Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Ποιό σπάνιο εύρημα φέρνει στο προσκήνιο δύο ξεχασμένες αρχαιοελληνικές πόλεις;


Μαρμάρινη επιγραφή που αποδεικνύει τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στις αρχαίες ελληνικές αποικίες Απολλωνία Ποντική και Ηράκλεια Ποντική, ανακαλύφθηκε στο νησί Άγιος Ιβάν (Ιωάννης), στον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θάλασσα).  
Διάδοχος της Απολλωνίας Ποντικής είναι η σημερινή
Σωζόπολη που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, ενώ η Ηράκλεια Ποντική βρίσκεται σήμερα στη βόρεια Τουρκία, κοντά στην πόλη Καραντενίζ Ερεγκλί.
Ερείπια της μονής του Άγιου Ιωάννη του Βαπτιστή, όπου ανακαλύφθηκε η αρχαιοελληνική επιγραφή
 
Η νήσος Άγιος Ιβάν απέχει περίπου 900 μέτρα από την κοντινότερη ακτή της βουλγαρικής ηπειρωτικής χώρας, το ακρωτήριο Στόλετς στη Σωζόπολη.  

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 
  
Το διάταγμα, που συντάχθηκε από την συνέλευση της Απολλωνίας Ποντικής και χαράχθηκε σε μάρμαρο, τον 3ο αιώνα π.Χ., περιγράφει τους αδερφικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο πόλεις. Η επιγραφή ανακαλύφθηκε από τον καθηγητή Καζιμίρ Ποπκονσταντίνοφ στα ερείπια της πρωτοχριστιανικής και βυζαντινής μονής του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή.   

Το νησί Άγιος Ιβάν και το μικρότερο του, Άγιος Πέταρ. 

"Πολίτες της Ηράκλειας Ποντικής έγιναν επίτιμοι αντιπρόσωποι της πόλης τους στην Απολλωνία Ποντική" δήλωσε ο Νικολάι Σαράνκοφ, επιγραφολόγος στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας, ο οποίος μετέφρασε το σωζόμενο μέρος του αρχαίου διατάγματος. 
Το διάταγμα της Απολλωνίας Ποντικής χαιρετίζει τους "υπέροχους, άξιους και πάντα φιλικούς πολίτες" που εστάλησαν εκεί από την Ηράκλεια Ποντική. Στην επιγραφή αναφέρονται μάλιστα οι δωρεές των πολιτών της Ηράκλειας για την ευημερία της Απολλωνίας.         

Ερείπια οικιών στην Απολλωνία Ποντική 


"Οι πολίτες αυτοί απέκτησαν το δικαίωμα να αγοράσουν ακίνητη περιουσία στην Απολλωνία Ποντική και να διεξαγάγουν εμπόριο χωρίς να τους επιβληθούν επιπρόσθετοι φόροι. Επίσης, δικαιούνταν να έχουν προτεραιότητα για την εκφώνηση ομιλιών στην συνέλευση της Απολλωνίας, να κάθονται στις μπροστινές σειρές του θεάτρου κτλ." εξήγησε ο Βούλγαρος μελετητής αρχαίων επιγραφών. 

Κεραμίδι στο οποίο απεικονίζεται μια αρχαία λύρα, αφιερωμένη στον θεό Απόλλωνα. Εύρημα από πρόσφατες ανασκαφές στην Απολλωνία Ποντική.


Αντίγραφο του σχετικού διατάγματος θα είχε σταλεί σίγουρα στην Ηράκλεια Ποντική, πρόσθεσε ο ίδιος. 

Κεραμίδι με χαραγμένο Α (Απόλλων) από την Απολλωνία Ποντική.

Το διάταγμα πιστεύεται πως θα είχε εκτεθεί σε ευδιάκριτη θέση μέσα στον αρχαίο ναό του νησιού, ο οποίος πιθανότατα ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα. Πολλούς αιώνες αργότερα, μάρμαρο από την επιγραφή χρησιμοποιήθηκε εκ νέου για την κατασκευή του χριστιανικού μοναστηριού. Η αρχαία επιγραφή βρέθηκε εντός του μοναστηριού από τους αρχαιολόγους.


Αντίγραφο από τις Τρεις Χάριτες που βρέθηκαν στα ερείπια της Απολλωνίας Ποντικής.  


Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η Απολλωνία Ποντική ιδρύθηκε το 620 π.Χ. από Έλληνες αποίκους, προερχόμενους από την Μίλητο της Μικράς Ασίας. Η αποικία ονομαζόταν αρχικώς Ανθέα αλλά μετονομάστηκε σε Απολλωνία, προς τιμήν του θεού Απόλλωνα. Κατά την Ύστερη Αρχαιότητα η πόλη έλαβε το όνομα Σωζόπολη. 

Ευρήματα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σωζόπολης. 

Η Απολλωνία Ποντική αναδείχθηκε σε μεγάλο εμπορικό και ναυτικό κέντρο, ιδίως μετά από τον 5ο αιώνα π.Χ., όταν συμμάχησε με το Βασίλειο των Οδρυσών, το πιο ισχυρό κράτος της αρχαίας Θράκης. Στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. η Απολλωνία Ποντική άρχισε να κόβει δικά της νομίσματα, στα οποία απεικονίζεται η άγκυρα ως σύμβολο της πόλης. 

Παράλληλα, η Απολλωνία είχε θρυλική αντιπαλότητα με την αρχαία ελληνική αποικία Μεσημβρία, που σήμερα είναι η βουλγαρική παράκτια πόλη Νέσεμπαρ. Την αρχαία Μεσημβρία ίδρυσαν κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. άποικοι από τα Μέγαρα.  
 Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τουριστική περιοχή της Σωζόπολης ανακαλύφθηκε πρόσφατα ένας αττικός ερυθρόμορφος κεραμικός κρατήρας, που απεικονίζει τον αρχαιοελληνικό μύθο του Οιδίποδα και της Σφίγγας. 

Όσον αφορά το νησί Άγιος Ιβάν, έγινε παγκοσμίως γνωστό για την ανακάλυψη λειψάνων του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, το 2010, από τον καθηγητή Καζιμίρ Ποπκονσταντίνοφ. Ωστόσο, οι ανασκαφές εκεί συνεχίζουν να επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις, όπως τον εντοπισμό ενός τάφου το 2015. Το ταφικό μνημείο πιθανότατα περιείχε τα οστά ενός Σύρου μοναχού, ιδρυτή της τοπικής χριστιανικής μονής του Αγίου Ιωάννη. 

Ο καθηγητής Ποπκονσταντίνοφ (στο κέντρο) ανοίγει την λειψανοθήκη που περιείχε οστά του Άγιου Ιωάννη του Βαπτιστή 


Πηγή 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου