Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Ποιοι αναβιώνουν τους αρχαίους Έλληνες οπλίτες;



Ο σπουδαίος πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας και η στενή του σχέση με τον πόλεμο και την στρατιωτική οργάνωση δεν θα μπορούσε φυσικά να περάσει απαρατήρητος από πολλές ομάδες ιστορικής αναπαράστασης που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. 
Η τόσο μεγάλη ιστορία του έθνους μας αποτέλεσε το έναυσμα για την ίδρυση συλλόγων αναβίωσης των αρχαίων Ελλήνων οπλιτών σε ΗΠΑ, Αγγλία και άλλα κράτη, ενώ ομάδα αναβιωτών της αρχαίας ελληνικής στρατιωτικής ιστορίας υπάρχει και στη χώρα μας. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι σύλλογοι οπλιτών στο εξωτερικό δημιουργήθηκαν αρκετά χρόνια πριν από την αντίστοιχη ελληνική ιστορική ομάδα, με την συμμετοχή Ελλήνων ομογενών αλλά και ξένων θαυμαστών της ελληνικής πολεμικής τέχνης και γενικότερα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.   


Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 


Αγγλία 

Η Ομοσπονδία Οπλιτών (Hoplite Association) ιδρύθηκε το 2001 στην Αγγλία και είναι ο πρώτος παγκοσμίως σύλλογος αναπαράστασης των πολεμιστών της κλασσικής Ελλάδας, της ζωής τους και των εμπειριών τους. Αυτή η ομάδα ιστορικής αναβίωσης έχει αναπτύξει πολλές δραστηριότητες και έχει να επιδείξει πολλές αναπαραστάσεις των αρχαίων Ελλήνων οπλιτών και των τακτικών μάχης τους, σε πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. 
Το σύνθημα του συλλόγου είναι: "Αναπαριστώντας τις ζωές συνηθισμένων αλλά και εκπληκτικών ανθρώπων που έζησαν μεταξύ του 600 π.Χ. και 300 π.Χ. Φέρνοντας ξανά στη ζωή τον 5ο αιώνα προ Χριστού"! Κάθε μέλος της βρετανικής Ομοσπονδίας οπλιτών αναπαριστά έναν η περισσότερους αρχαίους Έλληνες πολεμιστές, καθώς και τους αντιπάλους των προγόνων μας εκείνης της εποχής, όπως Πέρσες ή Σκύθες.   


 Γερμανία  

Η ομάδα "Εταίροι" δημιουργήθηκε το 2005 και είναι ο πρώτος σύλλογος από την Γερμανία που αναπαριστά την καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων πολεμιστών από την ύστερη Αρχαϊκή περίοδο μέχρι και την Ελληνιστική εποχή. Στην ίδια ομάδα, εκτός από τους οπλίτες των ελληνικών πόλεων κρατών της κλασσικής περιόδου, υπάρχουν ακόμα ιστορικές αναπαραστάσεις των αρχαίων πολεμιστών της Θράκης και φυσικά των μεγάλων μας αντιπάλων, των στρατιωτών και αξιωματικών της τότε Περσικής Αυτοκρατορίας. Το 2012, οι Εταίροι αναγνωρίστηκαν επισήμως ως οργανωμένος σύλλογος από το γερμανικό κράτος, με την ονομασία Hetairoi e.V. και έχουν έδρα την γερμανική πόλη Speyer. 
Σύμφωνα με τον σύλλογο, η αναβίωση της Ιστορίας είναι ένα χόμπι για όλα τα μέλη του, όμως όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή την προσπάθεια εργάζονται με βάση την επιστημονική έρευνα, ενώ αφιερώνουν πολύ χρόνο μελετώντας την ζωή των αρχαίων Ελλήνων. 
Οι Εταίροι συνεργάζονται με πολλά μουσεία στη Γερμανία και την Αυστρία, αλλά και με σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπου συχνά πραγματοποιούν επιδείξεις στο πλαίσιο μαθημάτων για την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας.   



Ελλάδα 

Στη χώρα μας, ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών "Κορύβαντες" είναι μια εξαιρετικά οργανωμένη και πρωτοποριακή ομάδα αναβίωσης της στρατιωτικής κληρονομιάς του αρχαίου ελληνικού κόσμου, από την Εποχή του Χαλκού μέχρι το ύστερο Βυζάντιο. 
Η ονομασία του συλλόγου προέρχεται από τους Κορύβαντες, που σύμφωνα με  την ελληνική μυθολογία ήταν, κατά μία παράδοση, οι «πρώτοι άνθρωποι» πάνω στη Γη, ενώ κατά μία άλλη ήταν υπερφυσικές οντότητες που γεννήθηκαν πριν γεννηθούν οι ολύμπιοι θεοί. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2009 από ανθρώπους αφοσιωμένους στην μελέτη της αρχαία ελληνικής και βυζαντινής πολεμικής τέχνης.  
33 αιώνες αρχαίας ελληνικής στρατιωτικής ιστορίας αναβιώνουν, από τους Μυκηναίους και τους οπλίτες της ελληνιστικής περιόδου μέχρι τους Εταίρους της ελληνιστικής εποχής και τους Βυζαντινούς Κατάφρακτους. 
Οι Κορύβαντες ερευνούν, αναλύουν και ξαναζωντανεύουν, σε μουσεία, αρχαιολογικά φεστιβάλ και ακαδημαικά φόρουμ, τις εκπληκτικές πανοπλίες και τα όπλα που έκαναν φημισμένους τους στρατούς της Ελλάδας ανά τους αιώνες. Σημειώνεται ότι ο σύλλογος έχει συνεργαστεί με το National Geographic, το BBC και το ITV, συμμετέχοντας σε εκπομπές για τους αρχαίους Έλληνες πολεμιστές και τον ελληνικό πολιτισμό! 
Αξίζει να σημειωθεί πως οι Κορύβαντες έχουν και τμήμα αρχαίας τοξοβολίας, με πάνω από 40 άτομα, τα οποία αναδεικνύουν την αρχαία ελληνική τοξοβολία σε αγώνες που διοργανώνονται παγκοσμίως.
Ο σύλλογος έχει συμμετάσχει σε Ακαδημαϊκά Συνέδρια Πειραματικής Αρχαιολογίας (Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας 2011, Ακαδημία Pultusk 2012, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου 2012, Οργανισμός Exarc/Δανία 2013) , ενώ μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε Ακαδημαϊκά Συγγράμματα (British Archaeology Report Series) και Διεθνή Περιοδικά Ειδικού Τύπου (Ancient Warfare Magazine).
Έχει επίσης συμμετάσχει σε Διεθνή Φεστιβάλ Παραδοσιακής Τοξοβολίας (Κωνσταντινούπολη 2013, Αμάσεια 2013, Μπίγκα 2013, Κίεβο 2013), παρουσιάζοντας υψηλής ποιότητας επιδείξεις σε χιλιάδες θεατές.


ΗΠΑ 

Στην Αμερική υπάρχουν δύο ομάδες αναβίωσης οπλιτών. Οι Έλληνες Πολεμιστές (Greek Warriors) εδρεύουν στη Νέα Υόρκη, ενώ στην πόλη Σάρλοτ, στην νοτιοανατολική πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας, δραστηριοποιούνται οι Πολεμιστές της Ελλάδας (Warriors of Greece).  Και οι δύο ομάδες αναβιώνουν τους οπλίτες με ακόντια, ασπίδες και κορινθιακά κράνη, διατηρώντας έτσι τα ιδανικά και την μνήμη των γενναίων Σπαρτιατών και των άλλων ελληνικών στρατευμάτων του 5ου αιώνα π.Χ. 


Αυστραλία 

Στην Μελβούρνη, την πόλη με τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ελλήνων εκτός της επικράτειας του ελληνικού κράτους, εδρεύει η ομάδα ιστορικής αναβίωσης Αρχαίων Οπλιτικόν, που ειδικεύεται σε αναπαραστάσεις της αρχαίας κλασσικής και ελληνιστικής περιόδου (600-100 π.Χ.), χρησιμοποιώντας στρατιωτικό οπλισμό και αντικείμενα της αρχαιοελληνικής καθημερινής ζωής.  
Μαζί με συνεργάτες της από αντίστοιχο σύλλογο του Σίδνει, η ομάδα, εκτός από δημόσιες επιδείξεις, έχει πραγματοποιήσει επαγγελματικές εμφανίσεις σε ταινίες και διεθνή διαφημιστικά σποτ χρησιμοποιώντας τις μοναδικές εικόνες των πάνοπλων αρχαίων Ελλήνων πολεμιστών. 
Σκοπός της οργάνωσης είναι να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό ότι ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι πρωτοπόρος μόνο στην φιλοσοφία, την δημοκρατία, την τέχνη και την έννοια του πολίτη, αλλά επίσης στην στρατιωτική δραστηριότητα και την τεχνολογία των όπλων.  
Η ικανότητα της απώθησης πολλών εισβολέων ανά τους αιώνες έδωσε την δυνατότητα στον ελληνικό πολιτισμό να ανθήσει και να επεκταθεί σε όλο τον κόσμο της Μεσογείου, εμπνέοντας ακόμα και την Ρωμαική Αυτοκρατορία. 




ΠΗΓΕΣ 

Hoplites Association 


Εταίροι 


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ 
facebook.com/pg/koryvantes

The Greek Warriors 


Αρχαίων Οπλιτικόν 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου