Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Πού ανακαλύφθηκε αρχαίο άρμα μαζί με τα άλογα που το έσερναν;


Σπάνιο εύρημα ήρθε στο φως στη Βρετανία, καθώς ένα άρμα από την τοπική Εποχή του Χαλκού βρέθηκε μαζί με τα δύο άλογα που το έσερναν στην επαρχία του Γιορκσάιρ. Η Εποχή του Χαλκού στις βρετανικές νήσους διήρκεσε από το 800 π.Χ. έως το 43 μ.Χ., όταν οι Ρωμαίοι εισέβαλαν στην περιοχή. 
Η ανακάλυψη έλαβε χώρα απρόσμενα στην κωμόπολη Πόκλινγκτον του Γιορκσάιρ, κατά την διάρκεια οικοδομικών εργασιών. Οι εργασίες αυτές έχουν σταματήσει ενώ διεξάγεται πλήρης ανασκαφή από τις αρχές του μήνα. Το εντυπωσιακό γεγονός είναι ότι βρέθηκαν οι σκελετοί των αλόγων που έσερναν το άρμα, καθώς επίσης τα λείψανα του οδηγού και μια ρόδα του άρματος!

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

Οι αρχαιολόγοι θα προσπαθήσουν να χρονολογήσουν ακριβώς το εύρημα, μέσω των στοιχείων DNA, και να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες γι' αυτό. Κατά την Εποχή του Χαλκού στη Βρετανία, ήταν κοινή πρακτική να θάβονται τα άρματα. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι δεν περίμεναν να βρουν λείψανα του οδηγού και των δύο αλόγων που έσερναν το άρμα. 
"Είναι μια από τις πιο σημαντικές ταφές της Εποχής του Χαλκού που έχουν ανακαλυφθεί στην Βρετανία τα τελευταία 50 χρόνια", δήλωσε για το σπουδαίο εύρημα ο Δρ. Πίτερ Χάλκον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χαλ.    
Οι Βρετανοί αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει άλλο ένα τέτοιο άρμα πριν από δύο χρόνια. Το εύρημα εκείνο χρονολογείται στο 500 π.Χ. και ήταν το μοναδικό στο είδος του που είχε βρεθεί τους τελευταίους δύο αιώνες! Από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα μόνο 26 άρματα της τοπικής Εποχής του Χαλκού έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. 
Στην βρετανική Εποχή του Χαλκού, το άρμα είχε μεγάλη κοινωνική σημασία, ήταν κάτι σαν σύμβολο κύρους και οι ιδιοκτήτες των αρμάτων ήταν οικονομικά ευκατάστατοι. 
Η ταφή των αλόγων μαζί με το άρμα και τον οδηγό ήταν έως τώρα μια άγνωστη πρακτική στους αρχαιολόγους. Τώρα, οι ειδικοί θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα στοιχεία για την σχέση αγάπης των αρχαίων Βρετανών με τα ιππήλατα άρματά τους.       

Η ανασκαφή στο Γιορκσάιρ αποκάλυψε επίσης πολλά αρχαία αντικείμενα, όπως αγγεία, ασπίδες, ξίφη, δόρατα, ακόμα και καρφίτσες. Όλα αυτά τα ευρήματα δίνουν στους ερευνητές μια καλή εικόνα στις ζωές των ανθρώπων που κατοικούσαν την Βρετανία πριν από 2.500 χρόνια! 
Η επαρχία Γιορκσάιρ είναι ένα πολύ καλό σημείο για την ανεύρεση ανθρώπινων λειψάνων της βρετανικής Εποχής του Χαλκού. Περίπου 150 ανθρώπινοι σκελετοί έχουν εντοπιστεί στην περιοχή από το 2016 και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι σκελετοί αυτοί ανήκουν σε ανθρώπους που έζησαν κατά την Εποχή του Χαλκού. Οι σκελετοί αυτοί βρέθηκαν μαζί με αρχαία αντικείμενα στην περιοχή Γιορκσάιρ Γούολντς. 


Πηγές 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου