Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Μάριος Τόκας για πάντα εδώ... Συναυλία-αφιέρωμα για τα 10 χρόνια απουσίας του στο Θέατρο Βράχων


Μελωδίες και τραγούδια, γραμμένα με ειλικρίνεια, συναίσθημα και ψυχή… Ένα μουσικό αφιέρωμα γεμάτο μνήμες, νοσταλγία, αρώματα με εικόνες της Κύπρου και της Ελλάδας… Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος χωρίς τον Μάριο Τόκα, έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, για τον οποίο ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε ότι: «δημιουργεί έργα γνήσια ελληνικά, οι μελωδίες του έχουν κάτι από τον ουρανό, τη θάλασσα, τον ίδιο το βράχο του Άθω». 

Εκείνος συνδέθηκε με τον αγώνα για την ελευθερία συγκινώντας κάθε Κύπριο με τα τραγούδια «Ανασήκωσε την πλάτη Πενταδάχτυλε» και «Η δική μου η πατρίδα». Οι νότες του έντυσαν τους στίχους του Ρίτσου αλλά και των Κώστα Βάρναλη, Κώστα Καρυωτάκη, Τεύκρου Ανθία, κ.ά.

Το αφιέρωμα

Την προσεχή Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου θα ταξιδέψουμε με μελωδίες του αγαπημένου Κύπριου μουσικοσυνθέτη στη σκιά των βράχων  καθώς θα ζωντανέψουν τραγούδια σταθμοί στο μουσικό γίγνεσθαι, όπως «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Η εθνική μας μοναξιά», «Λαδάδικα», «Μια στάση εδώ», «Εξαρτάται», «Θάλασσες», «Σαν τρελό φορτηγό», «Δίδυμα φεγγάρια», «Αννούλα του χιονιά» κ.ά. Καθώς και ξεχωριστά κομμάτια, όπως αυτά που έχουν γραφτεί για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κύπρο:«Πενταδάκτυλος», «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα», μουσικές συνθέσεις ελπίδας για την επανένωση του νησιού με μια βιώσιμη και δίκαιη λύση.

Τα αγαπημένα τραγούδια του Μάριου Τόκα θα ερμηνεύσουν οι Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώτα Νέγκα, Μπάμπης Στόκας, Δήμητρα Σταθοπούλου και Βασίλης Σκουλάς σε μία μοναδική μουσική βραδιά. Τους σπουδαίους ερμηνευτές θα συνοδεύει η ορχήστρα «Μάριος Τόκας» υπό την διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Παπαζαχαριάκη και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Ηλία Μπενέτου.

Αυτό το αφιέρωμα στον Κύπριο από την Λεμεσό  συνθέτη  «ζωντανεύει» μέρος του έργου του, την προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι, καθώς και την αξιομνημόνευτη προσωπικότητά του, επιχειρώντας να θυμίσει στο κοινό τη σύντομη αλλά λαμπρή πορεία του η οποία αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους νεότερους. Οι δισκογραφικές του δουλειές έμειναν στην ιστορία όπως «Τα τραγούδια της παρέας» με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσά, τα «Μικρά ερωτικά» με ερμηνευτή τον Αντώνη Καλογιάννη και «Στη λεωφόρο της αγάπης» με ερμηνευτές τον Γιάννη Πάριο, τη Χαρούλα Αλεξίου, τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Διονύση Θεοδόση. Αξέχαστη έχει μείνει η συνεργασία του με τον Δημήτρη Μητροπάνο  στους δίσκους, «Η εθνική μας μοναξιά» και τα «Λαδάδικα». Την δική του υπογραφή είχαν επιτυχίες που ερμήνευσαν σημαντικοί τραγουδιστές, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία, ο Πασχάλης Τερζής, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Θέμης Αδαμαντίδης, η Κατερίνα Κούκα κ.ά.


Την ευθύνη της παραγωγής του αφιερώματος ανέλαβε η εταιρεία Cricos με σύμβουλο την σύζυγο του Μάριου Τόκα, Αμαλία καθώς και τα παιδιά του συνθέτη.


Προπώληση εισιτηρίων από 10 ευρώ: viva.grticket365.gr


Σημεία προπώλησης:

- ηλεκτρονικά στο ticket365.gr
- Στo τηλέφωνo 211 1000 365
- Θέατρο Αλίκη (Αμερικής 4, Σύνταγμα), Δευτέρα έως Κυριακή 9:00 – 21:00-
-Κτήριο Διαδημοτικού Δικτύου Πολιτισμού στον Βύρωνα από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00 – 14:00


-ηλεκτρονικά στο viva.gr
-τηλεφωνικά 11876,
- “Vivakiosk” στην Πλ. Συντάγματος & στην Τεχνόπολη (Γκάζι), αθηνόραμα.gr
- Καταστήματα: Seven Spots, Media Markt,, Reload Stores, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Yiolenis
 Πηγή: mariostokas.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου