Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Καλλιτεχνική «απόβαση» στην Τριλογία, η Ομάδα του Κινητήρα ξαφνιάζει Αθηναίους και τουρίστες


Τετάρτη πρωί μπροστά από την Τριλογία, ο αέρας να λυσσομανά, ο κόσμος να περιμένει στη στάση και οι τουρίστες να φωτογραφίζουν τα γλυπτά της Ακαδημίας με φόντο τον γαλανό ουρανό. Μια παράξενη κουστωδία, ντυμένη με έντονα χρώματα και βιβλία στα χέρια καταφθάνει και παρά το πανδαιμόνιο καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή πάντων.
 Οι τουρίστες αφήνουν τα αγάλματα και στρέφουν την προσοχή τους στα "ανθρώπινα γλυπτά" που ποζάρουν μπροστά από το μνημείο με ένα βιβλίο στο χέρι.  Η «απόβαση» της Ομάδας του Κινητήρα έχει καταφέρει το σκοπό της, να στείλει το μήνυμα: πάντα υπάρχει χώρος και χρόνος για ένα καλό βιβλίο.


της Μαρίας Αλιμπέρτη

Η έκπληξη συνεχίζεται και η ομάδα θα σταθεί και στη στάση του λεωφορείου σε μια ιδιαίτερη performance. Και η ανάγνωση συνεχίζεται και κάπως έτσι η ομάδα του Κινητήρα  δημιουργεί ένα ξέγνοιαστο κόσμο μέσα στην ανιαρή ρουτίνα των ανυποψίαστων περαστικών. 

Ο λόγος και η κίνηση επιστρατεύονται με αφορμή τις ποικίλες αναγνώσεις των βιβλίων. Τα μικρά δρώμενα αποτελούν ένα διάλλειμα από την μονοτονία των Αθηναίων που μηχανικά διασχίζουν το κέντρο χωρίς να παρατηρούν ή να αναλογίζονται για το αστικό τοπίο.






Πρωτοτυπία


Σίγουρα η πρωτοβουλία αυτή ξεπερνά οποιαδήποτε κοινότυπη καμπάνια που θα ενθάρρυνε τους τρεχάτους Αθηναίους να διαβάσουν, έστω και τα λίγα λεπτά που διαθέτουν σε έναν δημόσιο χώρο, περιμένοντας για παράδειγμα το λεωφορείο. Οι καλλιτέχνες λοιπόν γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές δημιουργώντας μια εικόνα- ένα βίωμα που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη σε όσους είχαν την τύχη να την δουν.


Η δράση της Ομάδας του Κινητήρα  με την καλλιτεχνική επιμέλεια της ομάδας ΓΑΒ (Αντιγόνη Γύρα, Βίκυ Αδάμου, Ιάσονας Βενετσανόπουλος) λαμβάνει χώρα σε δημόσιους χώρους της πόλης με σκοπό την αφύπνιση του κοινού σε θέματα ανάγνωσης. Η δράση άρχισε στις 24 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 3 Οκτωβρίου 2018, με τη στήριξη της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η ομάδα Κινητήρας αποτελεί ένα καλλιτεχνικό δίκτυο που συνδέει επαγγελματίες κι ερασιτέχνες μέσα από τις παραστατικές τέχνες. Πριν 20 χρόνια περίπου γεννήθηκε μια ομάδα χορού με την ονομασία Κινητήρας Χοροθέαμα. Από τότε το εγχείρημα εμπλουτίστηκε μέσα από τις παραστατικές τέχνες, τις συμμετοχές σε φεστιβάλ, την εμπλοκή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση κ.ά..




 Σύλληψη-Σκηνοθεσία-Χορογραφία: ΓΑΒ/Κινητήρας (Αντιγόνη Γύρα, Βίκυ Αδάμου, Ιάσονας Βενετσανόπουλος)
Επιμέλεια Κειμένων: Χαρά Γιαννακοπούλου
Σκηνικά Αντικείμενα-Κοστούμια: Δάφνη Αηδόνη
Επιμέλεια Κίνησης Διαδρομών: Ιωάννα Καμπυλαυκά
Οργάνωση Παραγωγής: Κινητήρας
Βοηθός Παραγωγής: Χριστίνα Παπαδάκη

Συμμετέχουν: Αλίκη Αβδελοπούλου, Βίκυ Αδάμου, Ιάσονας Βενετσανόπουλος, Αφροδίτη Βερβενιώτη, Αλέξης Βιδαλάκης, Πάρης Λεόντιος, Ιωάννα Καμπυλαυκά, Χριστίνα Παπαδάκη, Ευγενία Σιγαλού

Δράσεις : 27/9 17:00-19:00 Κυψέλη| 29/9 13:00-15:00 Ακρόπολη| 30/9 13:00-15:00 Εθνικός Κήπος| 1/10 17:00-19:00 Κυψέλη| 2/10 10:00-12:00 Ομόνοια/Μοναστηράκι| 3/10 Ακρόπολη 19:00-21:00







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου