων και, κατά συνέπεια, χρόνων αποκτά αυτομάτως μια κοινωνικοπολιτική διάσταση.  Kαλλιτέχνες από όλο τον κόσμο μιλούν για την έννοια του σπιτιού, της εκδίωξης και της μετανάστευσης. Πρόκειται για 9 projects στη Στέγη και σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας και τον Πειραιά. 

Συνδετικός ιστός των ετεροτοπιών του 4ου FFF είναι η τραυματική εμπειρία του αναγκαστικού εκτοπισμού και της βίαιης απώλειας της «οικίας» και της αίσθησης του ανήκειν. Μέσα από ποικίλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νοητό «κοινό χώρο» στο μεταίχμιο φαντασίας και πραγματικότητας. 

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ παρουσιάζεται  το πρότζεκτ "Invisible City": 4 εικόνες από την «εξαφανισμένη» πλατεία Ομονοίας από τον βραβευμένο στην Μπιενάλε της Βενετίας Γερμανό εικαστικό Gregor Schneider.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου