Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Αφηγήσεις της Pop Art από τον Χάρη Λάμπερτ

Η μυθολογία του κινηματογράφου, τα comics αλλά και η pop μουσική ξαναζωντανεύουν με έντονα πλακάτα χρώματα, black light ...Τα χρώματα συναντούν τον καμβά και δίνουν ζωή. Οι εικόνες του εικαστικού Χάρη Λάμπερτ επικεντρώνουν στον άνθρωπο, ο οποίος θεωρητικά εκπροσωπεί την αστική κουλτούρα των πόλεων, αλλά μέσα από τα έργου του απομυθοποιείται με τρόπο καυστικό και ειρωνικό η υπερκαταναλωτική κοινωνία Η νέα αφηγηματική αναπαράσταση (Figuration Narrative) που υιοθετεί ο Χάρης Λάμπερτ δημιουργεί ακαθόριστους χώρους και τόπους.  

Έργα τα οποία προέρχονται από την pop περίοδο του καλλιτέχνη (1983-2017)  εκτίθενται υπό τον τίτλο Put on your dancing shoes από την Πέμπτη 15 Ιουνίου, στο 
ξενοδοχείο Radisson BLU PARK HOTEL, ATHENS - στο πλαίσιο του αφιερώματος «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ» - που διοργανώνεται για 5η συναπτή χρονιά. Την  επιμέλεια έχει η  ιστορικός  τέχνης Ελένη Αθανασίου.


Εφευρετικός, πειραματιστής,πρωτοπόρος αλλά και αντισυμβατικός,  ο Χάρης Λάμπερτ αποτελεί κυρίαρχη μορφή του κινήματος της pop art στην Ελλάδα. Γνήσιος κοσμοπολίτης με επιρροή από κάθε χώρα όπου έζησε και εργάστηκε.Μπορεί να εκφράζεται  με τη ζωγραφική, τα κολλάζ, τις κατασκευές, την κεραμική και τις εγκαταστάσεις, αλλά δεν διστάζει να ενσωματώνει με ενιαίο τρόπο την video art με ζωγραφική και black light .


Η εικαστική γραφή του από εξπρεσιονιστική εξελίσσεται σταδιακά σε μια συνειδητή πορεία προς διαφορετικές όψεις της pop art. Οι σημαντικότερες φάσεις της ζωγραφικής του διήλθαν από την new pop art (Παρίσι 1981), με εικόνες που αντλεί από την καταναλωτική κοινωνία ( διαφήμιση, τη μόδα, τα
computer graphics, τα σινερομάντζα, την jazz, την rock,  κ.ά.. Συνεχίζει με την spiritual pop (Τόκυο, Μαδρίτη 1987) που επινοήθηκε ως διάδοχη κατάσταση της new pop, και με εικαστικές διασκευές που κάνει σε έργα του Velasquez, του Rubens και του Michelangelo και ολοκληρώνει την πορεία του με την new renaissance (Λευκωσία, Τόκυο 1993) που εστιάζει κυρίως στην προσωπογραφία καθημερινών ανθρώπων συνδυάζοντας πτυχές της σύγχρονης τεχνολογίας black light (υπεριώδης ακτινοβολία)  με κλασσικές και ουμανιστικές αξίες. 


Εγκαίνια στις 20.00, 

Έως τις 31 Ιουλίου 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου