Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Η Πινακοθήκη Α.Γ Λεβέντη στο Μουσείο Μπενάκη

800 ευρωπαϊκά, ελληνικά και κυπριακά έργα τέχνης, απόδειξη της πολιτιστικής μας συμπόρευσης! Το Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την προβολή του έργου που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας και της Κύπρου παρουσιάζει φέτος εκδήλωση αφιερωμένη στην Πινακοθήκη Α.Γ. Λεβέντη.  Με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1), την Τρίτη 16 Μαΐου και ώρα 19:30.
 
Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής προσφοράς της Λεβεντείου Πινακοθήκης, όπως αυτή πραγματώνεται μέσα από τη μοναδική συλλογή της, ένα ενδιαφέρον αφήγημα 400 ετών εικαστικής δημιουργίας (17ος – 20ος αιώνας), που συγκεντρώνει 800 ευρωπαϊκά, ελληνικά και κυπριακά έργα τέχνης (όπως Canaletto, Renoir, Monet, Chagall, Βρυζάκη, Βολανάκη, Ράλλη, Μόραλη, Τσαρούχη, Γκίκα, Κισσονέργη, Διαμαντή και Κάνθου), συνιστώντας έναν φόρο τιμής στο μεγαλείο της κοινής μας ευρωπαϊκής κληρονομιάς και επιμορφώνοντας τις μελλοντικές γενιές.

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη, όραμα του Αναστασίου Γ. Λεβέντη, αποτελεί κιβωτό πολιτισμού στο κέντρο της Λευκωσίας, από  το 2014,  προσβάσιμο στους συμπατριώτες του στην Κύπρο. Υπηρετώντας με συνέπεια το όραμα του ιδρυτή, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη αποφάσισε ότι οι Συλλογές του όφειλαν να εκτεθούν σε ένα κτήριο αντάξιο των έργων που θα φιλοξενούσε.

Ένα σύγχρονο, φιλόξενο κτήριο, φιλικό προς το περιβάλλον και εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας οπτικοακουστικά μουσειολογικά μέσα, η Πινακοθήκη έχει σχεδιαστεί για να ενημερώνει και να ψυχαγωγεί επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Η Πινακοθήκη στεγάζει μόνιμα τρεις συλλογές: τη Συλλογή του Παρισιού και την Ελληνική Συλλογή, που συγκροτήθηκαν από τον ίδιο τον συλλέκτη, τον Αναστάσιο Γ. Λεβέντη, καθώς επίσης και την πιο πρόσφατη Κυπριακή Συλλογή.
Η Συλλογή του Παρισιού πήρε το όνομά της από το παρισινό διαμέρισμα του συλλέκτη, όπου στεγάστηκε για περισσότερο από μισό αιώνα. Περιλαμβάνει σπουδαία έργα από ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκής τέχνης, από πολλές καλλιτεχνικές σχολές και τεχνοτροπίες που χρονολογούνται από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα, καθώς και έπιπλα εποχής και αντικείμενα τέχνης.
Η Ελληνική Συλλογή αποτελείται από έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα.
Η Κυπριακή Συλλογή εστιάζει κυρίως σε έργα της πρώτης γενιάς Κυπρίων καλλιτεχνών από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 1930

Για την ιστορία, την προσφορά και τις δράσεις της Λεβεντείου Πινακοθήκης στην
τιμητική εκδήλωση του Μουσείου Μπενάκη θα μιλήσουν οι:

Άγγελος Δεληβορριάς, Ακαδημαϊκός – Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών
Φωτεινή Παπαδοπούλου, Επίτροπος του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και
Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης

Χαιρετισμό θα απευθύνει η Μαρία Παναγίδου, Μορφωτικός Σύμβουλος Πρεσβείας Κυπριακής Δημοκρατίας

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί σύντομη ταινία με τίτλο «Λεβέντειος Πινακοθήκη – Όραμα και Δημιουργία» και θα μιλήσουν επίσης σε βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις οι Paul Dujardin, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Bozar των Βρυξελλών και ο Wim Van Der Weiden, Chairman της European Museum Academy (ΕΜΑ).


Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου