Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Όταν ο Γιάλομ γράφει την αυτοβιογραφία του!


Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε μια ώρα πριν την έναρξη της παρουσίασης του νέου βιβλίου του Irvin Yalom! Δεν μου προκάλεσε όμως έκπληξη αφού κάθε φορά σχηματίζονται ουρές γύρω από  τα πλησιέστερα οικοδομικά τετράγωνα όπως όταν υπέγραψε βιβλία του στο βιβλιοπωλείο Εστία, δημιουργούνται εντάσεις όπως στην παρουσίαση το 2005 στο ξενοδοχείο Hilton όταν συγκεντρώθηκαν 2300 αναγνώστες του, αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής όπου περίμεναν 5000 άνθρωποι κατέφθασαν να τον δουν και να το ακούσουν από κοντά, με αποτέλεσμα να σπάσουν κάποιες τζαμαρίες του κτιρίου!
Στη χθεσινή παρουσίαση του νέου αυτογραφικού βιβλίου «Αυτό ήταν η ζωή; Τότε άλλη μια φορά! – Αναμνήσεις ενός ψυχίατρου» που πραγματοποιήθηκε  από τις εκδόσεις Άγρα μια μέρα μετά τα 87α γενέθλια του συγγραφέα, μια σύνδεση μέσω skype ήταν αρκετή για να πλημμυρίσει το πατάρι του Ιανού!

της Μαρίας Αλιμπέρτη


 Οι πιο στενοί του συνεργάτες του στην Ελλάδα, χώρα που τον αγαπά και τον διαβάζει πιο πολύ όπως το Ισραήλ, η Γερμανία, η Αυστρία και η Αργεντινή, παρουσίασαν ένα ψηφιδωτό-πορτραίτο του έργου του αλλά και της ενδιαφέρουσας προσωπικότητάς του.



Στο νέο βιβλίο του ο συγγραφέας είναι πιο διαφανής από ποτέ, εκτίθεται και από αυτό κερδίζει ο αναγνώστης, καθώς ο Γιάλομ δεν είναι ένας στυλιζαρισμένος γκουρού-Μεσσίας, αλλά σε κάνει να νιώθεις ως αναγνώστης λιγότερο ανεπαρκής, να αγαπάς τον εαυτό σου όπως είναι και να τον αποδεχθείς, σημείωσε μεταξύ άλλων η μεταφράστρια των έργων του Ευαγγελία Ανδριτσάνου. Ακόμη και την εξιδανίκευση απέναντι στον θεραπευτή την χρησιμοποιεί υπέρ της θεραπείας γιατί «ξεφλουδίζει την εικόνα του εαυτού του» πρόσθεσε η δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας, Μικέλα Χαρτουλάρη.  Ένα ακόμη στοιχείο, η διαλεκτική που διέπει τα έργα του τον κάνει να ξεχωρίζει από άλλους διανοητές, καθώς δεν προσηλώνεται σε μια αλήθεια, αλλά ενδιαφέρεται να παρουσιάσει και την άλλη όψη του νομίσματος, υπογράμμισε στα λεγόμενά της η κα Ανδριτσάνου.

Σε μια σειρά από εκδοτικές επιτυχίες και στην τεράστια αγάπη που του δείγχνουν οι Έλληνες αναφέρθηκε ο αποκλειστικός εκδότης των 15 βιβλίων (λογοτεχνικά και αμιγώς επιστημονικά) του Ίρβιν Γιάλομ που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα, Σταύρος Πετσόπουλος. Μάλιστα, όπως μας διαβεβαίωσε, είναι τόση η ανταπόκριση του ελληνικού κοινού που βιβλία του όπως  « Το πρόβλημα Σπινόζα »  και το « Θα φωνάξω την αστυνομία» εκδόθηκαν πρώτα στην Ελλάδα και μετά στις ΗΠΑ!

Το βιβλίο
Ο πολυαγαπημένος του ελληνικου αναγνωστικού εξετάζει τις σχέσεις που τον διαμόρφωσαν και σκιαγραφεί το πρωτοποριακό του έργο, για το οποίο έγινε διάσημος.Στο εν λόγω βιβλίο συναντάμε τον Γιάλομ ως ψυχοθεραπευτή, συγγραφέα αλλά και ως ανα-στοχαστή. Ο Γιάλομ μιλά ανοιχτά και καθαρά, σαν να μην φοβάται, να μην κινδυνεύει  πια, τόνισε ο μεταφραστής του, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Ζέρβας.
Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου συνδέεται με ένα επεισόδιο της ζωής του αλλά και με ένα θεραπευόμενο. Άλλωστε, η μεγαλύτερη προσφορά του Γιάλομ είναι ότι συνέβαλε να από-στιγματιστεί ο χώρος της ψυχοθεραπείας καταδεικνύοντας ότι δεν είναι κάτι μαγικό, κάτι που πρέπει να φοβάσαι, κατά τον κ.Ζέρβα.
Πέρα από τα αυτοβιογραφικά στοιχεία, την παιδική του ηλικία ως απόγονο Ρωσοεβραίων μεταναστών σε μια εργατική γειτονιά της Ουάσινγκτον και το όνειρο του να ξεφύγει από το πεπρωμένο του με τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, οι αναγνώστες μπορούν να μάθουν περισσότερα για την πρωτοποριακή του προσέγγιση στην ομαδική ψυχοθεραπεία και πώς εξελίχθηκε στον σημαντικότερο σύγχρονο υπαρξιακό ψυχοθεραπευτή!
Αφηγήσεις για έρωτες, διαβάσματα, περιπέτειες, απογοητεύσεις, το εν λόγω βιβλίο όπως και τα υπόλοιπα είναι το καθένα ένα μάθημα!  Ο ίδιος ο συγγραφέας στην ηλεκτρονική επικοινωνία από το Σαν Φρανσίσκο μίλησε για ένα ψυχοθεραπευτικό ταξίδι και μια περιπέτεια αυτό-ανακάλυψης που τον βοήθησε να συμφιλιωθεί ψυχικά με την μητέρα του.

Καταλήγοντας, για το ελληνικό αναγνωστικό κοινό το βιβλίο ενέχει μια ευχάριστη έκπληξη, αφού ο Γιάλομ αφιερώνει δύο κεφάλαια στην Ελλάδα και γράφει για την σχέση του με την χώρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου