Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Έκθεση για τον Γκοσίνι, δημιουργό του Αστερίξ στο Εβραϊκό Μουσείο του Λονδίνου


Ως αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής μας ηλικίας τα κόμικς πάντα έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας και φυσικά οι περισσότεροι από μας έχουν αγαπήσει μια από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες τους, τον ανεπανάληπτο Αστερίξ. Αυτός ο τρελός Γαλάτης και η παρέα του, που φέρνουν τα πάνω - κάτω στην αρχαία Ρώμη, επανέρχεται στο προσκήνιο μέσα από μια νέα έκθεση στο Εβραϊκό Μουσείο του Λονδίνου, η οποία ρίχνει φως στη ζωή και την απόδραση από την ναζιστοκρατούμενη Ευρώπη, του Rene Gosciny (Ρενέ Γκοσινί), συγγραφέα των ιστοριών του πολυαγαπημένου ήρωα.  
Γεννημένος στο Παρίσι, τον Αύγουστο του 1926, από Εβραίους γονείς, πρόσφυγες από την Πολωνία και την  Ουκρανία, ο συγγραφέας και σκιτσογράφος μεγάλωσε στην Αργεντινή και ήδη από την εφηβική του ηλικία σχεδίασε καρικατούρες των Χίτλερ, Στάλιν και Τσόρτσιλ, λίγο πριν από το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.  

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου
Ωστόσο, η ειδυλλιακή περίοδος για τον διάσημο συγγραφέα τελείωσε αναπάντεχα το 1943, όταν ο πατέρας του, Στανισλάβ, έφυγε από την ζωή. Τότε, οι θείοι και ο παππούς του Γκοσινί συνελήφθησαν από τους ναζί στην κατεχόμενη Γαλλία και ορισμένοι πέθαναν στο αποκαλούμενο κράτος του Βισύ, που συνεργάστηκε με τον Γερμανό κατακτητή. 

Άλλοι συγγενείς του Γκοσινί δολοφονήθηκαν στο γερμανικό στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς και σε άλλα ναζιστικά κολαστήρια.   
Ο Γκοσινί μετακόμισε στη Νέα Υόρκη μαζί με την μητέρα του, Άννα, και τον αδερφό του, Κλοντ, το 1945, και άρχισε να ασχολείται πιο συστηματικά με τα σκίτσα. Στην αμερικανική μεγαλούπολη γνώρισε, το 1951, τον Γάλλο σκιτσογράφο Αλμπέρ Ουντερζό, μαζί με τον οποίο δημιούργησε τον Αστερίξ. Το 1959, οι Γκοσινί και Ουντερζό εξέδωσαν στο Παρίσι το περιοδικό Pilote, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά η φιγούρα του Αστερίξ, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.  
Στην έκθεση, που διαρκεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, οι επισκέπτες μπορούν να δουν μια επιστολή του συγγραφέα στο περιοδικό New Yorker, με την οποία ζητούσε από τον εκδότη του περιοδικού να του αναφέρει αν έλαβε πέντε σκίτσα που του είχε στείλει. Ο Γκοσινί δεν έλαβε ποτέ απάντηση. Ανάμεσα στα εκθέματα είναι επίσης η γραφομηχανή στην οποία ο Γκοσινί έγραψε τις πρώτες ιστορίες με ήρωα τον Αστερίξ, καθώς και τα πρώτα δείγματα των δικών του σκίτσων. 
«Ο καθένας μας λατρεύει τον Αστερίξ» σημειώνει η επικεφαλής εκθέσεων στο Εβραϊκό Μουσείο του Λονδίνου, Τζο Ρόζενταλ«Οι ιστορίες του ήρωα έχουν μεταφραστεί σε 150 γλώσσες, είναι ευρέως αναγνωρίσιμος χαρακτήρας. Αλλά πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν ότι ο δημιουργός ήταν Εβραίος. Ο λόγος για τον οποίον η έκθεση φιλοξενείται στο μουσείο μας είναι ότι ιχνηλατούμε το πώς η εβραϊκότητά του επέδρασε στη δημιουργικότητα του Γκοσινί» εξηγεί η Ρόζενταλ.
Μεγάλο μέρος των εκθεμάτων προέρχεται από το Ινστιτούτο Ρενέ Γκοσινί το οποίο ίδρυσε, το 2016, στο Παρίσι, η κόρη του, Αν. Ωστόσο, το Εβραϊκό Μουσείο του Λονδίνου συγκέντρωσε και άλλο υλικό, συμπεριλαμβανομένων κάποιων αντικειμένων από τη συλλογή Βρετανού θαυμαστή της δουλειάς του Γκοσινί (ο οποίος επιθυμεί να μη γίνει γνωστό το όνομά του).
«Ο επισκέπτης της έκθεσης θα φύγει με μια δυνατή αίσθηση της ιστορίας της ζωής του Γκοσινί, επειδή τον πάμε ένα ταξίδι από τη γέννηση του Γκοσινί έως την κληρονομιά που μας έχει σήμερα αφήσει» επισημαίνει η Τζο Ρόζενταλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου