Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Τα laptop, οι "έξυπνες" οικιακές συσκευές και τα drone των αρχαίων ημών προγόνων!

Οι αρχαίοι Έλληνες διέθεταν laptop, ρομπότ, "έξυπνες" οικιακές συσκευές, αυτοκινούμενο όχημα, κινηματογράφο, ακόμα και drone!!! Όχι, δεν αστειεύομαι ούτε αρέσκομαι σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Απλώς αυτή την διαπίστωση έκανα, επισκεπτόμενος το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως, που ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Ιανουάριο στο κέντρο της Αθήνας. 
Γνωρίζατε ότι στην 20η ραψωδία της Ιλιάδας, ο Όμηρος γράφει για 20 αυτόματους τρίποδες; Τόσο παλιά είναι η ιστορία των ελληνικών τεχνολογικών επιτευγμάτων και μόνο θαυμασμό μπορείς να εκφράσεις για αυτές τις κατασκευές. Είναι ευκαιρία λοιπόν να ταξιδέψετε στον χρόνο με μερικά μόνο βήματα στην Αθήνα μιας και το μουσείο, που στεγάζεται μόνιμα στο Κατάκολο Ηλείας και αποτελεί δημιούργημα του διπλωματούχου μηχανολόγου μηχανικού Κώστα Κοτσανά, βρήκε μόνιμη στέγη και στην πρωτεύουσα. 
Περνώντας το κατώφλι ενός ξεχωριστού αρτ νουβό κτιρίου, στην οδό Πινδάρου 6 και Ακαδημίας (το οποίο κάποτε ανήκε στην οικογένεια της βασίλισσας Ασπασίας Μάνου, συζύγου του βασιλιά Αλεξάνδρου Α'), εισήλθα σε έναν μαγικό κόσμο υψηλής τεχνολογίας τον οποίο επινόησαν και δημιούργησαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, θέτοντας τις βάσεις για την εξέλιξη της σημερινής τεχνολογικής ανάπτυξης. 

του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου

Μια εντελώς άγνωστη πτυχή του ελληνικού πολιτισμού απλώθηκε μπροστά μου, μέσα από εντυπωσιακά εκθέματα όπως η αυτόματη υπηρέτρια, το πρώτο λειτουργικό ρομπότ της ιστορίας, και το "στατόν" αυτόματο θέατρο (ο κινηματογράφος των αρχαίων Ελλήνων), τα οποία κατασκεύασε ο Φίλων ο Βυζάντιος, τον 3ο αιώνα π. Χ.!!! Έργο του Φίλωνος είναι επίσης και η ευφυής οινοχόη, που αποτελεί την πρώτη "έξυπνη" οικιακή συσκευή της ανθρωπότητας. 
Αισθανόμενος δέος για την ευφυία και την δημιουργικότητα των αρχαίων Ελλήνων επιστημόνων, είχα την ευκαιρία να δω, σε ομοιώματα, τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων - ένα "laptop" από το παρελθόν, την περιστερά του Αρχύτα - μια ιπτάμενη μηχανή από το 400 π.Χ., αλλά και τον σφαιρικό αστρολάβο του Πτολεμαίου, που χαρακτηρίζεται ως το "GPS" των αστέρων!
Μέσα από την εξαιρετική επιλογή των αρχαιοελληνικών εφευρέσεων, που καλύπτουν την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου, ανακάλυψα πως η τεχνολογία των ενδόξων προγόνων μας είναι συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας. Πόσα περισσότερα (από όσα νομίζουμε) οφείλει ο σύγχρονος πολιτισμός στους αρχαίους Έλληνες! 
Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκαλεί ότι οι κατασκευές των αρχαίων Ελλήνων καλύπτουν όλους τους τομείς της ζωής: ατμοκίνηση, αυτοματισμούς, αεριοπροώθηση, τηλεπικοινωνίες, αυτοκίνηση, χαρτογράφηση, αστρονομία, μαθηματικά, αθλητισμό, ιατρική, πολεμικές μηχανές, και φτάνουν μέχρι την αξιοποίηση της αιολικής και της υδραυλικής ενέργειας. 
Το ρολόι - ξυπνητήρι του Πλάτωνος και το υδραυλικό ρολόι του Κτησίβιου, ο παντογράφος του Ήρωνος (ένα φωτοτυπικό μηχάνημα made in ancient Greece), το προγραμματιζόμενο κουκλοθέατρο, που κατασκεύασε επίσης ο Ήρων από την Αλεξάνδρεια και είναι το πρώτο αυτοκινούμενο όχημα της ιστορίας, είναι χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της ευρείας γκάμας των αρχαιοελληνικών τεχνολογικών επιτευγμάτων.
Μέχρι και αυτόματο πωλητή διέθεταν οι αρχαίοι Έλληνες! 

Η πολύ εξυπηρετική υπάλληλος του μουσείου μου έκανε επίδειξη της χρήσης του αυτόματου σπονδείου με κερματοδέκτη, ένα αγγείο όπου οι προσκυνητές έριχναν τον οβολό τους για να πάρουν αγιασμό, μπροστά από τους ναούς κατά την Αλεξανδρινή περίοδο. Και αυτό είναι δημιούργημα του Ήρωνος. 
Φυσικά, στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται οι εφευρέσεις του Αρχιμήδη, παιχνίδια και μουσικά όργανα της αρχαιότητας, ανυψωτικές μηχανές του Αριστοτέλη από τα Στάγειρα, ο υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία, ο πολεμικός πολυβόλος καταπέλτης του Διονυσίου, οι φρυκτωρίες (τα σήματα Μορς της αρχαιότητας) και τόσα άλλα επιτεύγματα.  


Πρέπει να σημειώσω ότι πάνω από αρκετά εκθέματα υπάρχουν οθόνες που προβάλλουν βίντεο με την αναπαράσταση της λειτουργίας των εφευρέσεων. 

Άξιοι πολλών συγχαρητηρίων είναι ο Κώστας Κοτσανάς και οι συνεργάτες του, που μετά από χρόνια ερευνών, μπόρεσαν να δημιουργήσουν ένα μουσείο πραγματικό κόσμημα στην καρδιά της Αθήνας. 

Έλληνες και ξένοι πρέπει να επισκεφθούν το μουσείο για να διαπιστώσουν ότι ο δυτικός πολιτισμός ουσιαστικά επανακατάκτησε ανέξοδα την "ξεχασμένη" τεχνολογία των προγόνων μας. 


Το μουσείο είναι ανοικτό από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα με γενική είσοδο 5 ευρώ
Μειωμένο εισιτήριο 3,5 ευρώ για νέους 12-18 ετών, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, πολύτεκνους, συνταξιούχους, ανέργους (με επίδειξη ειδικής ταυτότητας).
 Είσοδος ελεύθερη για συνοδούς σχολικών και οργανωμένων ομάδων, παιδιά έως 11 ετών (συνοδευόμενα από ενηλίκους), μέλη ICOM, ΑμεΑ, στρατευμένους, ξεναγούς, δημοσιογράφους (με επίδειξη ταυτότητας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου