Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Ποσειδωνία, μια πανέμορφη αρχαιοελληνική πόλη με καλοδιατηρημένους ναούς


Η μόνη αρχαία ελληνική πόλη που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση στην ηπειρωτική Ιταλία είναι η Ποσειδωνία (Paestum - Πέστουμ-  στα λατινικά). Σε απόσταση περίπου μιας ώρας από το Σαλέρνο, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τρεις μεγάλους ναούς, που είναι αφιερωμένοι σε γυναικείες θεότητες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.      
Οι αρχαίοι Έλληνες ίδρυσαν την Ποσειδωνία το 600 π.Χ. και οι Ρωμαίοι ήρθαν πολύ αργότερα στην εν λόγω περιοχή, το 273 π.Χ. Για αυτόν τον λόγο, τα πιο καλοδιατηρημένα και εκπληκτικά μνημεία της Ποσειδωνίας παραμένουν ελληνικά, ενώ τα ρωμαικά είναι πολύ λιγότερα.  

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

 Το κτίσμα που εντυπωσιάζει πιο πολύ είναι ο δεύτερος Ναός της Ήρας, που παλιότερα είχε αποκληθεί Ναός του Ποσειδώνα. Οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν τώρα ότι ο ναός αυτός, δωρικού ρυθμού, αφιερώθηκε στην Ήρα, την θεά προστάτιδα των γυναικών και του γάμου. 
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μνημείο είναι ναός της Ήρας, χάρη στα τάματα των αρχαίων προσκυνητών, τα οποία βρέθηκαν θαμμένα σε μικρά αγγεία κοντά στο ναό αυτόν.       
Έχοντας κατασκευαστεί το 450 π.Χ., ο δεύτερος ναός της Ήρας στην αρχαία Ποσειδωνία στέκει ακόμα και σήμερα ανέπαφος από τον χρόνο. Μόνο μερικοί από τους εσωτερικούς τοίχους του και η οροφή του δεν σώζονται πλέον.   
Αυτός ο επιβλητικός ναός είναι σε τόσο καλή κατάσταση που αποτελεί έναν από τους πιο καλοδιατηρημένους αρχαίους ελληνικούς ναούς σε όλο τον κόσμο! 
Του εν λόγω ναού προϋπήρχε ο πρώτος Ναός της Ήρας, επίσης δωρικού ρυθμού, στον οποίο οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν γυναικεία αγαλματίδια φτιαγμένα από τερακότα, στα οποία αναγράφονται τα ελληνικά γράμματα Η, Ρ και Α (δηλαδή ΗΡΑ). Παρ' όλα αυτά, οι αρχαιολόγοι θεωρούσαν παλιότερα ότι ο ναός ήταν ρωμαϊκό δημόσιο κτίριο, ισχυρισμός που βεβαίως καταρρίφθηκε από τα ευρήματα. 
Αν και μικρότερος από τον δεύτερο ναό, ο πρώτος ναός της Ήρας είναι και αυτός μεγάλος, ενώ η κατασκευή του χρονολογείται από τους ειδικούς γύρω στο 500 π.Χ. 
Στη Ποσειδωνία δεσπόζει επίσης ο δωρικός Ναός της Αθηνάς, ένα μικρό αλλά πανέμορφο ιερό, που ήταν αφιερωμένο στην αρχαία Ελληνίδα θεά της σοφίας, του πολέμου και του ηρωισμού. Ο ναός αυτός επίσης κατασκευάστηκε γύρω στο 500 π.Χ. και αργότερα, κατά τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία.     
Εκτός από τους άκρως εντυπωσιακούς ναούς και τα περιβάλλοντα αρχαία ελληνικά κτίσματα, στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει ακόμη το ρωμαϊκό αμφιθέατρο, από το οποίο δυστυχώς διασώζεται μόνο το μισό (το βόρειο μέρος του αμφιθεάτρου θάφτηκε, το 1930, από έναν σύγχρονο δρόμο).     
 Κοντά στο αμφιθέατρο βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής, όπου εκτίθενται πολύ καλά διατηρημένες τοιχογραφίες ταφικών μνημείων. Όλες οι ζωγραφισμένοι τάφοι ανακαλύφθηκαν τυχαία από έναν αγρότη, το 1969. 
Ο πιο διάσημος από αυτούς είναι ο Τάφος του Δύτη, που φαίνεται σαν να έχει ζωγραφιστεί χθες, όμως είναι ένα αριστούργημα από το 470 π.Χ.!  Η τοιχογραφία απεικονίζει έναν άνθρωπο να κάνει βουτιά στο νερό, εικόνα που έχει ερμηνευτεί από τους ειδικούς ως εκπληκτική μεταφορική αναφορά στον θάνατο. Είναι πραγματικά ένα έργο μοναδικό στο είδος του!   
Επιπλέον, άλλες τοιχογραφίες που βρέθηκαν κατά τις πολυετείς ανασκαφές στη Ποσειδωνία, απεικονίζουν άνδρες να συμμετέχουν σε νεκρική πομπή. 


Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου