Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Κοινό κίνημα πολιτών και οργανισμών της Μεσογείου για την προστασία της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς

Ασπίδα προσπασίας για την Πολιτιστική Κληρονομιάςτην καθώς και την  προώθηση του βιώσιμου τουρισμού δημιουργούν ενεργοί πολίτες από τις πόλεις Ρόδος, Βενετία, Κέρκυρα, Ντουμπρόβνικ, Σαντορίνη και Πάφος! 
Εκπρόσωποι ΜΚΟ και ομάδων πολιτών από τους έξι μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της ανατολικής Μεσογείου συναντήθηκαν στη Βενετία και έθεσαν επί τάπητος ζητήματα όπως οι επιπτώσεις της αυξανόμενης τουριστικής ανάπτυξης στις πόλεις τους, στο περιβάλλον και στην πολιτιστική κληρονομιά.
Οι συμμετέχοντες οργανισμοί συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να εκπροσωπήσουν ένα κοινό κίνημα, δίνοντας στους πολίτες βήμα και καθιστώντας τους ενεργό παράγοντα στη διαδικασία τουριστικής ανάπτυξης.

Εκ μέρους της Ρόδου, αντιπροσωπεία της RICHeS αποτελούμενη από το Χρίστο Ν. Μαλιαράκη και τη Χάννι Παλιού συμμετείχε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του  υψηλού κύρους Ιδρύματος Ateneo Veneto, της Ακαδημίας της Βενετίας για τις Τέχνες, την Επιστήμη, τα Γράμματα και τον Πολιτισμό. Ο κ. Μαλιαράκης πραγματοποίησε ομιλία στη συνέλευση περίπου εκατό συμμετεχόντων, με την παρουσία δημοσιογράφων από μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. 

Σύμφωνα με τον άξονα δράσης και συνεργασίας, εντός του 2018 , θα πραγματοποιηθεί μια δεύτερη συνάντηση όπου η συνεργασία αυτή θα επισημοποιηθεί. Οι στόχοι αυτής της συνεργασίας έχουν ήδη διατυπωθεί και περιλαμβάνουν: κοινή δέσμευση για την προώθηση του αειφόρου τουρισμού με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, οι οργανισμοί θα σχεδιάσουν δράσεις ευαισθητοποίησης, δικτύωσης, ανάπτυξης και ανταλλαγής καλών πρακτικών και θα υποστηρίξουν την προαγωγή και εφαρμογή καλύτερων πολιτικών. Τελικός στόχος είναι η διασφάλιση υψηλής ποιότητας ζωής τόσο για τις τοπικές κοινότητες όσο και για τους επισκέπτες.
Το δίκτυο των οργανισμών που προς το παρόν είναι ανεπίσημο, αποτελείται από τις έξι πόλεις που αναφέρθηκαν και αντιπροσωπεύονται από έξι διαφορετικούς οργανισμούς, και θα είναι ανοικτό για περαιτέρω ένταξη νέων μελών στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου